Page 245 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 245

244                   DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU











                                             INSTYTUTY I KATEDRY




                                                   KATEDRA BIOTECHNOLOGII I MIKROBIOLOGII ŻYWNOŚCI

                                             Powstała początkowo jako zespół, a potem Zakład Mikrobiologii Technicznej
                                       w Instytucie Przechowalnictwa i Technologii Żywności w 1970 r. Jej organizatorem,
                                       pierwszym kierownikiem i dyrektorem był prof. Jerzy Sobieszczański. Uczestniczył on
                                       w zapoczątkowanych przez prof. Natalię  Balicką z Katedry Mikrobiologii Rolnej badaniach
                                       wykonywanych na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa USA, co umożliwiło wyposażenie
                                       Zakładu w nowoczesną aparaturę. Profesor J. Sobieszczański był skutecznym w działaniu or-
                                       ganizatorem. Dbał o wszechstronny rozwój kierowanej przez siebie jednostki. Sam prowadząc
                                       badania głównie z zakresu mikrobiologii gleby, utworzył zespoły mikrobiologii przemysłowej
                                       i biochemii technicznej. W 1982 r. w strukturze Wydziału powstał Zakład (samodzielny)
                                       Mikrobiologii Technicznej i Żywności, przemianowany w 1987 r. na Katedrę Biotechnologii
                                       i Mikrobiologii Żywności, kierowaną do przejścia na emeryturę (1990 r.) przez prof. Jerzego
                                       Sobieszczańskiego, a następnie przez kuratora – prof. dr hab. Teresę Smolińską.
                                             Od 1993 do 2006 r. Katedrą kierowała prof. dr hab. Maria Wojtatowicz pro-
                                       wadząca wraz z zespołem badania nad biosyntezą kwasu cytrynowego przez drożdże
                                       Yarrowia lipolytica z użyciem różnych substratów i systemów hodowlanych. Poszerzyła
                                       ona problematykę badawczą Katedry o zagadnienia z obszaru mikrobiologii żywno-
                                       ści.  Dotyczą  one  m.in.  mikroflory  drożdżowej  serów  oraz  opracowania  szczepionek
                                       drożdżowych dla serowarstwa. Prowadzone były również badania nad wykorzystaniem
                                       drożdży jako czynników biokontroli ograniczających rozwój patogenicznych grzybów
                                       i zanieczyszczenie żywności mykotoksynami (dr Regina Stempniewicz). Od roku 2002
                                       w Katedrze rozwijane są badania z zakresu biologii molekularnej. Utworzono specjalistyczne,
            Pracownicy Katedry Biotechnologii    dobrze wyposażone laboratorium oraz powołano zespół badawczy, który pod kierownictwem
            i Mikrobiologii Żywności   dr hab. Małgorzaty Robak prowadzi badania nad molekularną identyfikacją i różnicowaniem
            (1995)
                                                                                    drożdży występujących w żywności oraz
                                                                                    nad zwiększaniem potencjału biotechno-
                                                                                    logicznego drożdży Yarrowia lipolytica
                                                                                    metodami inżynierii genetycznej. Od
                                                                                    roku 2006 kierownikiem Katedry jest
                                                                                    prof. Waldemar Rymowicz. Pod jego
                                                                                    kierunkiem kontynuowane są badania
                                                                                    z zakresu biosyntezy kwasu cytryno-
                                                                                    wego przez drożdże i podejmowane są
                                                                                    nowe kierunki, jak: biosynteza kwasu
                                                                                    szczawiowego z lipidów, drożdży pa-
                                                                                    szowych z odpadowego glicerolu oraz
                                                                                    biosynteza erytrytolu z glicerolu przez
                                                                                    drożdże Yarrowia lipolytica. W zespole
                                                                                    biochemii  prof.  Danuta Witkowska
                                                                                    i  dr  hab.  Anna  Rodziewicz  zajmują
                                                                                    się  charakterystyką  i  zastosowaniem
                                                                                    w gospodarce enzymów pochodzenia







        Księga1 DZIEJE UP.indb   244                                                                                    2012-02-01   13:25:34
   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250