Page 249 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 249
248 DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
przeciwutleniających związków polifenolowych w surowcach oraz przetworach z owoców
i warzyw.
Tematyka ta była realizowana w ramach grantów KBN dotyczących prób opracowania
i zastosowania preparatów związków fenolowych wybranych owoców jako przeciwutleniaczy,
kopigmentacji i stabilizacji barwników antocyjanowych oraz analiz aktywności przeciwutle-
niającej polifenoli i synergentów metodami kwantowo-mechanicznymi, a także w układach
modelowych i w żywności. Badania nad flawonoidami owoców jagodowych kontynuowane
były przez dr inż. Annę Bąkowską-Barczak w ramach 4-letniego stażu naukowego w Olds
College School of Innovations w Kanadzie.
W Zakładzie Technologii Owoców i Warzyw prowadzone są badania nad doskona-
leniem technologii otrzymywania soków owocowych zasobnych w bioflawonoidy. Badania
nad odmianami jabłek i truskawek uprawianych w Polsce, pod względem zawartości bio-
flawonoidów oraz doskonalenia technologii otrzymywania produktów bogatych w aktywne
związki, były realizowane w ramach 6. Programu Ramowego FLAVO (2004–2008).
Wynikiem prowadzonych badań jest ponad 200 oryginalnych prac twórczych
w renomowanych czasopismach krajowych oraz zagranicznych, także 6 patentów. Za osią-
gnięcia w dziedzinie badań naukowych zostali wyróżnieni nagrodami V Wydziału Polskiej
Akademii Nauk (1998), Prezesa Rady Ministrów (2005) i Ministra Edukacji Narodowej
(1998) oraz licznymi nagrodami rektora we Wrocławiu.
W Katedrze zatrudnieni są jeden profesor i siedmiu doktorów.
Zakład Technologii Zbóż
Powstał w 1970 r. początkowo jako Zespół, a potem Zakład w Instytucie Techno-
logii Rolno-Spożywczej. Jego organizatorem był prof. dr hab. Antoni Biskupski, uznany
specjalista z zakresu oceny jakości i wartości technologicznej ziarna zbóż chlebowych.
Kierował on badaniami do tyczącymi oceny ziarna zbóż różnych odmian i z różnych wa-
runków uprawy. W 1982 r. powstał samodzielny Zakład Technologii Zbóż, przekształcony
w 1986 r. w Katedrę. Po śmierci jej kierownika prof. A. Biskupskiego, w 1988 r. p.o. kie-
rownikiem Katedry do 1991 r. był doc. dr hab. Wiktor Obuchowski z Akademii Rolniczej
w Poznaniu. W latach 1991–1993 Katedrą kierowała prof. dr hab. Małgorzata Narkiewicz-
-Jodko, specjalistka z zakresu przechowalnictwa i oceny zdrowotności ziarna zbóż. W latach
1993–2001 kierownikiem Katedry była prof. dr hab. Hanna Subda, specjalista z zakresu
biochemii ziarna. W 2001 r. Katedrę przekształcono w Zakład w ramach nowo powstałej
Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż. Kierownikiem Zakładu został prof. dr hab.
Zygmunt Gil.
Prowadzone w Katedrze badania z zakresu technologii zbóż dotyczą głównie oceny
jakości ziarna pod względem jego zdrowotności i wartości technologicznej. Okreś lany jest
wpływ uwarunkowań genetycznych i czynników środowiskowych działających w uprawie
i przechowywaniu ziarna różnych gatunków zbóż na jego jakość. Prowadzone są również
prace nad otrzymaniem pieczywa i makaronów o podwyższonej wartości odżywczej poprzez
wykorzystanie produktów ze zbóż niechlebowych oraz białka ziemniaczanego, maltodekstryn,
błonnika różnego pochodzenia, skrobi opornej i inuliny. Od roku 2006 Zakład uczestniczy
w badaniach zmierzających do opracowania założeń agrotechnicznych oraz możliwości
wykorzystania pszenicy twardej hodowli polskiej do produkcji makaronów.
W Katedrze zatrudnieni są: jeden profesor, jeden doktor habilitowany oraz czterech
doktorów.
Księga1 DZIEJE UP.indb 248 2012-02-01 13:25:37