Katedra Technologii Owoców, Warzyw i ZbóĚź powstaÄšÂa w 2001 r. przez poÄšÂĂ czenie dwóch katedr: Katedry Technologii Przetwórstwa Owoców i Warzyw oraz Katedry Technologii ZbóĚź. Kierownikiem Katedry zostaĚ prof. Zygmunt Gil. W latach 2003–2006 kierownictwo w Katedrze objĂ Ě prof. Jan OszmiaÄšÂski, a w latach 2006–2009 ponownie prof. Zygmunt Gil. Od 2009 r. kierownikiem jest prof. Jan OszmiaÄšÂski. W skÄšÂad Katedry wchodzĂ dwa zakÄšÂady: ZakÄšÂad Technologii Owoców i Warzyw oraz ZakÄšÂad Technologii ZbóĚź.
ZakÄšÂad technologii owoców i warzyw
W latach 1954–1970 w Katedrze Technologii Rolnej funkcjonowaĚ ZakÄšÂad Technologii Przetwórstwa Owoców i Warzyw, którego kierownikiem byĚ prof. dr Karol Gerlicz. W roku 1970 ZakÄšÂad zostaĚ przeksztaÄšÂcony w PracowniĂ w Instytucie Przechowalnictwa i Technologii ĚżywnoÄšÂci. Jej kierownikami byli: dr Kazimierz Michalak (1970–1975) i doc. dr hab. Jerzy SoĚźyÄšÂski (1975–1982). W 1982 r. utworzony zostaĚ samodzielny ZakÄšÂad Technologii Przetwórstwa Owoców i Warzyw. ObowiĂ zki kierownika peÄšÂniĚ w latach 1982–1985 dr inĚź. K. Michalak, w latach 1986–1990 doc. dr hab. J. SoĚźyÄšÂski. W latach 1990–1991, w zwiĂ zku z przeksztaÄšÂceniami strukturalnymi na Wydziale, kuratorem ZakÄšÂadu zostaĚ doc. Kiersnowski, a od roku 1991 kierownikiem ZakÄšÂadu jest prof.dr hab. Jan OszmiaÄšÂski. W latach 1993–2001 ZakÄšÂad funkcjonowaĚ jako samodzielna Katedra, której kierownikiem byĚ prof. dr hab. J. OszmiaÄšÂski, a od roku 2001 zostaÄšÂa ona poÄšÂĂ czona z KatedrĂ ZbóĚź, tworzĂ c KatedrĂ Technologii Owoców, Warzyw i ZbóĚź. W roku 1982 utworzono w ZakÄšÂadzie PracowniĂ Projektowania Technologicznego, której kierownikiem zostaĚ dr inĚź. Tadeusz ÄšÂawicki, a od 1987 r. funkcjĂ tĂ peÄšÂni dr inĚź. Zbigniew Janiszyn. W roku 1985 w ZakÄšÂadzie utworzono PracowniĂ Ochrony ÄšÂrodowiska i Gospodarki Wodno-ÄšÂciekowej, której kierownikiem zostaÄšÂa dr Danuta LeszczyÄšÂska, a od 1992 r. dr inĚź. LesÄšÂaw SzymaÄšÂski.
Prowadzone w Katedrze badania z zakresu technologii przetwórstwa owoców koncentrujĂ siĂ na pozyskiwaniu, izolowaniu i analizowaniu wÄšÂaÄšÂciwoÄšÂci przeciwutleniajĂ cych zwiĂ zków polifenolowych w surowcach oraz przetworach z owoców i warzyw.
Tematyka ta byÄšÂa realizowana w ramach grantów KBN dotyczĂ cych prób opracowania i zastosowania preparatów zwiĂ zków fenolowych wybranych owoców jako przeciwutleniaczy, kopigmentacji i stabilizacji barwników antocyjanowych oraz analiz aktywnoÄšÂci przeciwutleniajĂ cej polifenoli i synergentów metodami kwantowo-mechanicznymi, a takĚźe w ukÄšÂadach modelowych i w ĚźywnoÄšÂci. Badania nad flawonoidami owoców jagodowych kontynuowane byÄšÂy przez dr inĚź. AnnĂ BĂ kowskĂ -Barczak w ramach 4-letniego staĚźu naukowego w Olds College School of Innovations w Kanadzie.
W ZakÄšÂadzie Technologii Owoców i Warzyw prowadzone sĂ badania nad doskonaleniem technologii otrzymywania soków owocowych zasobnych w bioflawonoidy. Badania nad odmianami jabÄšÂek i truskawek uprawianych w Polsce, pod wzglĂÂdem zawartoÄšÂci bioflawonoidów oraz doskonalenia technologii otrzymywania produktów bogatych w aktywne zwiĂ zki, byÄšÂy realizowane w ramach 6. Programu Ramowego FLAVO (2004–2008).
Wynikiem prowadzonych badaĚ jest ponad 200 oryginalnych prac twórczych w renomowanych czasopismach krajowych oraz zagranicznych, takĚźe 6 patentów. Za osiĂ gniĂÂcia w dziedzinie badaĚ naukowych zostali wyróĚźnieni nagrodami V WydziaÄšÂu Polskiej Akademii Nauk (1998), Prezesa Rady Ministrów (2005) i Ministra Edukacji Narodowej (1998) oraz licznymi nagrodami rektora we WrocÄšÂawiu.
W Katedrze zatrudnieni sĂÂ jeden profesor i siedmiu doktorów.
ZakÄšÂad technologii zbóĚź
PowstaĚ w 1970 r. poczĂ tkowo jako ZespóÄšÂ, a potem ZakÄšÂad w Instytucie Technologii Rolno-SpoĚźywczej. Jego organizatorem byĚ prof. dr hab. Antoni Biskupski, uznany specjalista z zakresu oceny jakoÄšÂci i wartoÄšÂci technologicznej ziarna zbóĚź chlebowych. KierowaĚ on badaniami do tyczĂ cymi oceny ziarna zbóĚź róĚźnych odmian i z róĚźnych warunków uprawy. W 1982 r. powstaĚ samodzielny ZakÄšÂad Technologii ZbóĚź, przeksztaÄšÂcony w 1986 r. w KatedrĂÂ. Po ÄšÂmierci jej kierownika prof. A. Biskupskiego, w 1988 r. p.o. kierownikiem Katedry do 1991 r. byĚ doc. dr hab. Wiktor Obuchowski z Akademii Rolniczej w Poznaniu. W latach 1991–1993 KatedrĂ kierowaÄšÂa prof. dr hab. MaÄšÂgorzata Narkiewicz- -Jodko, specjalistka z zakresu przechowalnictwa i oceny zdrowotnoÄšÂci ziarna zbóĚź. W latach 1993–2001 kierownikiem Katedry byÄšÂa prof. dr hab. Hanna Subda, specjalista z zakresu biochemii ziarna. W 2001 r. KatedrĂ przeksztaÄšÂcono w ZakÄšÂad w ramach nowo powstaÄšÂej Katedry Technologii Owoców, Warzyw i ZbóĚź. Kierownikiem ZakÄšÂadu zostaĚ prof. dr hab. Zygmunt Gil.
Prowadzone w Katedrze badania z zakresu technologii zbóĚź dotyczĂ gÄšÂównie oceny jakoÄšÂci ziarna pod wzglĂÂdem jego zdrowotnoÄšÂci i wartoÄšÂci technologicznej. OkreĚ lany jest wpÄšÂyw uwarunkowaĚ genetycznych i czynników ÄšÂrodowiskowych dziaÄšÂajĂ cych w uprawie i przechowywaniu ziarna róĚźnych gatunków zbóĚź na jego jakoÄšÂĂÂ. Prowadzone sĂ równieĚź prace nad otrzymaniem pieczywa i makaronów o podwyĚźszonej wartoÄšÂci odĚźywczej poprzez wykorzystanie produktów ze zbóĚź niechlebowych oraz biaÄšÂka ziemniaczanego, maltodekstryn, bÄšÂonnika róĚźnego pochodzenia, skrobi opornej i inuliny. Od roku 2006 ZakÄšÂad uczestniczy w badaniach zmierzajĂ cych do opracowania zaÄšÂoĚźeĚ agrotechnicznych oraz moĚźliwoÄšÂci wykorzystania pszenicy twardej hodowli polskiej do produkcji makaronów.
W Katedrze zatrudnieni sĂÂ : jeden profesor, jeden doktor habilitowany oraz czterech doktorów.