Page 235 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 235

234                   DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU











                                             POWSTANIE I ROZWÓJ WYDZIAŁU




                                             Wacław Leszczyński



                                             1 października 1977 r. na Akademii Rolniczej we Wrocławiu powołany został Wydział
                                       Technologii Żywności, w miejsce utworzonego 6 lat wcześniej przy Wydziale Rolni czym
                                       Oddziału Technologii Żywności. W listopadzie 2000 r. zmienił on nazwę na Wydział Nauk
                                       o Żywności.
                                             Tradycje  najmłodszego  na  Uczelni  Wydziału  sięgają  XIX  w.  i  związane  są
                                       z ośrodkiem dydaktycznym i naukowym w Dublanach koło Lwowa. Tam, w Wyższej Szkole
                                       Rolniczej, od 1872 r. wykładany był przedmiot technologia rolna, obejmujący technologię
                                       przemysłu spożywczego. Prowadził go prof. Roman Wawnikiewicz przybyły z Warszawy
                                       po zamknięciu przez władze rosyjskie Szkoły Głównej, której był pracownikiem. Ponieważ
                                       jedną z najważniejszych gałęzi przemysłu spożywczego było wówczas gorzelnictwo, prof.
                                       Wawnikiewicz prowadził dodatkowo 3-miesięczne kursy gorzelnicze. W 1891 r. władze
                                       prowincji powołały w Dublanach, opierając się na bazie lokalowej Wyższej Szkoły Rolniczej
                                       i nowo wybudowanej gorzelni doświadczalnej, Krajową Szkołę Gorzelniczą, której dyrekto-
                                       rem został prof. Wawnikiewicz. Jej zadaniem było kształcenie wysoko kwalifikowanych kadr
                                       do przemysłu gorzelniczego i prowadzenia badań z tego zakresu. Wśród kadry nauczającej
                                       znaleźli się profesorowie Politechniki Lwowskiej, m.in. tacy wybitni uczeni jak prof. Wiktor
                                       Syniewski, twórca „polskiej szkoły skrobiowej”, z której wywodzą się wszystkie liczące się
                                       ośrodki naukowe w Polsce z tego zakresu. Kolejnym dyrektorem Krajowej Szkoły Gorzelniczej
                                       (w latach 1905–1918) był również świa towej sławy uczony, prof. Tadeusz Chrząszcz, twórca
                                       naukowych podstaw gorzelnictwa w Polsce. W 1919 r. Krajowa Szkoła Gorzelnicza weszła
                                       w skład Wydziału Rolniczo-Lasowego Politechniki Lwowskiej jako Katedra Technologii
                                       Rolniczej z kierownikiem – byłym asystentem prof. Chrząszcza, prof. Adolfem Josztem.
                                       W 1928 r. kierownikiem tej Katedry został uczeń i najbliższy współpracownik prof. Wiktora
                                       Syniewskiego, zastępca profesora dr Aleksander Tychowski. Rozwinął on badania naukowe
                                       z zakresu gorzelnictwa oraz chemii i technologii skrobi. Profesor A. Tychowski zorganizował






















                 Roman Wawnikiewicz             Wiktor Syniewski           Tadeusz Chrząszcz             Adolf Joszt








        Księga1 DZIEJE UP.indb   234                                                                                    2012-02-01   13:24:48
   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240