Page 238 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 238

Wy d z i a ł   N a u k   o   Ż y w n o ś c i                          237








                    dydaktycznymi kierunku zajmowała się (od 1 lutego 1974 r.) doc. dr hab. Irena Małunowicz
                    – prodziekan Wydziału Rolniczego, a po niej, w tym samym charakterze, w latach 1975–1977
                    doc. dr hab. Gustaw Sobkowicz. W tym czasie, w miejsce studiów 10-semestralnych resort
                    wprowadził studia 9-semestralne z praktyką semestralną.
                          W 1973 r. Instytut Technologii Rolno-Spożywczej został podzielony na dwie jed-
                    nostki: Instytut Przechowalnictwa i Technologii Żywności (dyrektor – prof. dr hab. Jerzy
                    Sobieszczański, zastępca dyrektora – doc. dr hab. Gustaw Sobkowicz) oraz Instytut Podstaw
                    Chemii (dyrektor – prof. dr hab. Stanisław Mejer). 1 października 1973 r. Oddział Techno-
                    logii Rolno-Spożywczej przemianowano na Oddział Technologii Żywności, w skład którego
                    wchodziły oba instytuty.
                          Dzięki staraniom prof. Sobieszczańskiego                                             Półmetek studentów (1976)
                    i rektora prof. Badury – w 1975 r. na Oddział
                    zostali przyjęci z Akademii Rolniczej w Szcze-
                    cinie doc. dr hab. Jerzy Sożyński, absolwent
                    i były pracownik Katedry Technologii Rolnej na-
                    szej Uczelni, specjalista z zakresu przetwórstwa
                    owoców i warzyw oraz z Akademii Rolniczej
                    w Poznaniu doc. dr hab. Zbigniew Duda, specja-
                    lista z zakresu technologii mięsa. Pierwszy objął
                    kierownictwo Pracowni Przetwórstwa Owoców
                    i Warzyw  w  Zakładzie Technologii  Rolnej
                    i Przechowalnictwa, drugi został kierownikiem
                    usamodzielnionej w ramach Instytutu Pracowni
                    Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych.
                          Przedmiot  żywienie  człowieka  pro-
                    wadzony był początkowo przez prof. dr. hab.
                    Lecha Wartenberga z Wydziału Weterynaryj-
                    nego, a następnie przez doc. dr. Mieczysława
                    Urbanowicza z Akademii Rolniczej w Poznaniu.
                    Wykłady z biochemii żywności prowadził ab-
                    solwent specjalizacji przy Katedrze Technologii                                         Na wycieczce w Karpaczu (1979)
                    Rolnej prof. dr hab. Antoni Polanowski z Insty-
                    tutu Biochemii Uniwersytetu Wrocławskiego.
                    Część przedmiotów technicznych wykładali
                    pracownicy Instytutu Mechanizacji Rolnic-
                    twa Wydziału Rolniczego, większość została
                    zlecona Politechnice Wrocławskiej. Wykłady
                    z organizacji i ekonomiki przemysłu spożyw-
                    czego prowadził dr Jan Skalik z Akademii Eko-
                    nomicznej. Zwiększone obowiązki dydaktyczne
                    Oddziału stwarzały konieczność angażowania
                    nowych pracowników naukowo-dydaktycznych.
                    Przyjęto kilka osób z Akademii Rolniczych
                    w Poznaniu i Olsztynie oraz kilku absolwentów.
                    Kierownictwo praktyk zawodowych od począt-
                    ku istnienia Oddziału do roku 2003 sprawował
                    wzorowo dr inż. Kazimierz Michalak, z krótką
                    przerwą w latach 1977–1981, kiedy prakty-
                    kami kierował mgr inż. Zbigniew Krawczyk.







        Księga1 DZIEJE UP.indb   237                                                                                    2012-02-01   13:24:49
   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243