Page 243 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 243
242 DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
i Danuta Witkowska; w roku 2006 – Zygmunt Gil i Waldemar Rymowicz, a w 2008 r.
Wiesław Kopeć i w 2009 r. Tadeusz Szmańko.
W 2007 r. Rada Wydziału, jako jedyna jednostka w Polsce, uzyskała prawo nadawania
stopnia doktora nauk biologicznych w zakresie biotechnologii. W 2009 r. powołano studium
doktoranckie w zakresie biotechnologii. W 2008 r. rozpoczęto budowę nowego budynku
Wydziału, przy ul. Chełmońskiego, który oddano do użytku w 2011 r.
W 2007 r., na wniosek Wydziału, Senat nadał tytuł doktora honoris causa prof.
dr. hab. Wacławowi Leszczyńskiemu (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu) oraz
prof. dr. hab. Henrykowi Góreckiemu (Politechnika Wrocławska), natomiast w 2009 r. –
prof. dr. hab. Włodzimierzowi Bednarskiemu z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego
w Olsztynie.
Studencki ruch naukowy na Wydziale zapoczątkowany został w 1958 r. przez Koło
Naukowe przy Katedrze Technologii Rolnej i rozwinął się obecnie w 7 kół: Technologii
Rolnej i Przechowalnictwa z 3 sekcjami, Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż z 2 sekcjami,
Technologii Drobiu i Jaj, Zarządzania Jakością TQM, Sensoryki, Biotechnologów Żywności
i OrgChem. Przejawem aktywności kół naukowych jest udział ich członków w obozach
naukowych, konferencjach i seminariach oraz w sejmikach kół naukowych – zarówno kra-
jowych, jak i międzynarodowych. Na sejmikach poszczególne koła zdobyły wiele wysokich
miejsc oraz nagród i wyróżnień. Jako pierwszy organizator i opiekun Koła, a potem kurator
wydziałowy szczególnie zasłużył się doc. dr J. Kiersnowski, a po nim: prof. T. Smolińska-
-Juny, dr hab. W. Kopeć i dr hab. A. Golachowski i dr T. Zięba. Obecnie tę funkcję pełni
dr inż. Agnieszka Nawirska-Olszańska.
Wydział kształcił w roku akademickim 2009/2010 łącznie 1 443 ooby – 934 stu-
dentów kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, w tym 238 w trybie zaocz-
nym, 390 słuchaczy kierunku biotechnologia i 119 kierunku towaroznawstwo, a także na
studiach doktoranckich 36 słuchaczy z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka
oraz 6 z zakresu biotechnologii oraz na studiach podyplomowych: „Systemy zarządzania
i bezpieczeństwo żywności” – 42 słuchaczy, „Żywienie człowieka w profilaktyce zdrowotnej”
SKN Technologii Owoców – 38 słuchaczy. Na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka 2 878 absolwentów
i Warzyw (2005) uzyskało dyplom ukończenia studiów magisterskich,
a 531 osób poprzestało na ukończeniu studiów inży-
nierskich. Studia podyplomowe na tym kierunku ukoń-
czyły 192 osoby. Na kierunku biotechnologia dyplom
ukończenia studiów magisterskich otrzymało 268 osób,
a studiów inżynierskich 25 osób. Dyplom inżyniera na
kierunku towaroznawstwo uzyskały 132 osoby. Studia
doktoranckie ukończyło 78 osób. W jednostkach Wy-
działu prace magisterskie wykonało 260 absolwentów
Wydziału Rolniczego i 130 absolwentów Wydziału
Zootechnicznego.
Rada Wydziału nadała 137 stopni doktora,
w tym 10 nauk technicznych w zakresie technologii żyw-
ności, 87 nauk rolniczych w zakresie technologii żyw-
ności i żywienia człowieka oraz 40 nauk biologicznych
w zakresie biotechnologii. Stopień doktora habilito-
wanego nadano 31 osobom, z tego 18 nauk rolniczych
z zakresu technologii żywności i żywienia oraz 13 – nauk
biologicznych z zakresu biotechnologii. Rada Wydziału
wnioskowała o nadanie tytułu profesora 24 osobom.
Księga1 DZIEJE UP.indb 242 2012-02-01 13:25:26