Page 252 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 252

Wy d z i a ł   N a u k   o   Ż y w n o ś c i                          251








                          W 1976 r. w Instytucie nastąpiło połącze-
                    nie Zakładu Obrotu i Oceny Surowców Zwie-
                    rzęcych z Pracownią Przetwórstwa Surowców
                    Zwierzęcych w Zakład Technologii Surowców
                    Zwierzęcych, którego kierownictwo objął doc.
                    dr hab. Zbigniew Duda. Zorganizował on bada-
                    nia z zakresu technologii mięsa, z uwzględnie-
                    niem najnowszych rozwiązań technologicznych.
                    W 1982 r. z Zakładu tego powstała, kierowana
                    przez prof. Z. Dudę, Katedra Technologii Su-
                    rowców Zwierzęcych. W 1997 r. kierownikiem
                    Katedry został prof. dr hab. Tadeusz Trziszka.
                          Do 2000 r. badania w Katedrze były ukie-
                    runkowane na trzy specjalizacje – technologia
                    mięsa, technologia drobiu i jaj oraz technologia
                    mleka.
                          Przedmiotem  badań  z  zakresu  tech-
                    nologii mięsa była ocena surowców rzeźnych,
                    ich przechowywanie, zwłaszcza w temperatu-
                                                                                                             Pracownicy Katedry Technologii
                    rze bliskiej krioskopowej, a także spożywcze
                                                                                                                  Surowców Zwierzęcych
                    wykorzystanie mniej cennych ubocznych surowców rzeźnych. Badania, uwzględniające                        (1995)
                    ocenę wyróżników funkcjonalnych, skład chemiczny, a w szczególności budowę histo-
                    logiczną surowców rzeźnych i produktów finalnych, toczyły się pod nadzorem nauko-
                    wym prof. I. Górskiej. Ponadto, stosowano w przetwórstwie mięsa enzymy ze źródeł
                    niekonwencjonalnych. Inne prace dotyczyły kształtowania jakości przetworów mięsnych
                    poprzez optymalizację składu recepturowego i parametrów procesowych produkcji oraz
                    ochrony mięsa i przetworów mięsnych poprzez zastosowanie powłok biodegradowalnych
                    i bioaktywnych. W roku 1993 prof. dr hab. Zbigniew Duda włączony został w poczet człon-
                    ków zagranicznych Norweskiej Akademii Nauk i Literatury, otrzymał nagrodę – Interna-
                    tional Award of American Meat Association i został odznaczony Medalem im. Michała
                    Oczapowskiego.
                          Badania z zakresu technologii drobiu i jaj obejmowały charakterystykę białek tkanki
                    mięśniowej oraz białek jaj z ukierunkowaniem na oznaczanie i ocenę ich właściwości funk-
                    cjonalnych istotnych dla przetwórstwa. Ponadto, zasadniczym przedmiotem badań było
                    opracowanie technologii izolacji białek z produktów ubocznych przemysłu drobiarskiego.
                    Prowadzono rozległe badania nad rozdziałem bioaktywnych składników treści jaj z uwzględ-
                    nieniem innowacyjnych technologii (aglomaracja, elektropasteryzacja, techniki membranowe,
                    ekstrakcja itp.). Zespół technologii drobiu i jaj odniósł wiele sukcesów w zakresie patento-
                    wania i wdrożeń nowych technologii. Zespół ten był kierowany do 2004 r., tj. do przejścia na
                    emeryturę, przez prof. T. Smolińską, a następnie przez prof. W. Kopcia.
                          Prace badawcze związane z technologią mleczarstwa koncentrowały się wokół po-
                    szukiwania, izolacji, oczyszczania i cha rakterystyki technologicznej enzymów hydrolitycznych,
                    głównie pochodzenia bakteryjnego, koagulujących i proteolizujących białka. Realizowane są
                    badania nad wykorzystaniem drożdży jako kultur wspomagających w technologii produkcji
                    serów, a także ich enzymów proteolitycznych i lipolitycznych do otrzymywania przydatnych
                    w mleczarstwie preparatów aromatyzujących. Zespołem kieruje do chwili obecnej prof.
                    dr hab. Józefa Chrzanowska.
                          Od 2005 r. Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych zmieniła nazwę na Katedra
                    Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością.







        Księga1 DZIEJE UP.indb   251                                                                                    2012-02-01   13:25:38
   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257