Page 248 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 248

Wy d z i a ł   N a u k   o   Ż y w n o ś c i                          247








                    stały się flawonoidy, w tym również te występujące w chmielu oraz składniki olejków ete-
                    rycznych. Rozpoczęto także szeroko zakrojone badania nad modyfikacjami strukturalnymi
                    naturalnych fosfolipidów.
                          W Katedrze zatrudnieni są: jeden profesor, czterech doktorów habilitowanych i 20
                    doktorów, w tym trzech na stanowisku starszego wykładowcy.


                                  KATEDRA TECHNOLOGII OWOCÓW, WARZYW I ZBÓŻ


                          Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż powstała w 2001 r. przez połącze-
                    nie dwóch katedr: Katedry Technologii Przetwórstwa Owoców i Warzyw oraz Katedry
                    Technologii Zbóż. Kierownikiem Katedry został prof. Zygmunt Gil. W latach 2003–2006
                    kierownictwo w Katedrze objął prof. Jan Oszmiański, a w latach 2006–2009 ponownie prof.
                    Zygmunt Gil. Od 2009 r. kierownikiem jest prof. Jan Oszmiański. W skład Katedry wchodzą
                    dwa zakłady: Zakład Technologii Owoców i Warzyw oraz Zakład Technologii Zbóż.

                                          Zakład Technologii Owoców i Warzyw                                 Pracownicy Katedry Technologii
                                                                                                                 Owoców, Warzyw i Zbóż
                                                                                                                      Od lewej stoją:
                          W latach 1954–1970 w Katedrze Technologii Rolnej funkcjonował Zakład Technologii            J. Oszmiański,
                    Przetwórstwa Owoców i Warzyw, którego kierownikiem był prof. dr Karol Gerlicz. W roku      M. Narkiewicz-Jodko, Z. Gil
                                                                                                          W kolejnych rzędach od lewej stoją:
                    1970 Zakład został przekształcony w Pracownię w Instytucie Przechowalnictwa i Techno-
                                                                                                        Z. Karolini-Skaradzińska, L. Szymański,
                    logii Żywności. Jej kierownikami byli: dr Kazimierz Michalak (1970–1975) i doc. dr hab.
                                                                                                        E. Bucka, A. Kucharska, A. Czubaszek,
                    Jerzy Sożyński (1975–1982). W 1982 r. utworzony został samodzielny Zakład Technologii     M. Bortkiewicz, B. Włodarska,
                    Przetwórstwa Owoców i Warzyw. Obowiązki kierownika pełnił w latach 1982–1985 dr inż.   K. Siekańska, A. Nawirska-Olszańska,
                                                                                                             R. Spychaj, A. Wojciechowicz,
                    K. Michalak, w latach 1986–1990 doc. dr hab. J. Sożyński. W latach 1990–1991, w związku
                                                                                                               M. Żmijewski, A. Mularczyk,
                    z przekształceniami strukturalnymi na Wydziale, kuratorem Zakładu został doc. Kiersnowski,      A. Sokół-Łętowska
                    a od roku 1991 kierownikiem Zakła-                                                                     (2011)
                    du jest prof.dr hab. Jan Oszmiański.
                    W latach 1993–2001 Zakład funkcjono-
                    wał jako samodzielna Katedra, której kie-
                    rownikiem był prof. dr hab. J. Oszmiań-
                    ski, a od roku 2001 została ona połą-
                    czona z Katedrą Zbóż, tworząc Katedrę
                    Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż.
                    W roku 1982 utworzono w Zakładzie
                    Pracownię  Projektowania Technolo-
                    gicznego, której kierownikiem został
                    dr inż. Tadeusz Ławicki, a od 1987 r.
                    funkcję tę pełni dr inż. Zbigniew Jani-
                    szyn. W roku 1985 w Zakładzie utwo-
                    rzono Pracownię Ochrony Środowiska
                    i Gospodarki Wodno-Ściekowej, której
                    kierownikiem została dr Danuta Lesz-
                    czyńska, a od 1992 r. dr inż. Lesław
                    Szymański.
                          Prowadzone w Katedrze badania
                    z zakresu technologii przetwórstwa owo-
                    ców koncentrują się na pozyskiwaniu,
                    izolowaniu i analizowaniu właściwości







        Księga1 DZIEJE UP.indb   247                                                                                    2012-02-01   13:25:37
   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253