Wywodzi siĂ z powstaÄšÂej w 1956 r. Pracowni Towaroznawstwa Surowców ZwierzĂÂcych (kierownik – dr Marian Juny) w Katedrze SzczegóÄšÂowej Hodowli ZwierzĂ t WydziaÄšÂu Zootechnicznego. W 1966 r. przeksztaÄšÂcona zostaÄšÂa w KatedrĂ Obrotu i Oceny Surowców ZwierzĂÂcych (kierownik – prof. dr M. Juny). Zajmowano siĂ w niej badaniem jakoÄšÂci zwierzĂÂcych surowców jadalnych (miĂÂso, w tym dziczyzna, drób i mleko) i niespoĚźywczych (skóry, weÄšÂna). Profesor M. Juny byĚ wybitnym znawcĂ zagadnieĚ zwiĂ zanych z hodowlĂ owiec i zwierzĂ t futerkowych oraz specjalistĂ z zakresu jakoÄšÂci surowców zwierzĂÂcych i warunków ich obrotu. W 1970 r. Katedra weszÄšÂa w skÄšÂad Instytutu Technologii Rolno-SpoĚźywczej, poczĂ tkowo jako ZespóÄšÂ, a póÄšĹniej ZakÄšÂad Obrotu i Oceny Surowców ZwierzĂÂcych, z kierownikiem prof. M. Juny.
W 1976 r. w Instytucie nastĂ piÄšÂo poÄšÂĂ czenie ZakÄšÂadu Obrotu i Oceny Surowców ZwierzĂÂcych z PracowniĂ Przetwórstwa Surowców ZwierzĂÂcych w ZakÄšÂad Technologii Surowców ZwierzĂÂcych, którego kierownictwo objĂ Ě doc. dr hab. Zbigniew Duda. ZorganizowaĚ on badania z zakresu technologii miĂÂsa, z uwzglĂÂdnieniem najnowszych rozwiĂ zaĚ technologicznych. W 1982 r. z ZakÄšÂadu tego powstaÄšÂa, kierowana przez prof. Z. DudĂÂ, Katedra Technologii Surowców ZwierzĂÂcych. W 1997 r. kierownikiem Katedry zostaĚ prof. dr hab. Tadeusz Trziszka.
Do 2000 r. badania w Katedrze byÄšÂy ukierunkowane na trzy specjalizacje – technologia miĂÂsa, technologia drobiu i jaj oraz technologia mleka.
Przedmiotem badaĚ z zakresu technologii miĂÂsa byÄšÂa ocena surowców rzeÄšĹnych, ich przechowywanie, zwÄšÂaszcza w temperaturze bliskiej krioskopowej, a takĚźe spoĚźywcze wykorzystanie mniej cennych ubocznych surowców rzeÄšĹnych. Badania, uwzglĂÂdniajĂ ce ocenĂ wyróĚźników funkcjonalnych, skÄšÂad chemiczny, a w szczególnoÄšÂci budowĂ histologicznĂ surowców rzeÄšĹnych i produktów finalnych, toczyÄšÂy siĂ pod nadzorem naukowym prof. I. Górskiej. Ponadto, stosowano w przetwórstwie miĂÂsa enzymy ze ÄšĹródeĚ niekonwencjonalnych. Inne prace dotyczyÄšÂy ksztaÄšÂtowania jakoÄšÂci przetworów miĂÂsnych poprzez optymalizacjĂ skÄšÂadu recepturowego i parametrów procesowych produkcji oraz ochrony miĂÂsa i przetworów miĂÂsnych poprzez zastosowanie powÄšÂok biodegradowalnych i bioaktywnych. W roku 1993 prof. dr hab. Zbigniew Duda wÄšÂĂ czony zostaĚ w poczet czÄšÂonków zagranicznych Norweskiej Akademii Nauk i Literatury, otrzymaĚ nagrodĂ – International Award of American Meat Association i zostaĚ odznaczony Medalem im. MichaÄšÂa Oczapowskiego.
Badania z zakresu technologii drobiu i jaj obejmowaÄšÂy charakterystykĂ biaÄšÂek tkanki miĂÂÄšÂniowej oraz biaÄšÂek jaj z ukierunkowaniem na oznaczanie i ocenĂ ich wÄšÂaÄšÂciwoÄšÂci funkcjonalnych istotnych dla przetwórstwa. Ponadto, zasadniczym przedmiotem badaĚ byÄšÂo opracowanie technologii izolacji biaÄšÂek z produktów ubocznych przemysÄšÂu drobiarskiego. Prowadzono rozlegÄšÂe badania nad rozdziaÄšÂem bioaktywnych skÄšÂadników treÄšÂci jaj z uwzglĂÂdnieniem innowacyjnych technologii (aglomaracja, elektropasteryzacja, techniki membranowe, ekstrakcja itp.). ZespóĚ technologii drobiu i jaj odniósĚ wiele sukcesów w zakresie patentowania i wdroĚźeĚ nowych technologii. ZespóĚ ten byĚ kierowany do 2004 r., tj. do przejÄšÂcia na emeryturĂÂ, przez prof. T. SmoliÄšÂskĂ , a nastĂÂpnie przez prof. W. Kopcia.
Prace badawcze zwiĂ zane z technologiĂ mleczarstwa koncentrowaÄšÂy siĂ wokóĚ poszukiwania, izolacji, oczyszczania i cha rakterystyki technologicznej enzymów hydrolitycznych, gÄšÂównie pochodzenia bakteryjnego, koagulujĂ cych i proteolizujĂ cych biaÄšÂka. Realizowane sĂ badania nad wykorzystaniem droĚźdĚźy jako kultur wspomagajĂ cych w technologii produkcji serów, a takĚźe ich enzymów proteolitycznych i lipolitycznych do otrzymywania przydatnych w mleczarstwie preparatów aromatyzujĂ cych. ZespoÄšÂem kieruje do chwili obecnej prof. dr hab. Józefa Chrzanowska.
Od 2005 r. Katedra Technologii Surowców ZwierzĂÂcych zmieniÄšÂa nazwĂ na Katedra Technologii Surowców ZwierzĂÂcych i ZarzĂ dzania JakoÄšÂciĂ .
Tematyka badawcza dotyczy: jakoÄšÂci i bezpieczeÄšÂstwa ĚźywnoÄšÂci pochodzenia zwierzĂÂcego z uwzglĂÂdnieniem technik utrwalania, systemów opakowaÄšÂ, procesów oksydacyjnych. WaĚźny obszar stanowiĂ badania nad nowej generacji surowcem jajczarskim z uwzglĂÂdnieniem jego wykorzystania do produkcji suplementów diety i preparatów biomedycznych, co jest realizowane w ramach Projektu z funduszy UE „Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka (2007–2013) o akronimie OVOKURA kierowanego przez prof. T. TrziszkĂÂ.
Katedra wspóÄšÂpracuje z licznymi jednostkami naukowymi w kraju, a takĚźe z uniwersytetami w Niemczech, Belgii, Holandii, Izraelu, Irlandii, USA, Hiszpanii, Kanadzie. WaĚźnĂ dziaÄšÂalnoÄšÂciĂ Katedry jest aktywna wspóÄšÂpraca z WrocÄšÂawskim Parkiem Technologicznym oraz z Klastrem NUTRIBIOMED, gdzie wspólnie wdraĚźane sĂ nowoczesne technologie.
W Katedrze zatrudnionych jest siedmiu profesorów, siedmiu adiunktów, dwóch asystentów oraz 10 osób na stanowiskach administracyjno-technicznych. Ponadto w Katedrze w pracach naukowo-badawczych uczestniczy 16 doktorantów.