Page 251 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 251
250 DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
a obecnie dr hab. Agnieszka Kita). Po śmierci prof. G. Sobkowicza kierownikiem Katedry
od 1990 do 2006 r. był prof. W. Leszczyński, w latach 2006–2009 prof. G. Lisińska, a obec-
nie funkcję tę pełni dr hab. J. Błażewicz. Badania naukowe Katedry, zgodnie ze 120-letnią
tradycją, obejmują zagadnienia przemysłu fermentacyjnego oraz chemii i technologii skrobi
i poszerzone są o technologię przemysłu ziemniaczanego i cukrownictwa oraz o tematykę
żywienia człowieka.
Badania z zakresu technologii ziemniaka i skrobi obejmują prace nad wpływem róż-
nych czynników działających w okresie wegetacji i przechowywania ziemniaka na jakość
przetworów spożywczych i właściwości skrobi. Badaniami z zakresu technologii produkcji
wyrobów smażonych z ziemniaka i oceny ich jakości kieruje prof. G. Lisińska. Dr hab.
A. Pęksa prowadzi badania nad otrzymywaniem preparatów białka ziemniaczanego, a dr hab.
A. Kita nad technologią tłuszczów roślinnych i produktów cukierniczych. Ocena właściwości
skrobi, zwłaszcza ziemniaczanej, jej modyfikowanie metodami chemicznymi i fizycznymi,
w tym przez ekstruzję, oraz uzyskiwanie preparatów prozdrowotnej skrobi opornej jest przed-
miotem badań z zakresu technologii i chemii skrobi, którymi kierują prof. W. Leszczyński
i prof. A. Golachowski. Prof. W. Leszczyński jest inicjatorem i pierwszym organizatorem
Szkół Skrobiowych oraz naukowych konferencji nt. ziemniaka. Prof. E. Dziuba kieruje pra-
cami z zakresu technologii fermentacji, dotyczącymi procesów technologicznych produkcji
etanolu pod obniżonym ciśnieniem, modyfikowania właściwości drożdży metodami inżynierii
genetycznej oraz badaniem zachowania drożdży w ekstremalnych systemach fermentacji pi-
wowarskiej. Była organizatorem lub współorganizatorem Szkół Technologii Fermentacji.
Inicjatorem badań z zakresu przechowalnictwa oraz słodownictwa i piwowarstwa
w Katedrze był doc. dr J. Kiersnowski. Obecnie badaniami z zakresu słodownictwa
i produkcji ekstraktów maltozowych kieruje dr hab. inż. J. Błażewicz, współorganizator Szkół
Technologii Fermentacji.
Kierowane przez prof. J. Biernat badania z zakresu żywienia człowieka i toksykologii
dotyczą sposobu odżywiania i stanu odżywienia różnych grup społecznych oraz wpływu
różnych składników diety, w tym preparatów skrobi opornej, na stan zdrowia zwierząt do-
świadczalnych.
Katedra organizuje ogólnopolskie cykliczne konferencje naukowe z zakresu ziemniaka
oraz z cukiernictwa, a także jest współorganizatorem Szkół Technologii Fermentacji.
W Katedrze zatrudnionych jest czterech profesorów, trzech doktorów habilitowanych
na stanowisku pro fesora nadzwyczajnego, jeden doktor habilitowany na stanowisku adiunkta
i 18 doktorów.
KATEDRA TECHNOLOGII SUROWCÓW ZWIERZĘCYCH
I ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
Wywodzi się z powstałej w 1956 r. Pracowni Towaroznawstwa Surowców Zwierzę-
cych (kierownik – dr Marian Juny) w Katedrze Szczegółowej Hodowli Zwierząt Wydziału
Zootechnicznego. W 1966 r. przekształcona została w Katedrę Obrotu i Oceny Surowców
Zwierzęcych (kierownik – prof. dr M. Juny). Zajmowano się w niej badaniem jakości zwie-
rzęcych surowców jadalnych (mięso, w tym dziczyzna, drób i mleko) i niespożywczych (skóry,
wełna). Profesor M. Juny był wybitnym znawcą zagadnień związanych z hodowlą owiec
i zwierząt futerkowych oraz specjalistą z zakresu jakości surowców zwierzęcych i warunków
ich obrotu. W 1970 r. Katedra weszła w skład Instytutu Technologii Rolno-Spożywczej,
początkowo jako Zespół, a później Zakład Obrotu i Oceny Surowców Zwierzęcych, z kie-
rownikiem prof. M. Juny.
Księga1 DZIEJE UP.indb 250 2012-02-01 13:25:38