1 paÄšĹdziernika 1977 r. na Akademii Rolniczej we WrocÄšÂawiu powoÄšÂany zostaĚ WydziaĚ Technologii ĚżywnoÄšÂci, w miejsce utworzonego 6 lat wczeÄšÂniej przy Wydziale Rolni czym OddziaÄšÂu Technologii ĚżywnoÄšÂci. W listopadzie 2000 r. zmieniĚ on nazwĂ na WydziaĚ Nauk o ĚżywnoÄšÂci.
Tradycje najmÄšÂodszego na Uczelni WydziaÄšÂu siĂÂgajĂ XIX w. i zwiĂ zane sĂ z oÄšÂrodkiem dydaktycznym i naukowym w Dublanach koÄšÂo Lwowa. Tam, w WyĚźszej Szkole Rolniczej, od 1872 r. wykÄšÂadany byĚ przedmiot technologia rolna, obejmujĂ cy technologiĂ przemysÄšÂu spoĚźywczego. ProwadziĚ go prof. Roman Wawnikiewicz przybyÄšÂy z Warszawy po zamkniĂÂciu przez wÄšÂadze rosyjskie SzkoÄšÂy GÄšÂównej, której byĚ pracownikiem. PoniewaĚź jednĂ z najwaĚźniejszych gaÄšÂĂÂzi przemysÄšÂu spoĚźywczego byÄšÂo wówczas gorzelnictwo, prof. Wawnikiewicz prowadziĚ dodatkowo 3-miesiĂÂczne kursy gorzelnicze. W 1891 r. wÄšÂadze prowincji powoÄšÂaÄšÂy w Dublanach, opierajĂ c siĂ na bazie lokalowej WyĚźszej SzkoÄšÂy Rolniczej i nowo wybudowanej gorzelni doÄšÂwiadczalnej, KrajowĂ SzkoÄšÂĂ GorzelniczĂ , której dyrektorem zostaĚ prof. Wawnikiewicz. Jej zadaniem byÄšÂo ksztaÄšÂcenie wysoko kwalifikowanych kadr do przemysÄšÂu gorzelniczego i prowadzenia badaĚ z tego zakresu. WÄšÂród kadry nauczajĂ cej znaleÄšĹli siĂ profesorowie Politechniki Lwowskiej, m.in. tacy wybitni uczeni jak prof. Wiktor Syniewski, twórca „polskiej szkoÄšÂy skrobiowej”, z której wywodzĂ siĂ wszystkie liczĂ ce siĂ oÄšÂrodki naukowe w Polsce z tego zakresu. Kolejnym dyrektorem Krajowej SzkoÄšÂy Gorzelniczej (w latach 1905–1918) byĚ równieĚź ÄšÂwia towej sÄšÂawy uczony, prof. Tadeusz ChrzĂ szcz, twórca naukowych podstaw gorzelnictwa w Polsce. W 1919 r. Krajowa SzkoÄšÂa Gorzelnicza weszÄšÂa w skÄšÂad WydziaÄšÂu Rolniczo-Lasowego Politechniki Lwowskiej jako Katedra Technologii Rolniczej z kierownikiem – byÄšÂym asystentem prof. ChrzĂ szcza, prof. Adolfem Josztem. W 1928 r. kierownikiem tej Katedry zostaĚ uczeĚ i najbliĚźszy wspóÄšÂpracownik prof. Wiktora Syniewskiego, zastĂÂpca profesora dr Aleksander Tychowski. RozwinĂ Ě on badania naukowe z zakresu gorzelnictwa oraz chemii i technologii skrobi. Profesor A. Tychowski zorganizowaĚ i prowadziĚ przy Katedrze, w latach 1929–1940, 10-miesiĂÂczne PaÄšÂstwowe Kursy Gorzelnicze. Dyplom ich ukoÄšÂczenia dawaĚ prawo do objĂÂcia stanowiska kierownika gorzelni.
W lipcu 1946 r. prof. Tychowski przybyĚ do WrocÄšÂawia. Tu, na Wydziale Rolniczym Uniwersytetu i Politechniki WrocÄšÂawskiej, zorganizowaĚ KatedrĂ Technologii Rolnej i Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego, która byÄšÂa kontynuatorkĂ Katedry Technologii Rolniczej w Dublanach. SkÄšÂad osobowy Katedry stanowili StanisÄšÂaw Masior, Wilhelm Kamienobrodzki i MichaĚ TrzebiÄšÂski oraz laborant Józef Rzemykowski. Realizowano podobny jak w Dublanach program zajĂÂĂ dydaktycznych, a w badaniach naukowych dominowaÄšÂy tematy rozpoczĂÂte jeszcze przed wojnĂ . Podobnie teĚź jak w Dublanach prowadzone byÄšÂy przy Katedrze (w latach 1946–1951) PaÄšÂstwowe Kursy Gorzelnicze.
Od poczĂ tku lat szeÄšÂĂÂdziesiĂ tych czynione byÄšÂy starania o powoÄšÂanie w WSR we WrocÄšÂawiu kierunku ksztaÄšÂcenia z zakresu technologii rolnospoĚźywczej, opierajĂ c siĂ na kadrze Katedry Technologii Rolnej i prowadzonej przy niej specjalizacji. Takie postulaty zgÄšÂaszane byÄšÂy przez przemysĚ spoĚźywczy makroregionu poÄšÂudniowozachodniego. SkutecznoÄšÂĂ staraĚ ograni czona byÄšÂa brakiem specjalistów z zakresu technologii surowców zwierzĂÂcych. Badania i zajĂÂcia dydaktyczne prowadzone w Katedrze obejmowaÄšÂy technologiĂ przemysÄšÂów fermentacyjnych i przetwórstwo surowców roÄšÂlinnych, zwÄšÂaszcza przemysÄšÂu ziemniaczanego, cukrowniczego i owocowo-warzywnego, a takĚźe ocenĂ jakoÄšÂci mleka i mleczarstwo oraz mikrobiologiĂÂ.
W poÄšÂowie lat szeÄšÂĂÂdziesiĂ tych wysuniĂÂto (dr Jerzy Kiersnowski) projekt utworzenia Instytutu Gospodarki Surowcowej, majĂ cego zajmowaĂ siĂ badaniami i ksztaÄšÂceniem fachowców z zakresu oceny jakoÄšÂci, obrotu i przechowywania surowców przemysÄšÂu spoĚźywczego – tak roÄšÂlinnych, jak i zwierzĂÂcych. Instytut ten miaÄšÂa tworzyĂ kadra Katedry Technologii Rolnej (prof. Wilhelm Kamienobrodzki i doc. Karol Gerlicz) oraz pracownicy nowo powstaÄšÂej na Wydziale Zootechnicznym Katedry Obrotu i Oceny Surowców ZwierzĂÂcych (prof. Marian Juny). Wniosek powoÄšÂania Instytutu nie uzyskaĚ akceptacji Ministerstwa. NastĂÂpne projekty powoÄšÂania w WSR we WrocÄšÂawiu kierunku ksztaÄšÂcenia z zakresu technologii rolno-spoĚźywczej nie spotkaÄšÂy siĂ z przychylnoÄšÂciĂ Ministerstwa i wÄšÂadz Uczelni. SprzeciwiaĚ im siĂ równieĚź prof. M. Juny, nie czujĂ c siĂ kompetentnym w tej dziedzinie. W 1970 r. na Wydziale Rolniczym utworzono Instytut Technologii Rolno-SpoĚźywczej. W jego skÄšÂad weszÄšÂy: Katedra Technologii Rolnej (doc. Gustaw Sobkowicz i doc. Jerzy Kiersnowski), Katedra Chemii Ogólnej (prof. StanisÄšÂaw Mejer, doc. Irena MaÄšÂunowicz) i Surowców ZwierzĂÂcych (prof. Marian Juny). Ponadto do Instytutu przeniesieni zostali doc. Jerzy SobieszczaÄšÂski z Katedry Mikrobiologii Rolnej i doc. Antoni Biskupski z Katedry Hodowli RoÄšÂlin. Dyrektorem Instytutu zostaĚ doc. dr hab. Jerzy SobieszczaÄšÂski, a jego zastĂÂpcĂ doc. dr hab. Gustaw Sobkowicz.
W 1971 r., opierajĂ c siĂ na bazie i kadrze Instytutu, powoÄšÂano na Wydziale Rolniczym OddziaĚ Technologii Rolno-SpoĚźywczej. Pierwsza rekrutacja na nowo powoÄšÂanym kierunku studiów – technologia rolno-spoĚźywcza (od 1973 r. – technologia ĚźywnoÄšÂci) odbyÄšÂa siĂ w 1972 r. Utworzenie kierunku byÄšÂo moĚźliwe dziĂÂki staraniom prof. dr. hab. Jerzego SobieszczaÄšÂskiego, wsparciu przemysÄšÂu spoĚźywczego i skupu, a takĚźe profesorów: Antoniego Rutkowskiego, StanisÄšÂawa Bujaka i Wincentego Pezackiego, a szczególnie skuteczne starania ówczesnego rektora Uczelni prof. dr. hab. Ryszarda Badury, który rozumiaĚ potrzebĂ ksztaÄšÂcenia fachowców z zakresu technologii ĚźywnoÄšÂci w strukturze wrocÄšÂawskiej Uczelni rolniczej. Obok zajĂÂĂ dydaktycznych realizowanych na kierunku technologia ĚźywnoÄšÂci, – w Oddziale prowadzone byÄšÂy zajĂÂcia i (do 1976 r.) specjalizacje magisterskie na WydziaÄšÂach Rolniczym i Zootechnicznym.
OddziaÄšÂowi przekazano pomieszczenia w gmachu przy ul. Norwida 25 po przeniesionym do nowego gmachu Instytucie Gleboznawstwa i Chemii Rolnej oraz salĂ wykÄšÂadowĂ nr IIR, odtworzonĂ w miejscu pomieszczeĚ po Studium JĂÂzyków Obcych. Sprawami dydaktycznymi kierunku zajmowaÄšÂa siĂ (od 1 lutego 1974 r.) doc. dr hab. Irena MaÄšÂunowicz – prodziekan WydziaÄšÂu Rolniczego, a po niej, w tym samym charakterze, w latach 1975–1977 doc. dr hab. Gustaw Sobkowicz. W tym czasie, w miejsce studiów 10-semestralnych resort wprowadziĚ studia 9-semestralne z praktykĂ semestralnĂ .
W 1973 r. Instytut Technologii Rolno-SpoĚźywczej zostaĚ podzielony na dwie jednostki: Instytut Przechowalnictwa i Technologii ĚżywnoÄšÂci (dyrektor – prof. dr hab. Jerzy SobieszczaÄšÂski, zastĂÂpca dyrektora – doc. dr hab. Gustaw Sobkowicz) oraz Instytut Podstaw Chemii (dyrektor – prof. dr hab. StanisÄšÂaw Mejer). 1 paÄšĹdziernika 1973 r. OddziaĚ Technologii Rolno-SpoĚźywczej przemianowano na OddziaĚ Technologii ĚżywnoÄšÂci, w skÄšÂad którego wchodziÄšÂy oba instytuty.
DziĂÂki staraniom prof. SobieszczaÄšÂskiego i rektora prof. Badury – w 1975 r. na OddziaĚ zostali przyjĂÂci z Akademii Rolniczej w Szczecinie doc. dr hab. Jerzy SoĚźyÄšÂski, absolwent i byÄšÂy pracownik Katedry Technologii Rolnej naszej Uczelni, specjalista z zakresu przetwórstwa owoców i warzyw oraz z Akademii Rolniczej w Poznaniu doc. dr hab. Zbigniew Duda, specjalista z zakresu technologii miĂÂsa. Pierwszy objĂ Ě kierownictwo Pracowni Przetwórstwa Owoców i Warzyw w ZakÄšÂadzie Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, drugi zostaĚ kierownikiem usamodzielnionej w ramach Instytutu Pracowni Przetwórstwa Surowców ZwierzĂÂcych.
Przedmiot Ěźywienie czÄšÂowieka prowadzony byĚ poczĂ tkowo przez prof. dr. hab. Lecha Wartenberga z WydziaÄšÂu Weterynaryjnego, a nastĂÂpnie przez doc. dr. MieczysÄšÂawa Urbanowicza z Akademii Rolniczej w Poznaniu. WykÄšÂady z biochemii ĚźywnoÄšÂci prowadziĚ absolwent specjalizacji przy Katedrze Technologii Rolnej prof. dr hab. Antoni Polanowski z Instytutu Biochemii Uniwersytetu WrocÄšÂawskiego. CzĂÂÄšÂĂ przedmiotów technicznych wykÄšÂadali pracownicy Instytutu Mechanizacji Rolnictwa WydziaÄšÂu Rolniczego, wiĂÂkszoÄšÂĂ zostaÄšÂa zlecona Politechnice WrocÄšÂawskiej. WykÄšÂady z organizacji i ekonomiki przemysÄšÂu spoĚźywczego prowadziĚ dr Jan Skalik z Akademii Ekonomicznej. ZwiĂÂkszone obowiĂ zki dydaktyczne OddziaÄšÂu stwarzaÄšÂy koniecznoÄšÂĂ angaĚźowania nowych pracowników naukowo-dydaktycznych. PrzyjĂÂto kilka osób z Akademii Rolniczych w Poznaniu i Olsztynie oraz kilku absolwentów. Kierownictwo praktyk zawodowych od poczĂ tku istnienia OddziaÄšÂu do roku 2003 sprawowaĚ wzorowo dr inĚź. Kazimierz Michalak, z krótkĂ przerwĂ w latach 1977–1981, kiedy praktykami kierowaĚ mgr inĚź. Zbigniew Krawczyk.
Od 2003 r. praktykami na kierunku technologia ĚźywnoÄšÂci i Ěźywienie czÄšÂowieka opiekuje siĂ dr inĚź. LesÄšÂaw SzymaÄšÂski, na kierunku biotechnologia w latach 2002–2006 kierowaĚ prof. dr hab. Waldemar Rymowicz, a obecnie obowiĂÂ
zki te peÄšÂni dr inĚź. Piotr Juszczyk.
Ze wzglĂÂdu na zÄšÂe warunki lokalowe OddziaÄšÂu wÄšÂadze Uczelni postanowiÄšÂy wznieÄšÂĂ budynek dla Instytutu Przechowalnictwa i Technologii ĚżywnoÄšÂci przy ulicy Olszewskiego, gdzie otrzymano lokalizacjĂÂ. Doc. dr J. Kiersnowski, wyznaczony na seniora budowy, doprowadziĚ do wykonania w 1975 r. projektu budynku. DziĂÂki staraniom prof. J. SobieszczaÄšÂskiego Ministerstwo PrzemysÄšÂu SpoĚźywczego i Skupu przyznaÄšÂo 200 mln zĚ na realizacjĂ I etapu budowy. Wobec narastajĂ cego kryzysu finansowego paÄšÂstwa budowa nie zostaÄšÂa wprowadzona do planu inwestycji.
W kolejnych latach nastĂÂpowaĚ rozwój kadry OddziaÄšÂu, m.in. stopieĚ doktora habilitowanego uzys kali: Irena Górska i Teresa SmoliÄšÂska-Juny (1974) oraz WacÄšÂaw LeszczyÄšÂski (1977). Fakt ten i przeniesienie na OddziaĚ doc. Z. Dudy i doc. J. SoĚźyÄšÂskiego sprawiÄšÂy, Ěźe powstaÄšÂy warunki do powoÄšÂania we wrzeÄšÂniu 1977 r. samodzielnego WydziaÄšÂu.
W skÄšÂad pierwszej Rady WydziaÄšÂu w 1977 r. wchodziÄšÂo 5 profesorów (A. Biskupski, M. Juny, I. MaÄšÂunowicz, S. Mejer i J. SobieszczaÄšÂski) oraz 7 docentów (Z. Duda, I. Górska, J. Kiersnowski, A. SiewiÄšÂski, T. SmoliÄšÂska-Juny, G. Sobkowicz i J. SoĚźyÄšÂski). Pierwszym dziekanem WydziaÄšÂu mianowano doc. dr. hab. Gustawa Sobkowicza, a prodziekanem ds. studenckich prof. dr. hab. Antoniego SiewiÄšÂskiego. W 1980 r. prof. A. SiewiÄšÂski wyjechaĚ na roczny staĚź do Szwajcarii. Na jego miejsce Rada WydziaÄšÂu wybraÄšÂa na prodziekana doc. dr. hab. WacÄšÂawa LeszczyÄšÂskiego. KierowniczkĂ dziekanatu od poczĂ tku istnienia WydziaÄšÂu (do 1995 r.) byÄšÂa inĚź. Lili Piskorska, a od 1995 r. mgr inĚź. GraĚźyna Sosicka cieszĂ ca siĂ niezmiennie bardzo dobrĂ opiniĂ wÄšÂród pracowników, studentów i absolwentów.
Stan kadry oraz osiĂ gniĂÂcia naukowe WydziaÄšÂu staÄšÂy siĂ podstawĂ do uzyskania w 1979 r. prawa do nadawania stopnia naukowego doktora nauk technicznych (od 1987 r. nauk rolniczych w zakresie technologii ĚźywnoÄšÂci i Ěźywienia czÄšÂowieka). W tym teĚź okresie tytuĚ profesora uzyskali: A. Biskupski (1977), A. SiewiÄšÂski (1978), Z. Duda (1979) i G. Sobkowicz (1981), a stopieĚ doktora habilitowanego G. LisiÄšÂska (1981).
Wyrazem uznania dla WydziaÄšÂu byÄšÂo powierzenie mu zorganizowania we WrocÄšÂawiu IX Sesji Naukowej Komitetu Technologii i Chemii ĚżywnoÄšÂci PAN w lutym 1978 r.
Od 1979 r. rozpoczĂÂto wydawaĂ Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we WrocÄšÂawiu, seria Technologia ĚżywnoÄšÂci. Redaktorami byli: doc. T. SmoliÄšÂska-Juny, doc. I. Górska, prof. W. LeszczyÄšÂski, prof. E. Dziuba.
W 1981 r. dziekanem zostaĚ doc. W. LeszczyÄšÂski, a prodziekanem doc. dr hab. I. Górska. NastĂÂpnego dnia wybuchĚ ogólnopolski strajk okupacyjny studentów, który objĂ Ě równieĚź naszĂ UczelniĂ i WydziaÄšÂ. Nazajutrz wprowadzono stan wojenny i studenci przyÄšÂĂ czyli siĂ do strajku okupacyjnego pracowników. Po zakoÄšÂczeniu strajku zajĂÂcia na Uczelni, decyzjĂ wÄšÂadz centralnych, zostaÄšÂy zawieszone na okres okoÄšÂo dwóch miesiĂÂcy.
W tym czasie nad WydziaÄšÂem, który zostaĚ negatywnie oceniony przez wÄšÂadze polityczne (za postawĂ czĂÂÄšÂci pracowników, którzy poza paroma wystĂ pili z PZPR), zawisÄšÂa groÄšĹba likwidacji. Dyskutowano, Ěźe WydziaĚ powinien zostaĂ przeniesiony na AkademiĂ EkonomicznĂ we WrocÄšÂawiu i byĂ poÄšÂĂ czony z WydziaÄšÂem InĚźynieryjno-Ekonomicznym PrzemysÄšÂu. Na dziekana wywierano presjĂ w sprawie tej integracji. Przy trudnej sytuacji lokalowej WydziaÄšÂu sposób „integrowania” wydawaĚ siĂ byĂ bez dyskusyjny. DziĂÂki wsparciu dyrektora departamentu szkóĚ rolniczych w Ministerstwie Szkolnictwa WyĚźszego dr. Henryka Kurowskiego – sprawa nie byÄšÂa wiĂÂcej podejmowana. WiosnĂ 1982 r. wskutek staraĚ dziekana popieranych przez wÄšÂadze Uczelni zadecydowano o dalszym istnieniu WydziaÄšÂu w strukturze Akademii Rolniczej, ograniczono jedynie nabór na I rok studiów o poÄšÂowĂ (do ok. 50 osób).
Po ponownym rozpoczĂÂciu zajĂÂĂ dydaktycznych – zgodnie z przepisami stanu wojennego – wzmocniono dyscyplinĂ pracy i studiów, wprowadzono obowiĂ zek obecnoÄšÂci studentów na wszystkich wykÄšÂadach i przeprowadzano wyrywkowe kontrole dokumentów (teczek osobowych) studentów przez SÄšÂuĚźbĂ BezpieczeÄšÂstwa. CzĂÂÄšÂĂ studentów WydziaÄšÂu zaangaĚźowana byÄšÂa w dziaÄšÂalnoÄšÂĂ konspiracyjnĂ i uczestniczyÄšÂa w róĚźnych akcjach i demonstracjach. Ponadto wystĂ piÄšÂy zaburzenia w procesie dydaktycznym, spowodowane m.in. internowaniem w nocy 4 stycznia 1982 r. przez wÄšÂadze bezpieczeÄšÂstwa doc. dr. Jerzego Kiersnowskiego, prowadzĂ cego wykÄšÂady z kilku przedmiotów oraz kierujĂ cego paroma pracami magisterskimi. Doc. J. Kiersnowski zostaĚ zwolniony z miejsca internowania w DarÄšÂówku dopiero w kwietniu 1982 r. RównoczeÄšÂnie ze skÄšÂadu Rady WydziaÄšÂu odszedĚ doc. dr hab. J. SoĚźyÄšÂski, specjalista z zakresu przetwórstwa owoców i warzyw, który po roku 1981 r., zwolniony z funkcji prorektora, w ramach protestu przeszedĚ na wczeÄšÂniejszĂ (kombatanckĂ ) emeryturĂÂ.
W 1982 r. wdraĚźano, poczĂ wszy od I i II roku studiów, przyjĂÂty w 1981 r. nowy program 5-letnich studiów magis terskich. Rada WydziaÄšÂu dokonaÄšÂa teĚź reorganizacji struktury organizacyjnej WydziaÄšÂu. W miejsce dwóch instytutów powstaÄšÂy (zgodnie ze statutowymi kryteriami liczby pracowników w jednostce) 3 katedry i 3 zakÄšÂady (samodzielne). W ten sposób zerwano z utrudniajĂ cym dziaÄšÂalnoÄšÂĂÂ, fikcyjnym poÄšÂĂ czeniem ze wzglĂÂdów formalnych jednostek, prowadzĂ cych caÄšÂkiem odmienne badania naukowe i zajĂÂcia dydaktyczne. Utworzone zostaÄšÂy: Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa z trzema zakÄšÂadami, Katedra Tech nologii Surowców ZwierzĂÂcych, ZakÄšÂad Mikrobiologii Technicznej i ĚżywnoÄšÂci, ZakÄšÂad Technologii ZbóĚź oraz ZakÄšÂad Technologii Przetwórstwa Owoców i Warzyw. Z Instytutu Podstaw Chemii powstaÄšÂa Katedra Podstaw Chemii z dwoma zakÄšÂadami.
W roku 1985 poprawiÄšÂa siĂ nieco baza lokalowa WydziaÄšÂu dziĂÂki kilku pomieszczeniom uzyskanym po kwesturze i Wydziale Weterynaryjnym. W 1986 r. przeszÄšÂa z WydziaÄšÂu Farmaceutycznego Akademii Medycznej we WrocÄšÂawiu doc. dr hab. Alicja ĚżechaÄšÂko, specjalistka z zakresu Ěźywienia czÄšÂowieka i toksykologii. ObjĂÂÄšÂa ona kierownictwo Pracowni Ěżywienia CzÄšÂowieka w Katedrze Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, przejmujĂ c obowiĂ zki wykonywane przez dojeĚźdĚźajĂ cego z Poznania doc. M. Urbanowicza. W 1987 r. Katedra Podstaw Chemii wzmoc niÄšÂa siĂ dziĂÂki przejÄšÂciu z Politechniki WrocÄšÂawskiej dr. hab. CzesÄšÂawa WawrzeÄšÂczyka.
RozpoczĂÂto starania o powoÄšÂanie jedynej wówczas w Polsce specjalnoÄšÂci dydaktycznej „biotechnologia ĚźywnoÄšÂci”, od III roku studiów kierunku technologia ĚźywnoÄšÂci i Ěźywienie czÄšÂowieka. Projekt napotkaĚ silny opór przedstawicieli innych oÄšÂrodków naukowych, którzy kwestionowali pierwszeÄšÂstwo oÄšÂrodka wrocÄšÂawskiego w powoÄšÂywaniu takiej specjalnoÄšÂci. Sprawa zostaÄšÂa rozwiĂ zana pozytywnie dopiero w 1988 r.
W 1988 r. zmarĚ prof. dr hab. Antoni Biskupski, nie pozostawiajĂ c po sobie Ěźadnego nastĂÂpcy ani osoby rokujĂ cej szybkie wykonanie habilitacji. Wobec tego przez 3 lata obowiĂ zki kierownika Katedry Technologii ZbóĚź peÄšÂniĚ zatrudniony na póĚ etatu doc. dr hab. Wiktor Obuchowski z Akademii Rolniczej w Poznaniu. W 1991 r. do Katedry przyjĂÂto z oddziaÄšÂu IHAR we WrocÄšÂawiu doc. dr hab. MaÄšÂgorzatĂ Narkiewicz-Jodko i doc. dr hab. AnnĂ SubdĂÂ. W 1990 r. kolejne dwie Katedry pozbawione zostaÄšÂy kierownictwa. Na emeryturĂ przeszedĚ prof. J. SobieszczaÄšÂski, nie pozostawiajĂ c po sobie nastĂÂpcy. Wobec tego wyznaczono kuratorów: Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii ĚżywnoÄšÂci – prof. dr hab. TeresĂ SmoliÄšÂskĂ -Juny oraz Katedry Technologii Przetwórstwa Owoców i Warzyw – doc. dr. Jerzego Kiersnowskiego.
Od 1992 r. zreformowano system ksztaÄšÂcenia na kierunku technologia ĚźywnoÄšÂci i Ěźywienie czÄšÂowieka. W miejsce jednolitych studiów 5-letnich magisterskich wprowadzono studia dwustopniowe: I stopieĚ – inĚźynierskie trwajĂ ce 7 semestrów (3,5 roku), koÄšÂczĂ ce siĂ egzaminem inĚźynierskim z zakresu technologii produktów roÄšÂlinnych i technologii produktów zwierzĂÂcych, II stopieĚ – magisterskie trwajĂ ce 3 semestry, koÄšÂczĂ ce siĂ przyjĂÂciem pracy magisterskiej i egzaminem dyplomowym. W nowych programach studiów, zgodnie z decyzjĂ Senatu Uczelni, nastĂ piÄšÂo ograniczenie wymiaru zajĂÂĂ do 25 godzin tygodniowo. Programy te uzyskaÄšÂy akceptacjĂ Europejskiej Unii InĚźynierów, dziĂÂki czemu absolwenci WydziaÄšÂu po dopeÄšÂnieniu okreÄšÂlonych formalnoÄšÂci mogĂ uzyskaĂ tytuĚ inĚźyniera europejskiego.
W 1993 r. WydziaĚ otrzymaĚ prawo nadawania stopnia doktora habilitowanego nauk rolniczych w zakresie tech nologii ĚźywnoÄšÂci i Ěźywienia czÄšÂowieka. W ciĂ gu kilku lat habilitowaÄšÂo siĂ na Wydziale 8 osób: Danuta Witkowska (1994), Ewelina Dziuba (1994), Antoni Golachowski (1996), Zygmunt Gil (1996), Waldemar Rymowicz (1998), Tadeusz SzmaÄšÂko (1998), WiesÄšÂaw KopeĂ (1999), Anna Rodziewicz (2001). Rada WydziaÄšÂu uzupeÄšÂniona o 5 specjalistów z róĚźnych uczelni nadaÄšÂa teĚź kilku osobom stopieĚ doktora habilitowanego nauk biologicznych z zakresu biotechnologii: Jadwiga Dmochowska-GÄšÂadysz (1995), Józefa Chrzanowska (1996), Agnieszka Mironowicz (1999) i Teresa KoÄšÂek (2000). W tym samym czasie tytuĚ naukowy profesora otrzymali: Tadeusz Trziszka (1994), Anna Subda (1995), MaÄšÂgorzata Narkiewicz-Jodko (1998), Jan OszmiaÄšÂski (1998), CzesÄšÂaw WawrzeÄšÂczyk (1998), Alicja ĚżechaÄšÂko-Czajkowska (1999) i Maria Wojtatowicz (2001).
W 1995 r. uruchomiono 4-letnie inĚźynierskie studia zaoczne i powoÄšÂano studium doktoranckie, a jego organizatorem i pierwszym kierownikiem zostaÄšÂa prof. Teresa SmoliÄšÂska-Juny. Od 1999 r. funkcjĂ tĂ sprawuje prof. Maria Wojtatowicz.
W paÄšĹdzierniku 1995 r., z okazji obchodów 50-lecia nauki w powojennym WrocÄšÂawiu, na wniosek WydziaÄšÂu Senat nadaĚ doktoraty honoris causa prof. Wincentemu Pezackiemu (Akademia Rolnicza w Poznaniu) i prof. Adamowi SroczyÄšÂskiemu (Politechnika ÄšÂódzka). Z okazji uroczystoĚ ci wydano dwie publikacje jubileuszowe. W czerw cu 1998 r. w czasie uroczystoÄšÂci 20-lecia istnienia WydziaÄšÂu prof. MieczysÄšÂaw PaÄšÂasiÄšÂski (Akademia Rolnicza w Krakowie) otrzymaĚ doktorat honoris causa. W ramach uroczystoÄšÂci jubileuszowych odbyÄšÂa siĂ konferencja naukowa dotyczĂ ca zagadnieĚ biotechnologii ĚźywnoÄšÂci.
WydziaĚ Technologii ĚżywnoÄšÂci w latach 90. odznaczaĚ siĂ szczególnie dynamicznym rozwojem kadr z zakresu biotechnologii ĚźywnoÄšÂci. W 1999 r. Rada WydziaÄšÂu uzyskaÄšÂa prawo nadawania stopnia doktora nauk biologicznych z zakresu biotechnologii jako jedyna jednostka w Polsce. Czterem osobom nadano stopieĚ doktora habilitowanego nauk biologicznych z zakresu biotechnologii. RównoczeÄšÂnie poszerzono ofertĂ ksztaÄšÂcenia przez uruchomienie nowego kierunku – biotechnologia ze specjalnoÄšÂciĂ biotechnologia ĚźywnoÄšÂci.
W kadencji 1999–2002 wÄšÂadze dziekaÄšÂskie zintensyfikowaÄšÂy wymianĂ studentów i pracowników w ramach miĂÂdzynarodowych programów „Sokrates” i „Ceepus”. JesieniĂ 2000 r. zmieniono nazwĂ z WydziaÄšÂu Technologii ĚżywnoÄšÂci na WydziaĚ Nauk o ĚżywnoÄšÂci. Na wniosek Rady WydziaÄšÂu Senat powoÄšÂaĚ nowy kierunek studiów – towaroznawstwo. W 2001 r. WydziaĚ otrzymaĚ niewielki budynek znajdujĂ cy siĂ na podwórzu gmachu przy ul. Norwida oddany do uĚźytku Katedrze Technologii Surowców ZwierzĂÂcych.
W roku 2002 z okazji jubileuszu 25-lecia WydziaÄšÂu tytuĚ doktora honoris causa otrzymaÄšÂa prof. dr hab. Helena Oberman (Politechnika ÄšÂódzka). W roku 2005 tytuĚ doktora honoris causa nadano prof. dr. hab. Antoniemu Polanowskiemu (Uniwersytet wrocÄšÂawski). NastĂ piĚ teĚź znaczny rozwój kadry naukowej, wyraĚźajĂ cy siĂ m.in. tym, Ěźe oÄšÂmiu pracownikom WydziaÄšÂu nadano tytuĚ profesora. Byli to: w roku 2002 – Józefa Chrzanowska, Ewelina Dziuba, Antoni Golachowski i Danuta Witkowska; w roku 2006 – Zygmunt Gil i Waldemar Rymowicz, a w 2008 r. WiesÄšÂaw KopeĂ i w 2009 r. Tadeusz SzmaÄšÂko.
W 2007 r. Rada WydziaÄšÂu, jako jedyna jednostka w Polsce, uzyskaÄšÂa prawo nadawania stopnia doktora nauk biologicznych w zakresie biotechnologii. W 2009 r. powoÄšÂano studium doktoranckie w zakresie biotechnologii. W 2008 r. rozpoczĂÂto budowĂ nowego budynku WydziaÄšÂu, przy ul. CheÄšÂmoÄšÂskiego, który oddano do uĚźytku w 2011 r.
W 2007 r., na wniosek WydziaÄšÂu, Senat nadaĚ tytuĚ doktora honoris causa prof. dr. hab. WacÄšÂawowi LeszczyÄšÂskiemu (Uniwersytet Przyrodniczy we WrocÄšÂawiu) oraz prof. dr. hab. Henrykowi Góreckiemu (Politechnika WrocÄšÂawska), natomiast w 2009 r. – prof. dr. hab. WÄšÂodzimierzowi Bednarskiemu z Uniwersytetu WarmiÄšÂsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Studencki ruch naukowy na Wydziale zapoczĂ tkowany zostaĚ w 1958 r. przez KoÄšÂo Naukowe przy Katedrze Technologii Rolnej i rozwinĂ Ě siĂ obecnie w 7 kóÄšÂ: Technologii Rolnej i Przechowalnictwa z 3 sekcjami, Technologii Owoców, Warzyw i ZbóĚź z 2 sekcjami, Technologii Drobiu i Jaj, ZarzĂ dzania JakoÄšÂciĂ TQM, Sensoryki, Biotechnologów ĚżywnoÄšÂci i OrgChem. Przejawem aktywnoÄšÂci kóĚ naukowych jest udziaĚ ich czÄšÂonków w obozach naukowych, konferencjach i seminariach oraz w sejmikach kóĚ naukowych – zarówno krajowych, jak i miĂÂdzynarodowych. Na sejmikach poszczególne koÄšÂa zdobyÄšÂy wiele wysokich miejsc oraz nagród i wyróĚźnieÄšÂ. Jako pierwszy organizator i opiekun KoÄšÂa, a potem kurator wydziaÄšÂowy szczególnie zasÄšÂuĚźyĚ siĂ doc. dr J. Kiersnowski, a po nim: prof. T. SmoliÄšÂska- -Juny, dr hab. W. KopeĂ i dr hab. A. Golachowski i dr T. ZiĂÂba. Obecnie tĂ funkcjĂ peÄšÂni dr inĚź. Agnieszka Nawirska-OlszaÄšÂska.
WydziaĚ ksztaÄšÂciĚ w roku akademickim 2009/2010 ÄšÂĂ cznie 1 443 ooby – 934 studentów kierunku technologia ĚźywnoÄšÂci i Ěźywienie czÄšÂowieka, w tym 238 w trybie zaocznym, 390 sÄšÂuchaczy kierunku biotechnologia i 119 kierunku towaroznawstwo, a takĚźe na studiach doktoranckich 36 sÄšÂuchaczy z zakresu technologii ĚźywnoÄšÂci i Ěźywienia czÄšÂowieka oraz 6 z zakresu biotechnologii oraz na studiach podyplomowych: „Systemy zarzĂ dzania i bezpieczeÄšÂstwo ĚźywnoÄšÂci” – 42 sÄšÂuchaczy, „Ěżywienie czÄšÂowieka w profilaktyce zdrowotnej” – 38 sÄšÂuchaczy. Na kierunku technologia ĚźywnoÄšÂci i Ěźywienie czÄšÂowieka 2 878 absolwentów uzyskaÄšÂo dyplom ukoÄšÂczenia studiów magisterskich, a 531 osób poprzestaÄšÂo na ukoÄšÂczeniu studiów inĚźynierskich. Studia podyplomowe na tym kierunku ukoÄšÂczyÄšÂy 192 osoby. Na kierunku biotechnologia dyplom ukoÄšÂczenia studiów magisterskich otrzymaÄšÂo 268 osób, a studiów inĚźynierskich 25 osób. Dyplom inĚźyniera na kierunku towaroznawstwo uzyskaÄšÂy 132 osoby. Studia doktoranckie ukoÄšÂczyÄšÂo 78 osób. W jednostkach WydziaÄšÂu prace magisterskie wykonaÄšÂo 260 absolwentów WydziaÄšÂu Rolniczego i 130 absolwentów WydziaÄšÂu Zootechnicznego.
Rada WydziaÄšÂu nadaÄšÂa 137 stopni doktora, w tym 10 nauk technicznych w zakresie technologii ĚźywnoÄšÂci, 87 nauk rolniczych w zakresie technologii ĚźywnoÄšÂci i Ěźywienia czÄšÂowieka oraz 40 nauk biologicznych w zakresie biotechnologii. StopieĚ doktora habilitowanego nadano 31 osobom, z tego 18 nauk rolniczych z zakresu technologii ĚźywnoÄšÂci i Ěźywienia oraz 13 – nauk biologicznych z zakresu biotechnologii. Rada WydziaÄšÂu wnioskowaÄšÂa o nadanie tytuÄšÂu profesora 24 osobom.
WydziaĚ wedÄšÂug oceny parametrycznej poziomu naukowego jednostek naukowych z 2005 r. zajmuje pierwsze miejsce wÄšÂród jednoimiennych i drugie wÄšÂród wszystkich wydziaÄšÂów w dziedzinie nauk rolniczych w Polsce.
Prowadzone badania wchodzĂ w zakres dyscyplin naukowych: technologia ĚźywnoÄšÂci i Ěźywienia czÄšÂowieka, biotechnologia oraz Ěźywienie czÄšÂowieka i toksykologia, a takĚźe chemia organiczna. Znaczna czĂÂÄšÂĂ z nich realizowana jest w ramach problemów centralnie sterowanych. Na Wydziale realizowanych jest 25 projektów badawczych MNiSW, w tym 6 rozwojowych. Realizowane sĂ teĚź projekty wspóÄšÂfinansowane z Europejskiego Funduszu Rozwoju regionalnego. Jeden w dziaÄšÂaniu 1.3 (koordynator – prof. T. Trziszka) i 4 realizowane jako zadania badawcze w ramach konsorcjum – jeden w ramach dziaÄšÂania 1.3 z Instytutem Warzywnictwa w Skierniewicach (podziaÄšÂanie 1.3.1 – prof. D. Witkowska) oraz 3 w ramach dziaÄšÂania 1.1 – podziaÄšÂanie 1.1.2 – jeden z PolitechnikĂ WrocÄšÂawskĂ (prof. Cz. WawrzeÄšÂczyk) i dwa z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu (prof. W. Rymowicz oraz prof. J. OszmiaÄšÂski). WydziaĚ wspóÄšÂpracuje naukowo m. in. z Uniwersytetem Rolniczym w Kownie (Litwa), SÄšÂowackim Uniwersytetem Rolniczym w Nitrze, Austriackim Uniwersytetem Rolniczym, a takĚźe Uniwersytetem M. Hernanddez w Hiszpanii, co zaowocowaÄšÂo licznymi wspólnymi publikacjami i wymianami pracowników.
Na Wydziale zatrudnione sĂ 132 osoby, w tym 95 nauczycieli akademickich, z czego 14 posiada tytuĚ profesora, 12 stopieĚ doktora habilitowanego i 66 stopieĚ doktora.