Page 236 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 236
Wy d z i a ł N a u k o Ż y w n o ś c i 235
Zakończenie Kursu Gorzelniczego
przy Katedrze Technologii Rolnej (1947)
Od lewej siedzą w I rzędzie:
NN, S. Masior, A. Pasierska,
A. Tychowski, W. Kamienobrodzki,
M. Trzebiński, J. Pasierski.
Stoi w pierwszym rzędzie czwarty
od lewej J. Rzemykowski
– laborant jeszcze z Dublan
i prowadził przy Katedrze, w latach 1929–1940, 10-miesięczne Państwowe Kursy Gorzelnicze.
Dyplom ich ukończenia dawał prawo do objęcia stanowiska kierownika gorzelni.
W lipcu 1946 r. prof. Tychowski przybył do Wrocławia. Tu, na Wydziale Rolniczym
Uniwersytetu i Politechniki Wrocławskiej, zorganizował Katedrę Technologii Rolnej i Prze-
twórstwa Owocowo-Warzywnego, która była kontynuatorką Katedry Technologii Rolniczej
w Dublanach. Skład osobowy Katedry stanowili Stanisław Masior, Wilhelm Kamieno-
brodzki i Michał Trzebiński oraz laborant Józef Rzemykowski. Realizowano podobny jak
Ćwiczenia
w Dublanach program zajęć dydaktycznych, a w badaniach naukowych dominowały tematy
z mikrobiologii technicznej
rozpoczęte jeszcze przed wojną. Podobnie też jak w Dublanach prowadzone były przy Ka- – prowadzi W. Kamienobrodzki
tedrze (w latach 1946–1951) Państwowe Kursy (1947)
Gorzelnicze.
Od początku lat sześćdziesiątych czynione
były starania o powołanie w WSR we Wrocławiu
kierunku kształcenia z zakresu technologii rolno-
spożywczej, opierając się na kadrze Katedry
Technologii Rolnej i prowadzonej przy niej spe-
cjalizacji. Takie postulaty zgłaszane były przez
przemysł spożywczy makroregionu południowo-
zachodniego. Skuteczność starań ograni czona
była brakiem specjalistów z zakresu technologii
surowców zwierzęcych. Badania i zajęcia dydak-
tyczne prowadzone w Katedrze obejmowały
technologię przemysłów fermentacyjnych i prze-
twórstwo surowców roślinnych, zwłaszcza prze-
mysłu ziemniaczanego, cukrowniczego i owoco-
wo-warzywnego, a także ocenę jakości mleka
i mleczarstwo oraz mikrobiologię.
Księga1 DZIEJE UP.indb 235 2012-02-01 13:24:48