Page 250 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 250

Wy d z i a ł   N a u k   o   Ż y w n o ś c i                          249







                                KATEDRA TECHNOLOGII ROLNEJ I PRZECHOWALNICTWA


                          Jest najstarszą jednostką Wydziału. Jej początki sięgają 1891 r., gdy powstała wspo-
                    mniana wcześniej Krajowa Szkoła Gorzelnicza w Dublanach, która została w 1919 r.
                    przemianowana na Katedrę Technologii Rolniczej Wydziału Rolno-Lasowego Politechniki
                    Lwowskiej. We Wrocławiu wiosną 1946 r. jako Katedra Technologii Rolniczej i Przetwórstwa
                    Owoców i Warzyw znalazła się w pomieszczeniach po niemieckim Instytucie Technologii
                    Rolnej i Biochemii. Organizatorem Katedry Technologii Rolnej był kierownik dublańskiej
                    Katedry Technologii Rolniczej prof. dr hab. Aleksander Tychowski wybitny uczony z zakresu   Pracownicy Katedry Technologii Rolnej
                                                                                                                    i Przechowalnictwa
                    chemii i technologii skrobi oraz fermentacji etanolowej. Po jego śmierci, w 1962 r., kierow-
                                                                                                          W pierwszym rzędzie od lewej stoją:
                    nikiem Katedry został jego współpracownik i przyjaciel prof. dr Wilhelm Kamienobrodzki.   J. Błażewicz, J. Kiersnowski, G. Lisińska,
                    Był uznanym specjalistą w zakresie technologii gorzelnictwa i suszarnictwa. Po jego śmierci   K. Perdek, A. Tajner-Czopek
                                                                                                          W kolejnych rzędach od lewej stoją:
                    Katedrą kierował w latach 1967–1970 prof. dr Karol Gerlicz, specjalista z zakresu przetwór-
                                                                                                            A. Żechałko-Czajkowska, A. Kita,
                    stwa owoców i warzyw, ściśle związany z praktyką przemysłową, kładący wielki nacisk na   A. Szafrańska, D. Pestkowska, A. Pęksa,
                    aplikacyjne aspekty badań naukowych. W 1970 r., po śmierci prof. Gerlicza, Katedra kiero-       M. Jarych-Szyszka;
                                                                                                           M. Styczyńska, D. Figurska-Ciura,
                    wana była przez doc. dr. hab. Gustawa Sobkowicza, aż do jej wejścia w strukturę Instytutu
                                                                                                             E. Kolanko, J. Kawa-Rygielska,
                    Technologii Rolno-Spożywczej. W instytucie Zespół, a potem Zakład Technologii Rolnej   E. Rytel, W. Drożdż; J. Wyka, H. Perdek,
                    i Przechowalnictwa (z Pracownią Przetwórstwa Owoców i Warzyw), kierowany był nadal       J. Chmielewska, E. Duszczak,
                    przez doc. Sobkowicza, specjalistę w dziedzinie cukrownictwa i technologii fermentacji         B. Trzewik-Kwaśnica,
                                                                                                                 E. Tomaszewska-Ciosk,
                    alkoholowej.
                                                                                                            M. Bronkowska, T. Boruczkowski,
                          W wyniku powołania kierunku kształcenia technologia żywności w Zakładzie         H. Boruczkowska, W. Leszczyński,
                    Technologii Rolnej i Przechowalnictwa utworzono nowe zespoły naukowo-dydaktyczne:                 A. Golachowski;
                                                                                                           D. Orzeł, T. Zięba, B. Foszczyńska,
                    w 1972 r. – Zespół Mleczarstwa (kierownik – dr Andrzej Jacyk), w 1974 r. – Zespół Prze-
                                                                                                           P. Zarychta, M. Kapelko, K. Łoźna,
                    twórstwa Surowców Zwierzęcych (kierownik – mgr inż. Jan Mielnik), w 1975 r. – Zespół     K. Aniołowski, A. Zembold-Guła
                    Żywienia  Człowieka  (opiekun  –  doc.  dr                                                             (2011)
                    Mieczysław Urbanowicz z AR w Poznaniu),
                    w 1976 r. – Zespół Projektowania Techno-
                    logicznego (kierownik – mgr inż. Zbigniew
                    Krawczyk).
                          W 1982 r. powołana została Katedra
                    Technologii  Rolnej  i  Przechowalnictwa,
                    kierowana przez prof. dr. hab. Gustawa Sob-
                    kowicza, z trzema zakładami: Technologii
                    Fermentacji (kierownik – prof. G. Sobkowicz,
                    a w latach 1990–2005 prof. Ewelina Dziuba,
                    w latach 2005–2009 dr hab. Józef Błażewicz
                    prof. nadzw., a obecnie dr inż. Joanna Kawa-
                    -Rygielska), Przechowalnictwa i Technologii
                    Rolnej, zlikwidowany w 1992 r. (kierownik –
                    doc. dr Jerzy Kiersnowski) i Technologii Wę-
                    glowodanów (kierownik – do 2000 r. prof. dr
                    hab. Wacław Leszczyński, w latach 2000–2009
                    prof. Antoni Golachowski, a obecnie dr inż.
                    Tomasz Zięba). W 1991 r. powołano dodat-
                    kowo Zakład Żywienia Człowieka (kierownik
                    – do 2006 r. prof. Alicja Żechałko-Czajkowska,
                    a obecnie prof. Jadwiga Biernat), a w 1992 r. Za-
                    kład Technologii Przetworów Ziemniaczanych
                    (kierownik – do 2009 r. prof. Grażyna Lisińska,







        Księga1 DZIEJE UP.indb   249                                                                                    2012-02-01   13:25:37
   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255