Page 244 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 244
Wy d z i a ł N a u k o Ż y w n o ś c i 243
Wydział według oceny parametrycznej poziomu naukowego jednostek naukowych
z 2005 r. zajmuje pierwsze miejsce wśród jednoimiennych i drugie wśród wszystkich wy-
działów w dziedzinie nauk rolniczych w Polsce.
Prowadzone badania wchodzą w zakres dyscyplin naukowych: technologia żywności
i żywienia człowieka, biotechnologia oraz żywienie człowieka i toksykologia, a tak-
że chemia organiczna. Znaczna część z nich realizowana jest w ramach problemów
centralnie sterowanych. Na Wydziale realizowanych jest 25 projektów badawczych
MNiSW, w tym 6 rozwojowych. Realizowane są też projekty współfinansowane z Eu-
ropejskiego Funduszu Rozwoju regionalnego. Jeden w działaniu 1.3 (koordynator –
prof. T. Trziszka) i 4 realizowane jako zadania badawcze w ramach konsorcjum – jeden
w ramach działania 1.3 z Instytutem Warzywnictwa w Skierniewicach (podziałanie
1.3.1 – prof. D. Witkowska) oraz 3 w ramach działania 1.1 – podziałanie 1.1.2 – jeden
z Politechniką Wrocławską (prof. Cz. Wawrzeńczyk) i dwa z Uniwersytetem Przyrodniczym
w Poznaniu (prof. W. Rymowicz oraz prof. J. Oszmiański). Wydział współpracuje naukowo
m. in. z Uniwersytetem Rolniczym w Kownie (Litwa), Słowackim Uniwersytetem Rolniczym
w Nitrze, Austriackim Uniwersytetem Rolniczym, a także Uniwersytetem M. Hernanddez
w Hiszpanii, co zaowocowało licznymi wspólnymi publikacjami i wymianami pracowników.
Na Wydziale zatrudnione są 132 osoby, w tym 95 nauczycieli akademickich, z czego
14 posiada tytuł profesora, 12 stopień doktora habilitowanego i 66 stopień doktora.
Studenci przed budynkiem Wydziału Nauk o Żywności przy ul. Chełmońskiego (2011)
Księga1 DZIEJE UP.indb 243 2012-02-01 13:25:34