Page 237 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 237
236 DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
W połowie lat sześćdziesiątych wysunięto (dr Jerzy Kiersnowski) projekt utworze-
nia Instytutu Gospodarki Surowcowej, mającego zajmować się badaniami i kształceniem
fachowców z zakresu oceny jakości, obrotu i przechowywania surowców przemysłu spo-
żywczego – tak roślinnych, jak i zwierzęcych. Instytut ten miała tworzyć kadra Katedry
Technologii Rolnej (prof. Wilhelm Kamienobrodzki i doc. Karol Gerlicz) oraz pracow-
nicy nowo powstałej na Wydziale Zootechnicznym Katedry Obrotu i Oceny Surowców
Zwierzęcych (prof. Marian Juny). Wniosek powołania Instytutu nie uzyskał akceptacji
Ministerstwa. Następne projekty powołania w WSR we Wrocławiu kierunku kształcenia
z zakresu technologii rolno-spożywczej nie spotkały się z przychylnością Ministerstwa i władz
Uczelni. Sprzeciwiał im się również prof. M. Juny, nie czując się kompetentnym w tej dziedzinie.
W 1970 r. na Wydziale Rolniczym utworzono Instytut Technologii Rolno-Spożywczej.
W jego skład weszły: Katedra Technologii Rolnej (doc. Gustaw Sobkowicz i doc. Jerzy
Kiersnowski), Katedra Chemii Ogólnej (prof. Stanisław Mejer, doc. Irena Małunowicz)
i Surowców Zwierzęcych (prof. Marian Juny). Ponadto do Instytutu przeniesieni zostali
doc. Jerzy Sobieszczański z Katedry Mikrobiologii Rolnej i doc. Antoni Biskupski z Kate-
dry Hodowli Roślin. Dyrektorem Instytutu został doc. dr hab. Jerzy Sobieszczański, a jego
zastępcą doc. dr hab. Gustaw Sobkowicz.
W 1971 r., opierając się na bazie i kadrze Instytutu, powołano na Wydziale Rolniczym
Oddział Technologii Rolno-Spożywczej. Pierwsza rekrutacja na nowo powołanym kierun-
ku studiów – technologia rolno-spożywcza (od 1973 r. – technologia żywności) odbyła się
w 1972 r. Utworzenie kierunku było możliwe dzięki staraniom prof. dr. hab. Jerzego So-
bieszczańskiego, wsparciu przemysłu spożywczego i skupu, a także profesorów: Antoniego
Rutkowskiego, Stanisława Bujaka i Wincentego Pezackiego, a szczególnie skuteczne sta-
rania ówczesnego rektora Uczelni prof. dr. hab. Ryszarda Badury, który rozumiał potrzebę
kształcenia fachowców z zakresu technologii żywności w strukturze wrocławskiej Uczelni
rolniczej. Obok zajęć dydaktycznych realizowanych na kierunku technologia żywności,
– w Oddziale prowadzone były zajęcia i (do 1976 r.) specjalizacje magisterskie na Wydziałach
Rolniczym i Zootechnicznym.
Oddziałowi przekazano pomieszczenia w gmachu przy ul. Norwida 25 po przenie-
sionym do nowego gmachu Instytucie Gleboznawstwa i Chemii Rolnej oraz salę wykłado-
wą nr IIR, odtworzoną w miejscu pomieszczeń po Studium Języków Obcych. Sprawami
Uczestnicy konferencji naukowej poświęconej
śp. prof. A. Tychowskiemu (1962)
Stoją od lewej: J. Rzemykowski, A. Pasierska, S. Bac,
A. Sroczyński, S. Masior, J. Ziobrowski, Z. Sobkowicz
Siedzą od lewej: W. Leszczyński,
W. Kamienobrodzki, B. Bachman
Księga1 DZIEJE UP.indb 236 2012-02-01 13:24:48