Jesteś w: WYDZIÁ BIOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT > INSTYTUTY I KATEDRY BIHZ > Katedra Ěżywienia Zwierząt i Paszoznawstwa
Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa

Utworzona w 1951 r. jako Katedra Ěżywienia Zwierząt w wyniku podziału Katedry Szczegółowej Hodowli i Ěżywienia Zwierząt na dwie odrębne jednostki organizacyjne Wydziału Zootechnicznego. W strukturze instytutowej, wprowadzonej w 1970 r., powstał Instytut Ěżywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, w skład którego wszedł Zakład Paszoznawstwa. Od 1982 r. funkcjonuje jako samodzielna Katedra Ěżywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej.

Kierunki badawcze Katedry obejmują zagadnienia fizjologicznych podstaw zmniejszenia zuĚźycia pasz u bydła, świń i drobiu, stosowania substancji biologicznie czynnych  w celu poprawy wskaĹşników produkcyjnych zwierząt, systemów Ěźywienia bydła w warunkach Dolnego Śląska, gospodarki mineralnej u zwierząt, jakości białka i moĚźliwości zmniejszenia emisji azotu do środowiska, wartości pokarmowej i produkcyjnej trwałych uĚźytków zielonych oraz systemów Ěźywienia krów i cieląt dostosowanych do systemu INRA.

Organizatorem Katedry na Wydziale Zootechnicznym był jej pierwszy kierownik, prof. dr hab. Zygmunt Ruszczyc, wybitny doświadczalnik, autor pierwszego podręcznika akademickiego  w Polsce z zakresu doświadczalnictwa zootechnicznego i inicjator włączenia tego przedmiotu do programu studiów zootechnicznych. W 1984 r.  kierownictwo Katedry objął prof. dr hab. Jerzy Preś, wybitny specjalista w dziedzinie Ěźywienia bydła, po nim w 1990 r. prof. dr hab. Dorota Jamroz, a w 2009 r. – prof. dr hab. Stefania Kinal.

Znaczący wkład pracy w rozwój Katedry wnieśli jej byli pracownicy: doc. dr hab. Władysław Nadwyczawski, specjalista w dziedzinie paszoznawstwa oraz prof. Zofia Fritz.

Pracownicy Katedry są autorami podręczników akademickich: „Ěżywienie zwierząt i Paszoznawstwo” (5 wydań), „Doświadczalnictwo zootechniczne” (3 wydania) autorstwa prof. Ruszczyca oraz „Kozy. Chów i Hodowla” (2 wydania) autorstwa prof. Jamroz, a takĚźe trzytomowego podręcznika z zakresu Ěźywienia i paszoznawstwa pod redakcją prof. Jamroz.

W Katedrze funkcjonuje Laboratorium Analityczne, w którym znajdują się następujące pracownie: Analiz Podstawowych, Biochemiczna, Składników Mineralnych, Aminokwasów, Oznaczania Tłuszczów, Chromatografii Gazowej, a ponadto Katedra dysponuje wiwarium dla drobiu i szczurów laboratoryjnych, takĚźe organizują się studia podyplomowe z zakresu produkcji pasz przemysłowych i premiksów oraz doradztwa Ěźywieniowego.

Aktualnie Katedra zatrudnia 11 nauczycieli akademickich, w tym 3 profesorów tytularnych, 4 doktorów habilitowanych i 4 doktorów.