Page 249 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 249

248                   DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU








                                       przeciwutleniających związków polifenolowych w surowcach oraz przetworach z owoców
                                       i warzyw.
                                             Tematyka ta była realizowana w ramach grantów KBN dotyczących prób opracowania
                                       i zastosowania preparatów związków fenolowych wybranych owoców jako przeciwutleniaczy,
                                       kopigmentacji i stabilizacji barwników antocyjanowych oraz analiz aktywności przeciwutle-
                                       niającej polifenoli i synergentów metodami kwantowo-mechanicznymi, a także w układach
                                       modelowych i w żywności. Badania nad flawonoidami owoców jagodowych kontynuowane
                                       były przez dr inż. Annę Bąkowską-Barczak w ramach 4-letniego stażu naukowego w Olds
                                       College School of Innovations w Kanadzie.
                                             W Zakładzie Technologii Owoców i Warzyw prowadzone są badania nad doskona-
                                       leniem technologii otrzymywania soków owocowych zasobnych w bioflawonoidy. Badania
                                       nad odmianami jabłek i truskawek uprawianych w Polsce, pod względem zawartości bio-
                                       flawonoidów oraz doskonalenia technologii otrzymywania produktów bogatych w aktywne
                                       związki, były realizowane w ramach 6. Programu Ramowego FLAVO (2004–2008).
                                             Wynikiem  prowadzonych  badań  jest  ponad  200  oryginalnych  prac  twórczych
                                       w renomowanych czasopismach krajowych oraz zagranicznych, także 6 patentów. Za osią-
                                       gnięcia w dziedzinie badań naukowych zostali wyróżnieni nagrodami V Wydziału Polskiej
                                       Akademii Nauk (1998), Prezesa Rady Ministrów (2005) i Ministra Edukacji Narodowej
                                       (1998) oraz licznymi nagrodami rektora we Wrocławiu.
                                             W Katedrze zatrudnieni są jeden profesor i siedmiu doktorów.

                                                                   Zakład Technologii Zbóż


                                             Powstał w 1970 r. początkowo jako Zespół, a potem Zakład w Instytucie Techno-
                                       logii Rolno-Spożywczej. Jego organizatorem był prof. dr hab. Antoni Biskupski, uznany
                                       specjalista z zakresu oceny jakości i wartości technologicznej ziarna zbóż chlebowych.
                                       Kierował on badaniami do tyczącymi oceny ziarna zbóż różnych odmian i z różnych wa-
                                       runków uprawy. W 1982 r. powstał samodzielny Zakład Technologii Zbóż, przekształcony
                                       w 1986 r. w Katedrę. Po śmierci jej kierownika prof. A. Biskupskiego, w 1988 r. p.o. kie-
                                       rownikiem Katedry do 1991 r. był doc. dr hab. Wiktor Obuchowski z Akademii Rolniczej
                                       w Poznaniu. W latach 1991–1993 Katedrą kierowała prof. dr hab. Małgorzata Narkiewicz-
                                       -Jodko, specjalistka z zakresu przechowalnictwa i oceny zdrowotności ziarna zbóż. W latach
                                       1993–2001 kierownikiem Katedry była prof. dr hab. Hanna Subda, specjalista z zakresu
                                       biochemii ziarna. W 2001 r. Katedrę przekształcono w Zakład w ramach nowo powstałej
                                       Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż. Kierownikiem Zakładu został prof. dr hab.
                                       Zygmunt Gil.
                                             Prowadzone w Katedrze badania z zakresu technologii zbóż dotyczą głównie oceny
                                       jakości ziarna pod względem jego zdrowotności i wartości technologicznej. Okreś lany jest
                                       wpływ uwarunkowań genetycznych i czynników środowiskowych działających w uprawie
                                       i przechowywaniu ziarna różnych gatunków zbóż na jego jakość. Prowadzone są również
                                       prace nad otrzymaniem pieczywa i makaronów o podwyższonej wartości odżywczej poprzez
                                       wykorzystanie produktów ze zbóż niechlebowych oraz białka ziemniaczanego,  maltodekstryn,
                                       błonnika różnego pochodzenia, skrobi opornej i inuliny.  Od roku 2006 Zakład uczestniczy
                                       w badaniach zmierzających do opracowania założeń agrotechnicznych oraz możliwości
                                       wykorzystania pszenicy twardej hodowli polskiej do produkcji makaronów.
                                             W Katedrze zatrudnieni są: jeden profesor, jeden doktor habilitowany oraz czterech
                                       doktorów.











        Księga1 DZIEJE UP.indb   248                                                                                    2012-02-01   13:25:37
   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254