Page 239 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 239
238 DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
Od 2003 r. praktykami na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka opiekuje się
dr inż. Lesław Szymański, na kierunku biotechnologia w latach 2002–2006 kierował prof.
dr hab. Waldemar Rymowicz, a obecnie obowiązki te pełni dr inż. Piotr Juszczyk.
Ze względu na złe warunki lokalowe Oddziału władze Uczelni postanowiły wznieść
budynek dla Instytutu Przechowalnictwa i Technologii Żywności przy ulicy Olszewskiego,
gdzie otrzymano lokalizację. Doc. dr J. Kiersnowski, wyznaczony na seniora budowy, dopro-
wadził do wykonania w 1975 r. projektu budynku. Dzięki staraniom prof. J. Sobieszczańskiego
Ministerstwo Przemysłu Spożywczego i Skupu przyznało 200 mln zł na realizację I etapu
budowy. Wobec narastającego kryzysu finansowego państwa budowa nie została wprowadzona
do planu inwestycji.
W kolejnych latach następował rozwój kadry Oddziału, m.in. stopień doktora habili-
towanego uzys kali: Irena Górska i Teresa Smolińska-Juny (1974) oraz Wacław Leszczyński
(1977). Fakt ten i przeniesienie na Oddział doc. Z. Dudy i doc. J. Sożyńskiego sprawiły,
że powstały warunki do powołania we wrześniu 1977 r. samodzielnego Wydziału.
W skład pierwszej Rady Wydziału w 1977 r. wchodziło 5 profesorów (A. Biskupski,
M. Juny, I. Małunowicz, S. Mejer i J. Sobieszczański) oraz 7 docentów (Z. Duda, I. Górska,
J. Kiersnowski, A. Siewiński, T. Smolińska-Juny, G. Sobkowicz i J. Sożyński). Pierwszym
dziekanem Wydziału mianowano doc. dr. hab. Gustawa Sobkowicza, a prodziekanem
ds. studenckich prof. dr. hab. Antoniego Siewińskiego. W 1980 r. prof. A. Siewiński wyje-
chał na roczny staż do Szwajcarii. Na jego miejsce Rada Wydziału wybrała na prodziekana
doc. dr. hab. Wacława Leszczyńskiego. Kierowniczką dziekanatu od początku istnienia Wy-
działu (do 1995 r.) była inż. Lili Piskorska, a od 1995 r. mgr inż. Grażyna Sosicka ciesząca
się niezmiennie bardzo dobrą opinią wśród pracowników, studentów i absolwentów.
Stan kadry oraz osiągnięcia naukowe Wydziału stały się podstawą do uzyskania
w 1979 r. prawa do nadawania stopnia naukowego doktora nauk technicznych (od 1987 r.
nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka). W tym też okre-
Od lewej siedzą: sie tytuł profesora uzyskali: A. Biskupski (1977), A. Siewiński (1978), Z. Duda (1979)
A. Siewiński, i G. Sobkowicz (1981), a stopień doktora habilitowanego G. Lisińska (1981).
doktorzy honoris causa: Wyrazem uznania dla Wydziału było powierzenie mu zorganizowania we Wrocławiu
A. Sroczyński iW. Pezacki,
w głębi I. Górska IX Sesji Naukowej Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN w lutym 1978 r.
(1995) Od 1979 r. rozpoczęto wydawać Zeszyty
Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu,
seria Technologia Żywności. Redaktorami byli:
doc. T. Smolińska-Juny, doc. I. Górska, prof.
W. Leszczyński, prof. E. Dziuba.
W 1981 r. dziekanem został doc. W. Lesz-
czyński, a prodziekanem doc. dr hab. I. Górska.
Następnego dnia wybuchł ogólnopolski strajk
okupacyjny studentów, który objął również naszą
Uczelnię i Wydział. Nazajutrz wprowadzono
stan wojenny i studenci przyłączyli się do strajku
okupacyjnego pracowników. Po zakończeniu
strajku zajęcia na Uczelni, decyzją władz central-
nych, zostały zawieszone na okres około dwóch
miesięcy.
W tym czasie nad Wydziałem, który
został negatywnie oceniony przez władze poli-
tyczne (za postawę części pracowników, którzy
poza paroma wystąpili z PZPR), zawisła groźba
Księga1 DZIEJE UP.indb 238 2012-02-01 13:24:53