Page 250 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 250
Wy d z i a ł N a u k o Ż y w n o ś c i 249
KATEDRA TECHNOLOGII ROLNEJ I PRZECHOWALNICTWA
Jest najstarszą jednostką Wydziału. Jej początki sięgają 1891 r., gdy powstała wspo-
mniana wcześniej Krajowa Szkoła Gorzelnicza w Dublanach, która została w 1919 r.
przemianowana na Katedrę Technologii Rolniczej Wydziału Rolno-Lasowego Politechniki
Lwowskiej. We Wrocławiu wiosną 1946 r. jako Katedra Technologii Rolniczej i Przetwórstwa
Owoców i Warzyw znalazła się w pomieszczeniach po niemieckim Instytucie Technologii
Rolnej i Biochemii. Organizatorem Katedry Technologii Rolnej był kierownik dublańskiej
Katedry Technologii Rolniczej prof. dr hab. Aleksander Tychowski wybitny uczony z zakresu Pracownicy Katedry Technologii Rolnej
i Przechowalnictwa
chemii i technologii skrobi oraz fermentacji etanolowej. Po jego śmierci, w 1962 r., kierow-
W pierwszym rzędzie od lewej stoją:
nikiem Katedry został jego współpracownik i przyjaciel prof. dr Wilhelm Kamienobrodzki. J. Błażewicz, J. Kiersnowski, G. Lisińska,
Był uznanym specjalistą w zakresie technologii gorzelnictwa i suszarnictwa. Po jego śmierci K. Perdek, A. Tajner-Czopek
W kolejnych rzędach od lewej stoją:
Katedrą kierował w latach 1967–1970 prof. dr Karol Gerlicz, specjalista z zakresu przetwór-
A. Żechałko-Czajkowska, A. Kita,
stwa owoców i warzyw, ściśle związany z praktyką przemysłową, kładący wielki nacisk na A. Szafrańska, D. Pestkowska, A. Pęksa,
aplikacyjne aspekty badań naukowych. W 1970 r., po śmierci prof. Gerlicza, Katedra kiero- M. Jarych-Szyszka;
M. Styczyńska, D. Figurska-Ciura,
wana była przez doc. dr. hab. Gustawa Sobkowicza, aż do jej wejścia w strukturę Instytutu
E. Kolanko, J. Kawa-Rygielska,
Technologii Rolno-Spożywczej. W instytucie Zespół, a potem Zakład Technologii Rolnej E. Rytel, W. Drożdż; J. Wyka, H. Perdek,
i Przechowalnictwa (z Pracownią Przetwórstwa Owoców i Warzyw), kierowany był nadal J. Chmielewska, E. Duszczak,
przez doc. Sobkowicza, specjalistę w dziedzinie cukrownictwa i technologii fermentacji B. Trzewik-Kwaśnica,
E. Tomaszewska-Ciosk,
alkoholowej.
M. Bronkowska, T. Boruczkowski,
W wyniku powołania kierunku kształcenia technologia żywności w Zakładzie H. Boruczkowska, W. Leszczyński,
Technologii Rolnej i Przechowalnictwa utworzono nowe zespoły naukowo-dydaktyczne: A. Golachowski;
D. Orzeł, T. Zięba, B. Foszczyńska,
w 1972 r. – Zespół Mleczarstwa (kierownik – dr Andrzej Jacyk), w 1974 r. – Zespół Prze-
P. Zarychta, M. Kapelko, K. Łoźna,
twórstwa Surowców Zwierzęcych (kierownik – mgr inż. Jan Mielnik), w 1975 r. – Zespół K. Aniołowski, A. Zembold-Guła
Żywienia Człowieka (opiekun – doc. dr (2011)
Mieczysław Urbanowicz z AR w Poznaniu),
w 1976 r. – Zespół Projektowania Techno-
logicznego (kierownik – mgr inż. Zbigniew
Krawczyk).
W 1982 r. powołana została Katedra
Technologii Rolnej i Przechowalnictwa,
kierowana przez prof. dr. hab. Gustawa Sob-
kowicza, z trzema zakładami: Technologii
Fermentacji (kierownik – prof. G. Sobkowicz,
a w latach 1990–2005 prof. Ewelina Dziuba,
w latach 2005–2009 dr hab. Józef Błażewicz
prof. nadzw., a obecnie dr inż. Joanna Kawa-
-Rygielska), Przechowalnictwa i Technologii
Rolnej, zlikwidowany w 1992 r. (kierownik –
doc. dr Jerzy Kiersnowski) i Technologii Wę-
glowodanów (kierownik – do 2000 r. prof. dr
hab. Wacław Leszczyński, w latach 2000–2009
prof. Antoni Golachowski, a obecnie dr inż.
Tomasz Zięba). W 1991 r. powołano dodat-
kowo Zakład Żywienia Człowieka (kierownik
– do 2006 r. prof. Alicja Żechałko-Czajkowska,
a obecnie prof. Jadwiga Biernat), a w 1992 r. Za-
kład Technologii Przetworów Ziemniaczanych
(kierownik – do 2009 r. prof. Grażyna Lisińska,
Księga1 DZIEJE UP.indb 249 2012-02-01 13:25:37