Jest najstarszĂ jednostkĂ WydziaÄšÂu. Jej poczĂ tki siĂÂgajĂ 1891 r., gdy powstaÄšÂa wspomniana wczeÄšÂniej Krajowa SzkoÄšÂa Gorzelnicza w Dublanach, która zostaÄšÂa w 1919 r. przemianowana na KatedrĂ Technologii Rolniczej WydziaÄšÂu Rolno-Lasowego Politechniki Lwowskiej. We WrocÄšÂawiu wiosnĂ 1946 r. jako Katedra Technologii Rolniczej i Przetwórstwa Owoców i Warzyw znalazÄšÂa siĂ w pomieszczeniach po niemieckim Instytucie Technologii Rolnej i Biochemii. Organizatorem Katedry Technologii Rolnej byĚ kierownik dublaÄšÂskiej Katedry Technologii Rolniczej prof. dr hab. Aleksander Tychowski wybitny uczony z zakresu chemii i technologii skrobi oraz fermentacji etanolowej. Po jego ÄšÂmierci, w 1962 r., kierownikiem Katedry zostaĚ jego wspóÄšÂpracownik i przyjaciel prof. dr Wilhelm Kamienobrodzki. ByĚ uznanym specjalistĂ w zakresie technologii gorzelnictwa i suszarnictwa. Po jego ÄšÂmierci KatedrĂ kierowaĚ w latach 1967–1970 prof. dr Karol Gerlicz, specjalista z zakresu przetwórstwa owoców i warzyw, ÄšÂciÄšÂle zwiĂ zany z praktykĂ przemysÄšÂowĂ , kÄšÂadĂ cy wielki nacisk na aplikacyjne aspekty badaĚ naukowych. W 1970 r., po ÄšÂmierci prof. Gerlicza, Katedra kierowana byÄšÂa przez doc. dr. hab. Gustawa Sobkowicza, aĚź do jej wejÄšÂcia w strukturĂ Instytutu Technologii Rolno-SpoĚźywczej. W instytucie ZespóÄšÂ, a potem ZakÄšÂad Technologii Rolnej i Przechowalnictwa (z PracowniĂ Przetwórstwa Owoców i Warzyw), kierowany byĚ nadal przez doc. Sobkowicza, specjalistĂ w dziedzinie cukrownictwa i technologii fermentacji alkoholowej.
W wyniku powoÄšÂania kierunku ksztaÄšÂcenia technologia ĚźywnoÄšÂci w ZakÄšÂadzie Technologii Rolnej i Przechowalnictwa utworzono nowe zespoÄšÂy naukowo-dydaktyczne: w 1972 r. – ZespóĚ Mleczarstwa (kierownik – dr Andrzej Jacyk), w 1974 r. – ZespóĚ Przetwórstwa Surowców ZwierzĂÂcych (kierownik – mgr inĚź. Jan Mielnik), w 1975 r. – ZespóĚ Ěżywienia CzÄšÂowieka (opiekun – doc. dr MieczysÄšÂaw Urbanowicz z AR w Poznaniu), w 1976 r. – ZespóĚ Projektowania Technologicznego (kierownik – mgr inĚź. Zbigniew Krawczyk).
W 1982 r. powoÄšÂana zostaÄšÂa Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, kierowana przez prof. dr. hab. Gustawa Sobkowicza, z trzema zakÄšÂadami: Technologii Fermentacji (kierownik – prof. G. Sobkowicz, a w latach 1990–2005 prof. Ewelina Dziuba, w latach 2005–2009 dr hab. Józef BÄšÂaĚźewicz prof. nadzw., a obecnie dr inĚź. Joanna Kawa- -Rygielska), Przechowalnictwa i Technologii Rolnej, zlikwidowany w 1992 r. (kierownik – doc. dr Jerzy Kiersnowski) i Technologii WĂÂglowodanów (kierownik – do 2000 r. prof. dr hab. WacÄšÂaw LeszczyÄšÂski, w latach 2000–2009 prof. Antoni Golachowski, a obecnie dr inĚź. Tomasz ZiĂÂba). W 1991 r. powoÄšÂano dodatkowo ZakÄšÂad Ěżywienia CzÄšÂowieka (kierownik – do 2006 r. prof. Alicja ĚżechaÄšÂko-Czajkowska, a obecnie prof. Jadwiga Biernat), a w 1992 r. ZakÄšÂad Technologii Przetworów Ziemniaczanych (kierownik – do 2009 r. prof. GraĚźyna LisiÄšÂska, a obecnie dr hab. Agnieszka Kita). Po ÄšÂmierci prof. G. Sobkowicza kierownikiem Katedry od 1990 do 2006 r. byĚ prof. W. LeszczyÄšÂski, w latach 2006–2009 prof. G. LisiÄšÂska, a obecnie funkcjĂ tĂ peÄšÂni dr hab. J. BÄšÂaĚźewicz. Badania naukowe Katedry, zgodnie ze 120-letniĂ tradycjĂ , obejmujĂ zagadnienia przemysÄšÂu fermentacyjnego oraz chemii i technologii skrobi i poszerzone sĂ o technologiĂ przemysÄšÂu ziemniaczanego i cukrownictwa oraz o tematykĂ Ěźywienia czÄšÂowieka.
Badania z zakresu technologii ziemniaka i skrobi obejmujĂ prace nad wpÄšÂywem róĚźnych czynników dziaÄšÂajĂ cych w okresie wegetacji i przechowywania ziemniaka na jakoÄšÂĂ przetworów spoĚźywczych i wÄšÂaÄšÂciwoÄšÂci skrobi. Badaniami z zakresu technologii produkcji wyrobów smaĚźonych z ziemniaka i oceny ich jakoÄšÂci kieruje prof. G. LisiÄšÂska. Dr hab. A. PĂÂksa prowadzi badania nad otrzymywaniem preparatów biaÄšÂka ziemniaczanego, a dr hab. A. Kita nad technologiĂ tÄšÂuszczów roÄšÂlinnych i produktów cukierniczych. Ocena wÄšÂaÄšÂciwoÄšÂci skrobi, zwÄšÂaszcza ziemniaczanej, jej modyfikowanie metodami chemicznymi i fizycznymi, w tym przez ekstruzjĂÂ, oraz uzyskiwanie preparatów prozdrowotnej skrobi opornej jest przedmiotem badaĚ z zakresu technologii i chemii skrobi, którymi kierujĂ prof. W. LeszczyÄšÂski i prof. A. Golachowski. Prof. W. LeszczyÄšÂski jest inicjatorem i pierwszym organizatorem SzkóĚ Skrobiowych oraz naukowych konferencji nt. ziemniaka. Prof. E. Dziuba kieruje pracami z zakresu technologii fermentacji, dotyczĂ cymi procesów technologicznych produkcji etanolu pod obniĚźonym ciÄšÂnieniem, modyfikowania wÄšÂaÄšÂciwoÄšÂci droĚźdĚźy metodami inĚźynierii genetycznej oraz badaniem zachowania droĚźdĚźy w ekstremalnych systemach fermentacji piwowarskiej. ByÄšÂa organizatorem lub wspóÄšÂorganizatorem SzkóĚ Technologii Fermentacji.
Inicjatorem badaĚ z zakresu przechowalnictwa oraz sÄšÂodownictwa i piwowarstwa w Katedrze byĚ doc. dr J. Kiersnowski. Obecnie badaniami z zakresu sÄšÂodownictwa i produkcji ekstraktów maltozowych kieruje dr hab. inĚź. J. BÄšÂaĚźewicz, wspóÄšÂorganizator SzkóĚ Technologii Fermentacji.
Kierowane przez prof. J. Biernat badania z zakresu Ěźywienia czÄšÂowieka i toksykologii dotyczĂ sposobu odĚźywiania i stanu odĚźywienia róĚźnych grup spoÄšÂecznych oraz wpÄšÂywu róĚźnych skÄšÂadników diety, w tym preparatów skrobi opornej, na stan zdrowia zwierzĂ t doÄšÂwiadczalnych.
Katedra organizuje ogólnopolskie cykliczne konferencje naukowe z zakresu ziemniaka oraz z cukiernictwa, a takĚźe jest wspóÄšÂorganizatorem SzkóĚ Technologii Fermentacji.
W Katedrze zatrudnionych jest czterech profesorów, trzech doktorów habilitowanych na stanowisku pro fesora nadzwyczajnego, jeden doktor habilitowany na stanowisku adiunkta i 18 doktorów.