Page 248 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 248
Wy d z i a ł N a u k o Ż y w n o ś c i 247
stały się flawonoidy, w tym również te występujące w chmielu oraz składniki olejków ete-
rycznych. Rozpoczęto także szeroko zakrojone badania nad modyfikacjami strukturalnymi
naturalnych fosfolipidów.
W Katedrze zatrudnieni są: jeden profesor, czterech doktorów habilitowanych i 20
doktorów, w tym trzech na stanowisku starszego wykładowcy.
KATEDRA TECHNOLOGII OWOCÓW, WARZYW I ZBÓŻ
Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż powstała w 2001 r. przez połącze-
nie dwóch katedr: Katedry Technologii Przetwórstwa Owoców i Warzyw oraz Katedry
Technologii Zbóż. Kierownikiem Katedry został prof. Zygmunt Gil. W latach 2003–2006
kierownictwo w Katedrze objął prof. Jan Oszmiański, a w latach 2006–2009 ponownie prof.
Zygmunt Gil. Od 2009 r. kierownikiem jest prof. Jan Oszmiański. W skład Katedry wchodzą
dwa zakłady: Zakład Technologii Owoców i Warzyw oraz Zakład Technologii Zbóż.
Zakład Technologii Owoców i Warzyw Pracownicy Katedry Technologii
Owoców, Warzyw i Zbóż
Od lewej stoją:
W latach 1954–1970 w Katedrze Technologii Rolnej funkcjonował Zakład Technologii J. Oszmiański,
Przetwórstwa Owoców i Warzyw, którego kierownikiem był prof. dr Karol Gerlicz. W roku M. Narkiewicz-Jodko, Z. Gil
W kolejnych rzędach od lewej stoją:
1970 Zakład został przekształcony w Pracownię w Instytucie Przechowalnictwa i Techno-
Z. Karolini-Skaradzińska, L. Szymański,
logii Żywności. Jej kierownikami byli: dr Kazimierz Michalak (1970–1975) i doc. dr hab.
E. Bucka, A. Kucharska, A. Czubaszek,
Jerzy Sożyński (1975–1982). W 1982 r. utworzony został samodzielny Zakład Technologii M. Bortkiewicz, B. Włodarska,
Przetwórstwa Owoców i Warzyw. Obowiązki kierownika pełnił w latach 1982–1985 dr inż. K. Siekańska, A. Nawirska-Olszańska,
R. Spychaj, A. Wojciechowicz,
K. Michalak, w latach 1986–1990 doc. dr hab. J. Sożyński. W latach 1990–1991, w związku
M. Żmijewski, A. Mularczyk,
z przekształceniami strukturalnymi na Wydziale, kuratorem Zakładu został doc. Kiersnowski, A. Sokół-Łętowska
a od roku 1991 kierownikiem Zakła- (2011)
du jest prof.dr hab. Jan Oszmiański.
W latach 1993–2001 Zakład funkcjono-
wał jako samodzielna Katedra, której kie-
rownikiem był prof. dr hab. J. Oszmiań-
ski, a od roku 2001 została ona połą-
czona z Katedrą Zbóż, tworząc Katedrę
Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż.
W roku 1982 utworzono w Zakładzie
Pracownię Projektowania Technolo-
gicznego, której kierownikiem został
dr inż. Tadeusz Ławicki, a od 1987 r.
funkcję tę pełni dr inż. Zbigniew Jani-
szyn. W roku 1985 w Zakładzie utwo-
rzono Pracownię Ochrony Środowiska
i Gospodarki Wodno-Ściekowej, której
kierownikiem została dr Danuta Lesz-
czyńska, a od 1992 r. dr inż. Lesław
Szymański.
Prowadzone w Katedrze badania
z zakresu technologii przetwórstwa owo-
ców koncentrują się na pozyskiwaniu,
izolowaniu i analizowaniu właściwości
Księga1 DZIEJE UP.indb 247 2012-02-01 13:25:37