Page 245 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 245
244 DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
INSTYTUTY I KATEDRY
KATEDRA BIOTECHNOLOGII I MIKROBIOLOGII ŻYWNOŚCI
Powstała początkowo jako zespół, a potem Zakład Mikrobiologii Technicznej
w Instytucie Przechowalnictwa i Technologii Żywności w 1970 r. Jej organizatorem,
pierwszym kierownikiem i dyrektorem był prof. Jerzy Sobieszczański. Uczestniczył on
w zapoczątkowanych przez prof. Natalię Balicką z Katedry Mikrobiologii Rolnej badaniach
wykonywanych na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa USA, co umożliwiło wyposażenie
Zakładu w nowoczesną aparaturę. Profesor J. Sobieszczański był skutecznym w działaniu or-
ganizatorem. Dbał o wszechstronny rozwój kierowanej przez siebie jednostki. Sam prowadząc
badania głównie z zakresu mikrobiologii gleby, utworzył zespoły mikrobiologii przemysłowej
i biochemii technicznej. W 1982 r. w strukturze Wydziału powstał Zakład (samodzielny)
Mikrobiologii Technicznej i Żywności, przemianowany w 1987 r. na Katedrę Biotechnologii
i Mikrobiologii Żywności, kierowaną do przejścia na emeryturę (1990 r.) przez prof. Jerzego
Sobieszczańskiego, a następnie przez kuratora – prof. dr hab. Teresę Smolińską.
Od 1993 do 2006 r. Katedrą kierowała prof. dr hab. Maria Wojtatowicz pro-
wadząca wraz z zespołem badania nad biosyntezą kwasu cytrynowego przez drożdże
Yarrowia lipolytica z użyciem różnych substratów i systemów hodowlanych. Poszerzyła
ona problematykę badawczą Katedry o zagadnienia z obszaru mikrobiologii żywno-
ści. Dotyczą one m.in. mikroflory drożdżowej serów oraz opracowania szczepionek
drożdżowych dla serowarstwa. Prowadzone były również badania nad wykorzystaniem
drożdży jako czynników biokontroli ograniczających rozwój patogenicznych grzybów
i zanieczyszczenie żywności mykotoksynami (dr Regina Stempniewicz). Od roku 2002
w Katedrze rozwijane są badania z zakresu biologii molekularnej. Utworzono specjalistyczne,
Pracownicy Katedry Biotechnologii dobrze wyposażone laboratorium oraz powołano zespół badawczy, który pod kierownictwem
i Mikrobiologii Żywności dr hab. Małgorzaty Robak prowadzi badania nad molekularną identyfikacją i różnicowaniem
(1995)
drożdży występujących w żywności oraz
nad zwiększaniem potencjału biotechno-
logicznego drożdży Yarrowia lipolytica
metodami inżynierii genetycznej. Od
roku 2006 kierownikiem Katedry jest
prof. Waldemar Rymowicz. Pod jego
kierunkiem kontynuowane są badania
z zakresu biosyntezy kwasu cytryno-
wego przez drożdże i podejmowane są
nowe kierunki, jak: biosynteza kwasu
szczawiowego z lipidów, drożdży pa-
szowych z odpadowego glicerolu oraz
biosynteza erytrytolu z glicerolu przez
drożdże Yarrowia lipolytica. W zespole
biochemii prof. Danuta Witkowska
i dr hab. Anna Rodziewicz zajmują
się charakterystyką i zastosowaniem
w gospodarce enzymów pochodzenia
Księga1 DZIEJE UP.indb 244 2012-02-01 13:25:34