Rozwój katedr higieny zwierzĂ t rzeÄšĹnych i miĂÂsa zawdziĂÂczamy Alfredowi TrawiÄšÂskiemu, profesorowi Akademii Medycyny Weterynaryjnej we Lwowie, gdzie powstaÄšÂy zrĂÂby ksztaÄšÂcenia weterynaryjnego, zwiĂ zanego z nadzorem sanitarnym nad ĚźywnoÄšÂciĂ zwierzĂÂcego pochodzenia. Katedra w latach 1945–1992 nosiÄšÂa nazwĂ Katedra Higieny Produktów ZwierzĂÂcych. Kierowali niĂ kolejno prof. Alfred TrawiÄšÂski (1945–1947), prof. LesÄšÂaw Ogielski (1947–1984), prof. StanisÄšÂaw Zaleski (1984–1986), prof. Eryk Adamczyk (1987–2003), prof. Jerzy Molenda (2003–2009), dr hab. Jacek Bania prof. nadzw. (od roku 2009). W roku 1968 w obrĂÂbie Katedry wydzielono ZakÄšÂad Higieny Surowców ZwierzĂÂcych oraz ZakÄšÂad Mikrobiologii i Higieny Przetwórstwa.
PoczĂ tkowo, w 1945 r., gÄšÂównym obszarem zainteresowaĚ naukowych i dydaktycznych Katedry byÄšÂo badanie przed- i poubojowe zwierzĂ t rzeÄšĹnych i miĂÂsa oraz zagroĚźenia powodowane obecnoÄšÂciĂ w nim pasoĚźytów i patogennych drobnoustrojów. W zwiĂ zku z dokonanymi zmianami przepisów prawa ĚźywnoÄšÂciowego, powodowanymi koniecznoÄšÂciĂ dostosowania go do standardów UE, równieĚź te sprawy znalazÄšÂy siĂ w programie dydaktycznym Katedry. Szczególne miejsce zajĂÂÄšÂy zagadnienia dotyczĂ ce organizacji i metod badaĚ laboratoryjnych ĚźywnoÄšÂci, wykonywaniem nadzoru nad pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka oraz wdraĚźania systemów zapewnienia jakoÄšÂci produkcji i jakoÄšÂci badaÄšÂ. UznajĂ c, zgodnie z zasadĂ nadzorowania produkcji ĚźywnoÄšÂci „od pola do stoÄšÂu”, potrzebĂ opracowania standardów sprawowania takiego nadzoru, realizowano badania nad programem nadzoru produkcji mleka na poziomie obory oraz nadzoru nad jakoÄšÂciĂ ĚÂrodków Ěźywienia zwierzĂ t. MoĚźna wydzieliĂ nastĂÂpujĂ ce zagadnienia, którymi zajmowali siĂ pracownicy Katedry: higiena produktów zwierzĂÂcych, mikrobiologia i higiena przetwórstwa spoĚźywczego, chemia ĚźywnoÄšÂci, prawo sanitarne, higiena i technologia produkcji mleka i przetworów mlecznych, toksykologia ĚźywnoÄšÂci.
W Katedrze wykonano 38 rozpraw doktorskich i opublikowano w okresie powojennym ponad 500 prac, w tym. OÄšÂmiu pracowników Katedry uzyskaÄšÂo tytuĚ doktora habilitowanego. Celem dziaÄšÂalnoÄšÂci dydaktycznej Katedry jest przygotowanie kadr dla Inspekcji Weterynaryjnej. Realizowany program dydaktyczny dotyczy obowiĂ zujĂ cych uregulowaĚ prawnych z zakresu organizacji nadzoru nad produkcjĂ ĚźywnoÄšÂci, wdraĚźania systemu wczesnego ostrzegania, wymaganych kwalifikacji pracowników sÄšÂuĚźb nadzoru oraz organizacji i zadaĚ Europejskiego UrzĂÂdu ds. BezpieczeÄšÂstwa ĚżywnoÄšÂci.
Katedra prowadzi dwa studia specjalizacyjne: Higiena ZwierzĂ t RzeÄšĹnych i ĚżywnoÄšÂci Pochodzenia ZwierzĂÂcego, Weterynaryjna Diagnostyka Laboratoryjna.