Page 242 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 242
Wy d z i a ł N a u k o Ż y w n o ś c i 241
absolwenci Wydziału po dopełnieniu określonych formalności
mogą uzyskać tytuł inżyniera europejskiego.
W 1993 r. Wydział otrzymał prawo nadawania stopnia
doktora habilitowanego nauk rolniczych w zakresie tech nologii
żywności i żywienia człowieka. W ciągu kilku lat habilitowało
się na Wydziale 8 osób: Danuta Witkowska (1994), Ewelina
Dziuba (1994), Antoni Golachowski (1996), Zygmunt Gil
(1996), Waldemar Rymowicz (1998), Tadeusz Szmańko (1998),
Wiesław Kopeć (1999), Anna Rodziewicz (2001). Rada Wydziału
uzupełniona o 5 specjalistów z różnych uczelni nadała też kilku
osobom stopień doktora habilitowanego nauk biologicznych
z zakresu biotechnologii: Jadwiga Dmochowska-Gładysz (1995),
Józefa Chrzanowska (1996), Agnieszka Mironowicz (1999)
i Teresa Kołek (2000). W tym samym czasie tytuł naukowy pro-
fesora otrzymali: Tadeusz Trziszka (1994), Anna Subda (1995),
Małgorzata Narkiewicz-Jodko (1998), Jan Oszmiański (1998),
Czesław Wawrzeńczyk (1998), Alicja Żechałko-Czajkowska
(1999) i Maria Wojtatowicz (2001).
W 1995 r. uruchomiono 4-letnie inżynierskie studia za-
oczne i powołano studium doktoranckie, a jego organizatorem
i pierwszym kierownikiem została prof. Teresa Smolińska-Juny.
Uroczystość nadania tytułu
Od 1999 r. funkcję tę sprawuje prof. Maria Wojtatowicz.
doktora honoris causa
W październiku 1995 r., z okazji obchodów 50-lecia nauki w powojennym Wrocławiu, prof. dr. hab. Wacławowi Leszczyńskiemu
na wniosek Wydziału Senat nadał doktoraty honoris causa prof. Wincentemu Pezackiemu (2007)
(Akademia Rolnicza w Poznaniu) i prof. Adamowi Sroczyńskiemu (Politechnika Łódzka).
Z okazji uroczystoś ci wydano dwie publikacje jubileuszowe. W czerw cu 1998 r. w czasie
uroczystości 20-lecia istnienia Wydziału prof. Mieczysław Pałasiński (Akademia Rolnicza
w Krakowie) otrzymał doktorat honoris causa. W ramach uroczystości jubileuszowych odbyła
Doktor honoris causa
się konferencja naukowa dotycząca zagadnień biotechnologii żywności. prof. dr hab. Włodzimierz Bednarski
Wydział Technologii Żywności w latach 90. odznaczał się szczególnie (2007)
dynamicznym rozwojem kadr z zakresu biotechnologii żywności. W 1999 r.
Rada Wydziału uzyskała prawo nadawania stopnia doktora nauk biologicznych
z zakresu biotechnologii jako jedyna jednostka w Polsce. Czterem osobom nadano
stopień doktora habilitowanego nauk biologicznych z zakresu biotechnologii.
Równocześnie poszerzono ofertę kształcenia przez uruchomienie nowego kie-
runku – biotechnologia ze specjalnością biotechnologia żywności.
W kadencji 1999–2002 władze dziekańskie zintensyfikowały wymianę
studentów i pracowników w ramach międzynarodowych programów „Sokrates”
i „Ceepus”. Jesienią 2000 r. zmieniono nazwę z Wydziału Technologii Żywności
na Wydział Nauk o Żywności. Na wniosek Rady Wydziału Senat powołał nowy
kierunek studiów – towaroznawstwo. W 2001 r. Wydział otrzymał niewielki bu-
dynek znajdujący się na podwórzu gmachu przy ul. Norwida oddany do użytku
Katedrze Technologii Surowców Zwierzęcych.
W roku 2002 z okazji jubileuszu 25-lecia Wydziału tytuł doktora honoris
causa otrzymała prof. dr hab. Helena Oberman (Politechnika Łódzka). W roku
2005 tytuł doktora honoris causa nadano prof. dr. hab. Antoniemu Polanowskiemu
(Uniwersytet wrocławski). Nastąpił też znaczny rozwój kadry naukowej, wyraża-
jący się m.in. tym, że ośmiu pracownikom Wydziału nadano tytuł profesora. Byli
to: w roku 2002 – Józefa Chrzanowska, Ewelina Dziuba, Antoni Golachowski
Księga1 DZIEJE UP.indb 241 2012-02-01 13:25:25