Jesteś w: WYDZIÁ MEDYCYNY WETERYNARYJNEJ > KLINIKI I KATEDRY > Katedra Higieny Ěżywności i Ochrony Zdrowia Konsumenta
Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Konsumenta

Rozwój katedr higieny zwierząt rzeĹşnych i mięsa zawdzięczamy Alfredowi Trawińskiemu, profesorowi Akademii Medycyny Weterynaryjnej we Lwowie, gdzie powstały zręby kształcenia weterynaryjnego, związanego z nadzorem sanitarnym nad Ěźywnością zwierzęcego pochodzenia. Katedra w latach 1945–1992 nosiła nazwę Katedra Higieny Produktów Zwierzęcych. Kierowali nią kolejno prof. Alfred Trawiński (1945–1947), prof. Lesław Ogielski (1947–1984), prof. Stanisław Zaleski (1984–1986), prof. Eryk Adamczyk (1987–2003), prof. Jerzy Molenda (2003–2009), dr hab. Jacek Bania prof. nadzw. (od roku 2009). W roku 1968 w obrębie Katedry wydzielono Zakład Higieny Surowców Zwierzęcych oraz Zakład Mikrobiologii i Higieny Przetwórstwa.

Początkowo, w 1945 r., głównym obszarem zainteresowań naukowych i dydaktycznych Katedry było badanie przed- i poubojowe zwierząt rzeĹşnych i mięsa oraz zagroĚźenia powodowane obecnością w nim pasoĚźytów i patogennych drobnoustrojów. W związku z dokonanymi zmianami przepisów prawa Ěźywnościowego, powodowanymi koniecznością dostosowania go do standardów UE, równieĚź te sprawy znalazły się w programie dydaktycznym Katedry. Szczególne miejsce zajęły zagadnienia dotyczące organizacji i metod badań laboratoryjnych Ěźywności, wykonywaniem nadzoru nad pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka oraz wdraĚźania systemów zapewnienia jakości produkcji i jakości badań. Uznając, zgodnie z zasadą nadzorowania produkcji Ěźywności „od pola do stołu”, potrzebę opracowania standardów sprawowania takiego nadzoru, realizowano badania nad programem nadzoru produkcji mleka na poziomie obory oraz nadzoru nad jakością środków Ěźywienia zwierząt. MoĚźna wydzielić następujące zagadnienia, którymi zajmowali się pracownicy Katedry: higiena produktów zwierzęcych, mikrobiologia i higiena przetwórstwa spoĚźywczego, chemia Ěźywności, prawo sanitarne, higiena i technologia produkcji mleka i przetworów mlecznych, toksykologia Ěźywności.

W Katedrze wykonano 38 rozpraw doktorskich i opublikowano w okresie powojennym ponad 500 prac, w tym. Ośmiu pracowników Katedry uzyskało tytuł doktora habilitowanego. Celem działalności dydaktycznej Katedry jest przygotowanie kadr dla Inspekcji Weterynaryjnej. Realizowany program dydaktyczny dotyczy obowiązujących uregulowań prawnych z zakresu organizacji nadzoru nad produkcją Ěźywności, wdraĚźania systemu wczesnego ostrzegania, wymaganych kwalifikacji pracowników słuĚźb nadzoru oraz organizacji i zadań Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Ěżywności.

Katedra prowadzi dwa studia specjalizacyjne: Higiena Zwierząt Rzeźnych i Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Weterynaryjna Diagnostyka Laboratoryjna.