Page 251 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 251

250                   DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU








                                       a obecnie dr hab. Agnieszka Kita). Po śmierci prof. G. Sobkowicza kierownikiem Katedry
                                       od 1990 do 2006 r. był prof. W. Leszczyński, w latach 2006–2009 prof. G. Lisińska, a obec-
                                       nie funkcję tę pełni dr hab. J. Błażewicz. Badania naukowe Katedry, zgodnie ze 120-letnią
                                       tradycją, obejmują zagadnienia przemysłu fermentacyjnego oraz chemii i technologii skrobi
                                       i poszerzone są o technologię przemysłu ziemniaczanego i cukrownictwa oraz o tematykę
                                       żywienia człowieka.
                                             Badania z zakresu technologii ziemniaka i skrobi obejmują prace nad wpływem róż-
                                       nych czynników działających w okresie wegetacji i przechowywania ziemniaka na jakość
                                       przetworów spożywczych i właściwości skrobi. Badaniami z zakresu technologii produkcji
                                       wyrobów smażonych z ziemniaka i oceny ich jakości kieruje prof. G. Lisińska. Dr hab.
                                       A. Pęksa prowadzi badania nad otrzymywaniem preparatów białka ziemniaczanego, a dr hab.
                                       A. Kita nad technologią tłuszczów roślinnych i produktów cukierniczych. Ocena właściwości
                                       skrobi, zwłaszcza ziemniaczanej, jej modyfikowanie metodami chemicznymi i fizycznymi,
                                       w tym przez ekstruzję, oraz uzyskiwanie preparatów prozdrowotnej skrobi opornej jest przed-
                                       miotem badań z zakresu technologii i chemii skrobi, którymi kierują prof. W. Leszczyński
                                       i prof. A. Golachowski. Prof. W. Leszczyński jest inicjatorem i pierwszym organizatorem
                                       Szkół Skrobiowych oraz naukowych konferencji nt. ziemniaka. Prof. E. Dziuba kieruje pra-
                                       cami z zakresu technologii fermentacji, dotyczącymi procesów technologicznych produkcji
                                       etanolu pod obniżonym ciśnieniem, modyfikowania właściwości drożdży metodami inżynierii
                                       genetycznej oraz badaniem zachowania drożdży w ekstremalnych systemach fermentacji pi-
                                       wowarskiej. Była organizatorem lub współorganizatorem Szkół Technologii Fermentacji.
                                             Inicjatorem badań z zakresu przechowalnictwa oraz słodownictwa i piwowarstwa
                                       w Katedrze był doc. dr J. Kiersnowski. Obecnie badaniami z zakresu słodownictwa
                                       i produkcji ekstraktów maltozowych kieruje dr hab. inż. J. Błażewicz, współorganizator Szkół
                                       Technologii Fermentacji.
                                             Kierowane przez prof. J. Biernat badania z zakresu żywienia człowieka i toksykologii
                                       dotyczą sposobu odżywiania i stanu odżywienia różnych grup społecznych oraz wpływu
                                       różnych składników diety, w tym preparatów skrobi opornej, na stan zdrowia zwierząt do-
                                       świadczalnych.
                                             Katedra organizuje ogólnopolskie cykliczne konferencje naukowe z zakresu ziemniaka
                                       oraz z cukiernictwa, a także jest współorganizatorem Szkół Technologii Fermentacji.
                                             W Katedrze zatrudnionych jest czterech profesorów, trzech doktorów habilitowanych
                                       na stanowisku pro fesora nadzwyczajnego, jeden doktor habilitowany na stanowisku adiunkta
                                       i 18 doktorów.


                                                     KATEDRA TECHNOLOGII SUROWCÓW ZWIERZĘCYCH
                                                                  I ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ


                                             Wywodzi się z powstałej w 1956 r. Pracowni Towaroznawstwa Surowców Zwierzę-
                                       cych (kierownik – dr Marian Juny) w Katedrze Szczegółowej Hodowli Zwierząt Wydziału
                                       Zootechnicznego. W 1966 r. przekształcona została w Katedrę Obrotu i Oceny Surowców
                                       Zwierzęcych (kierownik – prof. dr M. Juny). Zajmowano się w niej badaniem jakości zwie-
                                       rzęcych surowców jadalnych (mięso, w tym dziczyzna, drób i mleko) i niespożywczych (skóry,
                                       wełna). Profesor M. Juny był wybitnym znawcą zagadnień związanych z hodowlą owiec
                                       i zwierząt futerkowych oraz specjalistą z zakresu jakości surowców zwierzęcych i warunków
                                       ich obrotu. W 1970 r. Katedra weszła w skład Instytutu Technologii Rolno-Spożywczej,
                                       początkowo jako Zespół, a później Zakład Obrotu i Oceny Surowców Zwierzęcych, z kie-
                                       rownikiem prof. M. Juny.







        Księga1 DZIEJE UP.indb   250                                                                                    2012-02-01   13:25:38
   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256