Page 238 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 238
Wy d z i a ł N a u k o Ż y w n o ś c i 237
dydaktycznymi kierunku zajmowała się (od 1 lutego 1974 r.) doc. dr hab. Irena Małunowicz
– prodziekan Wydziału Rolniczego, a po niej, w tym samym charakterze, w latach 1975–1977
doc. dr hab. Gustaw Sobkowicz. W tym czasie, w miejsce studiów 10-semestralnych resort
wprowadził studia 9-semestralne z praktyką semestralną.
W 1973 r. Instytut Technologii Rolno-Spożywczej został podzielony na dwie jed-
nostki: Instytut Przechowalnictwa i Technologii Żywności (dyrektor – prof. dr hab. Jerzy
Sobieszczański, zastępca dyrektora – doc. dr hab. Gustaw Sobkowicz) oraz Instytut Podstaw
Chemii (dyrektor – prof. dr hab. Stanisław Mejer). 1 października 1973 r. Oddział Techno-
logii Rolno-Spożywczej przemianowano na Oddział Technologii Żywności, w skład którego
wchodziły oba instytuty.
Dzięki staraniom prof. Sobieszczańskiego Półmetek studentów (1976)
i rektora prof. Badury – w 1975 r. na Oddział
zostali przyjęci z Akademii Rolniczej w Szcze-
cinie doc. dr hab. Jerzy Sożyński, absolwent
i były pracownik Katedry Technologii Rolnej na-
szej Uczelni, specjalista z zakresu przetwórstwa
owoców i warzyw oraz z Akademii Rolniczej
w Poznaniu doc. dr hab. Zbigniew Duda, specja-
lista z zakresu technologii mięsa. Pierwszy objął
kierownictwo Pracowni Przetwórstwa Owoców
i Warzyw w Zakładzie Technologii Rolnej
i Przechowalnictwa, drugi został kierownikiem
usamodzielnionej w ramach Instytutu Pracowni
Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych.
Przedmiot żywienie człowieka pro-
wadzony był początkowo przez prof. dr. hab.
Lecha Wartenberga z Wydziału Weterynaryj-
nego, a następnie przez doc. dr. Mieczysława
Urbanowicza z Akademii Rolniczej w Poznaniu.
Wykłady z biochemii żywności prowadził ab-
solwent specjalizacji przy Katedrze Technologii Na wycieczce w Karpaczu (1979)
Rolnej prof. dr hab. Antoni Polanowski z Insty-
tutu Biochemii Uniwersytetu Wrocławskiego.
Część przedmiotów technicznych wykładali
pracownicy Instytutu Mechanizacji Rolnic-
twa Wydziału Rolniczego, większość została
zlecona Politechnice Wrocławskiej. Wykłady
z organizacji i ekonomiki przemysłu spożyw-
czego prowadził dr Jan Skalik z Akademii Eko-
nomicznej. Zwiększone obowiązki dydaktyczne
Oddziału stwarzały konieczność angażowania
nowych pracowników naukowo-dydaktycznych.
Przyjęto kilka osób z Akademii Rolniczych
w Poznaniu i Olsztynie oraz kilku absolwentów.
Kierownictwo praktyk zawodowych od począt-
ku istnienia Oddziału do roku 2003 sprawował
wzorowo dr inż. Kazimierz Michalak, z krótką
przerwą w latach 1977–1981, kiedy prakty-
kami kierował mgr inż. Zbigniew Krawczyk.
Księga1 DZIEJE UP.indb 237 2012-02-01 13:24:49