Page 241 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 241

240                   DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU








                                                                      Tech nologii Surowców Zwierzęcych, Zakład Mikro-
                                                                      biologii Technicznej i Żywności, Zakład Technologii
                                                                      Zbóż oraz Zakład Technologii Przetwórstwa Owoców
                                                                      i Warzyw. Z Instytutu Podstaw Chemii powstała Katedra
                                                                      Podstaw Chemii z dwoma zakładami.
                                                                            W roku 1985 poprawiła się nieco baza lokalowa
                                                                      Wydziału  dzięki  kilku  pomieszczeniom  uzyskanym
                                                                      po kwesturze i Wydziale Weterynaryjnym. W 1986 r.
                                                                      przeszła  z Wydziału  Farmaceutycznego  Akademii
                                                                      Medycznej we Wrocławiu doc. dr hab. Alicja Żechałko,
                                                                      specjalistka z zakresu żywienia człowieka i toksykologii.
                                                                      Objęła ona kierownictwo Pracowni Żywienia Człowie-
                                                                      ka w Katedrze Technologii Rolnej i Przechowalnictwa,
                                                                      przejmując obowiązki wykonywane przez dojeżdżającego
                                                                      z Poznania doc. M. Urbanowicza. W 1987 r. Katedra Pod-
                                                                      staw Chemii wzmoc niła się dzięki przejściu z Politechni-
                                                                      ki Wrocławskiej dr. hab. Czesława Wawrzeńczyka.
                                                                            Rozpoczęto starania o powołanie jedynej wów-
            Uroczystość nadania tytułu
            doktora honoris causa                                     czas w Polsce specjalności dydaktycznej „biotechnologia
            prof. dr. hab. Antoniemu Polanowskiemu    żywności”, od III roku studiów kierunku technologia żywności i żywienie człowieka. Projekt
            (2005)                     napotkał silny opór przedstawicieli innych ośrodków naukowych, którzy kwestionowali
                                       pierwszeństwo ośrodka wrocławskiego w powoływaniu takiej specjalności. Sprawa została
                                       rozwiązana pozytywnie dopiero w 1988 r.
                                             W 1988 r. zmarł prof. dr hab. Antoni Biskupski, nie pozostawiając po sobie żadnego
                                       następcy ani osoby rokującej szybkie wykonanie habilitacji. Wobec tego przez 3 lata obo-
            Uroczystość nadania tytułu
            doktora honoris causa      wiązki kierownika Katedry Technologii Zbóż pełnił zatrudniony na pół etatu doc. dr hab.
            prof. dr. hab. Henrykowi Góreckiemu   Wiktor Obuchowski z Akademii Rolniczej w Poznaniu. W 1991 r. do Katedry przyjęto
            (2007)                                                    z oddziału IHAR we Wrocławiu doc. dr hab. Małgorzatę
                                                                      Narkiewicz-Jodko i doc. dr hab. Annę Subdę. W 1990 r.
                                                                      kolejne dwie Katedry pozbawione zostały kierownictwa.
                                                                      Na emeryturę przeszedł prof. J. Sobieszczański, nie po-
                                                                      zostawiając po sobie następcy. Wobec tego wyznaczono
                                                                      kuratorów: Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żyw-
                                                                      ności – prof. dr hab. Teresę Smolińską-Juny oraz Katedry
                                                                      Technologii Przetwórstwa Owoców i Warzyw – doc. dr.
                                                                      Jerzego Kiersnowskiego.
                                                                            Od 1992 r. zreformowano system kształcenia na
                                                                      kierunku technologia żywności i żywienie człowieka.
                                                                      W miejsce jednolitych studiów 5-letnich magisterskich
                                                                      wprowadzono studia dwustopniowe: I stopień – inży-
                                                                      nierskie trwające 7 semestrów (3,5 roku), kończące się
                                                                      egzaminem inżynierskim z zakresu technologii produk-
                                                                      tów roślinnych i technologii produktów zwierzęcych,
                                                                      II stopień – magisterskie trwające 3 semestry, kończące
                                                                      się przyjęciem pracy magisterskiej i egzaminem dy-
                                                                      plomowym. W nowych programach studiów, zgodnie
                                                                      z decyzją Senatu Uczelni, nastąpiło ograniczenie wymia-
                                                                      ru zajęć do 25 godzin tygodniowo. Programy te uzyskały
                                                                      akceptację Europejskiej Unii Inżynierów, dzięki czemu







        Księga1 DZIEJE UP.indb   240                                                                                    2012-02-01   13:25:22
   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246