Page 241 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 241
240 DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
Tech nologii Surowców Zwierzęcych, Zakład Mikro-
biologii Technicznej i Żywności, Zakład Technologii
Zbóż oraz Zakład Technologii Przetwórstwa Owoców
i Warzyw. Z Instytutu Podstaw Chemii powstała Katedra
Podstaw Chemii z dwoma zakładami.
W roku 1985 poprawiła się nieco baza lokalowa
Wydziału dzięki kilku pomieszczeniom uzyskanym
po kwesturze i Wydziale Weterynaryjnym. W 1986 r.
przeszła z Wydziału Farmaceutycznego Akademii
Medycznej we Wrocławiu doc. dr hab. Alicja Żechałko,
specjalistka z zakresu żywienia człowieka i toksykologii.
Objęła ona kierownictwo Pracowni Żywienia Człowie-
ka w Katedrze Technologii Rolnej i Przechowalnictwa,
przejmując obowiązki wykonywane przez dojeżdżającego
z Poznania doc. M. Urbanowicza. W 1987 r. Katedra Pod-
staw Chemii wzmoc niła się dzięki przejściu z Politechni-
ki Wrocławskiej dr. hab. Czesława Wawrzeńczyka.
Rozpoczęto starania o powołanie jedynej wów-
Uroczystość nadania tytułu
doktora honoris causa czas w Polsce specjalności dydaktycznej „biotechnologia
prof. dr. hab. Antoniemu Polanowskiemu żywności”, od III roku studiów kierunku technologia żywności i żywienie człowieka. Projekt
(2005) napotkał silny opór przedstawicieli innych ośrodków naukowych, którzy kwestionowali
pierwszeństwo ośrodka wrocławskiego w powoływaniu takiej specjalności. Sprawa została
rozwiązana pozytywnie dopiero w 1988 r.
W 1988 r. zmarł prof. dr hab. Antoni Biskupski, nie pozostawiając po sobie żadnego
następcy ani osoby rokującej szybkie wykonanie habilitacji. Wobec tego przez 3 lata obo-
Uroczystość nadania tytułu
doktora honoris causa wiązki kierownika Katedry Technologii Zbóż pełnił zatrudniony na pół etatu doc. dr hab.
prof. dr. hab. Henrykowi Góreckiemu Wiktor Obuchowski z Akademii Rolniczej w Poznaniu. W 1991 r. do Katedry przyjęto
(2007) z oddziału IHAR we Wrocławiu doc. dr hab. Małgorzatę
Narkiewicz-Jodko i doc. dr hab. Annę Subdę. W 1990 r.
kolejne dwie Katedry pozbawione zostały kierownictwa.
Na emeryturę przeszedł prof. J. Sobieszczański, nie po-
zostawiając po sobie następcy. Wobec tego wyznaczono
kuratorów: Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żyw-
ności – prof. dr hab. Teresę Smolińską-Juny oraz Katedry
Technologii Przetwórstwa Owoców i Warzyw – doc. dr.
Jerzego Kiersnowskiego.
Od 1992 r. zreformowano system kształcenia na
kierunku technologia żywności i żywienie człowieka.
W miejsce jednolitych studiów 5-letnich magisterskich
wprowadzono studia dwustopniowe: I stopień – inży-
nierskie trwające 7 semestrów (3,5 roku), kończące się
egzaminem inżynierskim z zakresu technologii produk-
tów roślinnych i technologii produktów zwierzęcych,
II stopień – magisterskie trwające 3 semestry, kończące
się przyjęciem pracy magisterskiej i egzaminem dy-
plomowym. W nowych programach studiów, zgodnie
z decyzją Senatu Uczelni, nastąpiło ograniczenie wymia-
ru zajęć do 25 godzin tygodniowo. Programy te uzyskały
akceptację Europejskiej Unii Inżynierów, dzięki czemu
Księga1 DZIEJE UP.indb 240 2012-02-01 13:25:22