Page 253 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 253
252 DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
Tematyka badawcza dotyczy: jakości i bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego
z uwzględnieniem technik utrwalania, systemów opakowań, procesów oksydacyjnych. Ważny
obszar stanowią badania nad nowej generacji surowcem jajczarskim z uwzględnieniem jego
wykorzystania do produkcji suplementów diety i preparatów biomedycznych, co jest reali-
zowane w ramach Projektu z funduszy UE „Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka
(2007–2013) o akronimie OVOKURA kierowanego przez prof. T. Trziszkę.
Katedra współpracuje z licznymi jednostkami naukowymi w kraju, a także z uniwer-
sytetami w Niemczech, Belgii, Holandii, Izraelu, Irlandii, USA, Hiszpanii, Kanadzie. Ważną
działalnością Katedry jest aktywna współpraca z Wrocławskim Parkiem Technologicznym
oraz z Klastrem NUTRIBIOMED, gdzie wspólnie wdrażane są nowoczesne technologie.
W Katedrze zatrudnionych jest siedmiu profesorów, siedmiu adiunktów, dwóch asy-
stentów oraz 10 osób na stanowiskach administracyjno-technicznych. Ponadto w Katedrze
w pracach naukowo-badawczych uczestniczy 16 doktorantów.
Pracownicy Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych
W rzędzie od lewej siedzą: G. Krasnowska, Z. Duda, I. Górska, T. Trziszka, T. Smolińska, W. Kopeć, J. Chrzanowska, T. Szmańko
W rzędach od lewej stoją: A. Jarmoluk, M. Błaszczuk, A. Salejda, Ł. Bobak, A. Zimoch, M. Oziembłowski, M. Korzeniowska, H. Beń, T. Skiba,
A. Szczepańska, W. Szachniewicz, M. Timer, A. Dąbrowska, M. Szołtysik, K. Drozdowska, M. Korzycki, A. Zambrowicz, A. Niedbalska, M. Kaźmierska
(2011)
Księga1 DZIEJE UP.indb 252 2012-02-01 13:25:39