PowstaÄšÂa poczĂ tkowo jako zespóÄšÂ, a potem ZakÄšÂad Mikrobiologii Technicznej w Instytucie Przechowalnictwa i Technologii ĚżywnoÄšÂci w 1970 r. Jej organizatorem, pierwszym kierownikiem i dyrektorem byĚ prof. Jerzy SobieszczaÄšÂski. UczestniczyĚ on w zapoczĂ tkowanych przez prof. NataliĂ BalickĂ z Katedry Mikrobiologii Rolnej badaniach wykonywanych na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa USA, co umoĚźliwiÄšÂo wyposaĚźenie ZakÄšÂadu w nowoczesnĂ aparaturĂÂ. Profesor J. SobieszczaÄšÂski byĚ skutecznym w dziaÄšÂaniu organizatorem. DbaĚ o wszechstronny rozwój kierowanej przez siebie jednostki. Sam prowadzĂ c badania gÄšÂównie z zakresu mikrobiologii gleby, utworzyĚ zespoÄšÂy mikrobiologii przemysÄšÂowej i biochemii technicznej. W 1982 r. w strukturze WydziaÄšÂu powstaĚ ZakÄšÂad (samodzielny) Mikrobiologii Technicznej i ĚżywnoÄšÂci, przemianowany w 1987 r. na KatedrĂ Biotechnologii i Mikrobiologii ĚżywnoÄšÂci, kierowanĂ do przejÄšÂcia na emeryturĂ (1990 r.) przez prof. Jerzego SobieszczaÄšÂskiego, a nastĂÂpnie przez kuratora – prof. dr hab. TeresĂ SmoliÄšÂskĂ .
Od 1993 do 2006 r. KatedrĂ kierowaÄšÂa prof. dr hab. Maria Wojtatowicz prowadzĂ ca wraz z zespoÄšÂem badania nad biosyntezĂ kwasu cytrynowego przez droĚźdĚźe Yarrowia lipolytica z uĚźyciem róĚźnych substratów i systemów hodowlanych. PoszerzyÄšÂa ona problematykĂ badawczĂ Katedry o zagadnienia z obszaru mikrobiologii ĚźywnoÄšÂci. DotyczĂ one m.in. mikroflory droĚźdĚźowej serów oraz opracowania szczepionek droĚźdĚźowych dla serowarstwa. Prowadzone byÄšÂy równieĚź badania nad wykorzystaniem droĚźdĚźy jako czynników biokontroli ograniczajĂ cych rozwój patogenicznych grzybów i zanieczyszczenie ĚźywnoÄšÂci mykotoksynami (dr Regina Stempniewicz). Od roku 2002 w Katedrze rozwijane sĂ badania z zakresu biologii molekularnej. Utworzono specjalistyczne, dobrze wyposaĚźone laboratorium oraz powoÄšÂano zespóĚ badawczy, który pod kierownictwem dr hab. MaÄšÂgorzaty Robak prowadzi badania nad molekularnĂ identyfikacjĂ i róĚźnicowaniem droĚźdĚźy wystĂÂpujĂ cych w ĚźywnoÄšÂci oraz nad zwiĂÂkszaniem potencjaÄšÂu biotechnologicznego droĚźdĚźy Yarrowia lipolytica metodami inĚźynierii genetycznej. Od roku 2006 kierownikiem Katedry jest prof. Waldemar Rymowicz. Pod jego kierunkiem kontynuowane sĂ badania z zakresu biosyntezy kwasu cytrynowego przez droĚźdĚźe i podejmowane sĂ nowe kierunki, jak: biosynteza kwasu szczawiowego z lipidów, droĚźdĚźy paszowych z odpadowego glicerolu oraz biosynteza erytrytolu z glicerolu przez droĚźdĚźe Yarrowia lipolytica. W zespole biochemii prof. Danuta Witkowska i dr hab. Anna Rodziewicz zajmujĂ siĂ charakterystykĂ i zastosowaniem w gospodarce enzymów pochodzenia drobnoustrojowego degradujĂ cych substraty ligninocelulozowe i odpady keratynowe z przetwórstwa drobiowego i miĂÂsnego
Katedra owocnie wspóÄšÂpracowaÄšÂa z oÄšÂrodkami uniwersyteckimi w Helsinkach i Hameenlinna (Finlandia), Grignon (Francja), DreÄšĹnie, Berlinie oraz z RosyjskĂ AkademiĂ Nauk w Moskwie.
W Katedrze zatrudnionych jest trzech profesorów i dwóch doktorów habilitowanych na stanowisku profesora nadzwyczajnego oraz dziewiĂÂciu doktorów.