Page 235 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 235
234 DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
POWSTANIE I ROZWÓJ WYDZIAŁU
Wacław Leszczyński
1 października 1977 r. na Akademii Rolniczej we Wrocławiu powołany został Wydział
Technologii Żywności, w miejsce utworzonego 6 lat wcześniej przy Wydziale Rolni czym
Oddziału Technologii Żywności. W listopadzie 2000 r. zmienił on nazwę na Wydział Nauk
o Żywności.
Tradycje najmłodszego na Uczelni Wydziału sięgają XIX w. i związane są
z ośrodkiem dydaktycznym i naukowym w Dublanach koło Lwowa. Tam, w Wyższej Szkole
Rolniczej, od 1872 r. wykładany był przedmiot technologia rolna, obejmujący technologię
przemysłu spożywczego. Prowadził go prof. Roman Wawnikiewicz przybyły z Warszawy
po zamknięciu przez władze rosyjskie Szkoły Głównej, której był pracownikiem. Ponieważ
jedną z najważniejszych gałęzi przemysłu spożywczego było wówczas gorzelnictwo, prof.
Wawnikiewicz prowadził dodatkowo 3-miesięczne kursy gorzelnicze. W 1891 r. władze
prowincji powołały w Dublanach, opierając się na bazie lokalowej Wyższej Szkoły Rolniczej
i nowo wybudowanej gorzelni doświadczalnej, Krajową Szkołę Gorzelniczą, której dyrekto-
rem został prof. Wawnikiewicz. Jej zadaniem było kształcenie wysoko kwalifikowanych kadr
do przemysłu gorzelniczego i prowadzenia badań z tego zakresu. Wśród kadry nauczającej
znaleźli się profesorowie Politechniki Lwowskiej, m.in. tacy wybitni uczeni jak prof. Wiktor
Syniewski, twórca „polskiej szkoły skrobiowej”, z której wywodzą się wszystkie liczące się
ośrodki naukowe w Polsce z tego zakresu. Kolejnym dyrektorem Krajowej Szkoły Gorzelniczej
(w latach 1905–1918) był również świa towej sławy uczony, prof. Tadeusz Chrząszcz, twórca
naukowych podstaw gorzelnictwa w Polsce. W 1919 r. Krajowa Szkoła Gorzelnicza weszła
w skład Wydziału Rolniczo-Lasowego Politechniki Lwowskiej jako Katedra Technologii
Rolniczej z kierownikiem – byłym asystentem prof. Chrząszcza, prof. Adolfem Josztem.
W 1928 r. kierownikiem tej Katedry został uczeń i najbliższy współpracownik prof. Wiktora
Syniewskiego, zastępca profesora dr Aleksander Tychowski. Rozwinął on badania naukowe
z zakresu gorzelnictwa oraz chemii i technologii skrobi. Profesor A. Tychowski zorganizował
Roman Wawnikiewicz Wiktor Syniewski Tadeusz Chrząszcz Adolf Joszt
Księga1 DZIEJE UP.indb 234 2012-02-01 13:24:48