Page 242 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 242

Wy d z i a ł   N a u k   o   Ż y w n o ś c i                          241








                    absolwenci Wydziału po dopełnieniu określonych formalności
                    mogą uzyskać tytuł inżyniera europejskiego.
                          W 1993 r. Wydział otrzymał prawo nadawania stopnia
                    doktora habilitowanego nauk rolniczych w zakresie tech nologii
                    żywności i żywienia człowieka. W ciągu kilku lat habilitowało
                    się na Wydziale 8 osób: Danuta Witkowska (1994), Ewelina
                    Dziuba (1994), Antoni Golachowski (1996), Zygmunt Gil
                    (1996), Waldemar Rymowicz (1998), Tadeusz Szmańko (1998),
                    Wiesław Kopeć (1999), Anna Rodziewicz (2001). Rada Wydziału
                    uzupełniona o 5 specjalistów z różnych uczelni nadała też kilku
                    osobom stopień doktora habilitowanego nauk biologicznych
                    z zakresu biotechnologii: Jadwiga Dmochowska-Gładysz (1995),
                    Józefa Chrzanowska (1996), Agnieszka Mironowicz (1999)
                    i Teresa Kołek (2000). W tym samym czasie tytuł naukowy pro-
                    fesora otrzymali: Tadeusz Trziszka (1994), Anna Subda (1995),
                    Małgorzata Narkiewicz-Jodko (1998), Jan Oszmiański (1998),
                    Czesław Wawrzeńczyk (1998), Alicja Żechałko-Czajkowska
                    (1999) i Maria Wojtatowicz (2001).
                          W 1995 r. uruchomiono 4-letnie inżynierskie studia za-
                    oczne i powołano studium doktoranckie, a jego organizatorem
                    i pierwszym kierownikiem została prof. Teresa Smolińska-Juny.
                                                                                                               Uroczystość nadania tytułu
                    Od 1999 r. funkcję tę sprawuje prof. Maria Wojtatowicz.
                                                                                                                  doktora honoris causa
                          W październiku 1995 r., z okazji obchodów 50-lecia nauki w powojennym Wrocławiu,   prof. dr. hab. Wacławowi Leszczyńskiemu
                    na wniosek Wydziału Senat nadał doktoraty honoris causa prof. Wincentemu Pezackiemu                    (2007)
                    (Akademia Rolnicza w Poznaniu) i prof. Adamowi Sroczyńskiemu (Politechnika Łódzka).
                    Z okazji uroczystoś ci wydano dwie publikacje jubileuszowe. W czerw cu 1998 r. w czasie
                    uroczystości 20-lecia istnienia Wydziału prof. Mieczysław Pałasiński (Akademia Rolnicza
                    w Krakowie) otrzymał doktorat honoris causa. W ramach uroczystości jubileuszowych odbyła
                                                                                                                   Doktor honoris causa
                    się konferencja naukowa dotycząca zagadnień biotechnologii żywności.                  prof. dr hab. Włodzimierz Bednarski
                          Wydział Technologii Żywności w latach 90. odznaczał się szczególnie                              (2007)
                    dynamicznym rozwojem kadr z zakresu biotechnologii żywności. W 1999 r.
                    Rada Wydziału uzyskała prawo nadawania stopnia doktora nauk biologicznych
                    z zakresu biotechnologii jako jedyna jednostka w Polsce. Czterem osobom nadano
                    stopień doktora habilitowanego nauk biologicznych z zakresu biotechnologii.
                    Równocześnie poszerzono ofertę kształcenia przez uruchomienie nowego kie-
                    runku – biotechnologia ze specjalnością biotechnologia żywności.
                          W kadencji 1999–2002 władze dziekańskie zintensyfikowały wymianę
                    studentów i pracowników w ramach międzynarodowych programów „Sokrates”
                    i „Ceepus”. Jesienią 2000 r. zmieniono nazwę z Wydziału Technologii Żywności
                    na Wydział Nauk o Żywności. Na wniosek Rady Wydziału Senat powołał nowy
                    kierunek studiów – towaroznawstwo. W 2001 r. Wydział otrzymał niewielki bu-
                    dynek znajdujący się na podwórzu gmachu przy ul. Norwida oddany do użytku
                    Katedrze Technologii Surowców Zwierzęcych.
                          W roku 2002 z okazji jubileuszu 25-lecia Wydziału tytuł doktora honoris
                    causa otrzymała prof. dr hab. Helena Oberman (Politechnika Łódzka). W roku
                    2005 tytuł doktora honoris causa nadano prof. dr. hab. Antoniemu Polanowskiemu
                    (Uniwersytet wrocławski). Nastąpił też znaczny rozwój kadry naukowej, wyraża-
                    jący się m.in. tym, że ośmiu pracownikom Wydziału nadano tytuł profesora. Byli
                    to: w roku 2002 – Józefa Chrzanowska, Ewelina Dziuba, Antoni Golachowski







        Księga1 DZIEJE UP.indb   241                                                                                    2012-02-01   13:25:25
   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247