Jednostka powstaÄšÂa na bazie Katedry Chemii Rolniczej utworzonej w 1946 r. na Wydziale Rolniczym Uniwersytetu i Politechniki we WrocÄšÂawiu. Organizatorem Katedry i jej pierwszym kierownikiem byĚ prof. dr hab. Kazimierz BoratyÄšÂski – wybitny specjalista w zakresie chemii rolniczej. Prof. BoratyÄšÂski peÄšÂniĚ funkcjĂ kierownika tej Katedry aĚź do roku 1970, kiedy to w wyniku reorganizacji Uczelni weszÄšÂa w skÄšÂad Instytutu Chemii Rolniczej Gleboznawstwa i Mikrobiologii. W latach 1970–1976 dyrektorem Instytutu byĚ prof. Kazimierz BoratyÄšÂski, nastĂÂpnie w latach 1976–1982 funkcjĂ tĂ peÄšÂniÄšÂa doc. ElĚźbieta MaÄšÂysowa. W 1982 r. przywrócono samodzielne katedry, w tym równieĚź KatedrĂ Chemii Rolniczej. FunkcjĂ kierownika peÄšÂnili kolejno: doc. ElĚźbieta MaÄšÂysowa 1982–1986, prof. Kazimierz Wilk (1986–1990), prof. Eligiusz Roszyk (1990–1994), a od 1994 r. prof. Zofia Spiak.
W roku 2004 w wyniku wÄšÂĂ czenia w strukturĂ Katedry Chemii Rolniczej ZakÄšÂadu Fizjologii RoÄšÂlin jednostka zmieniÄšÂa nazwĂ na KatedrĂ Ěżywienia RoÄšÂlin. Obecnie w Katedrze pracuje dwóch profesorów, dziewiĂÂciu doktorów oraz piĂÂciu pracowników technicznych.
DziaÄšÂalnoÄšÂĂ naukowo-badawcza Katedry koncentruje siĂ wokóĚ nastĂÂpujĂ cych zagadnieÄšÂ:
- wpÄšÂyw wieloletniego nawoĚźenia mineralnego i organicznego na jakoÄšÂĂ produkowanej ĚźywnoÄšÂci oraz wybrane elementy ĚźyznoÄšÂci gleb;
- badania metodyczne nad ocenĂ stanu zaopatrzenia roĚ lin w makro- i mikroskÄšÂadniki w wybranych warunkach siedliskowych;
- badania nad okreÄšÂleniem progu toksycznoÄšÂci niektórych me tali ciĂÂĚźkich (Zn, Cu, Ni, Mn, Cd) dla roÄšÂlin;
- ocena wartoÄšÂci nawozowej nowych nawozów mineralnych organicznych oraz substancji poprawiajĂ cych wÄšÂaÄšÂciwoÄšÂci gleb i wspomagajĂ cych wzrost roÄšÂlin;
- badania nad siarkĂÂ w agrosystemach.
- wykorzystanie odpadów mineralnych i organicznych do rewitalizacji zdegradowanych terenów poprzemysÄšÂowych;
- badania nad selenem w systemie gleba–roÄšÂlina;
- wpÄšÂyw czynników ÄšÂrodowiska na przebieg procesów fizjologicznych w roÄšÂlinach (zasolenie, susza, herbicydy, regulatory wzrostu, substancje allelopatyczne, niedobór i nadmiar skÄšÂadników pokarmowych, metale ciĂÂĚźkie).
Katedra wspóÄšÂpracuje z wieloma krajowymi i zagranicznymi oÄšÂrodkami naukowymi, m.in. z Królewskim Uniwersytetem Rolniczo-Weterynaryjnym w Kopenhadze, Uniwersytetem w Manchesterze i Uniwersytetem w Cottbus.