Page 722 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 722
Profesorowie, docenci i doktorzy habilitowani 721
Rolniczym Akademii Rolniczej we Wrocławiu. W 1988 r. w roku 1974 po przedłożeniu rozprawy pt. „Próby sta-
został zatrudniony jako doradca terenowy w Wojewódzkim bilizacji przetworów pomidorowych przy użyciu nizyny”
Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Jeleniej Górze, a od (promotor – prof. dr hab. Jadwiga Jakubowska). W 1991 r.
1990 r. pracuje w Katedrze Ogólnej Uprawy Roli i Roślin stopień doktora habilitowanego nauk rolniczych w zakresie
(ob. Katedra Kształtowania Agroekosystemów i Terenów technologii żywności – mikrobiologii technicznej został
Zieleni). Pracę doktorską pt. „Wpływ zróżnicowanej jej nadany uchwałą Rady Wydziału Technologii Żywności
uprawy pożniwnej i przedsiewnej z zastosowaniem dwóch SGGW w Warszawie na podstawie dorobku naukowego
dawek nawozów mineralnych na wzrost i plonowanie psze- i rozprawy habilitacyjnej pt. „Studia nad biosyntezą
nicy ozimej” (promotor – prof. R. Krężel) obronił w 1998 r., kwasu cytrynowego przez szczep drożdży Yarrowia lipo-
a rozprawę habilitacyjną pt. „Znaczenie międzyplonów lytica A-101 i jego mutanty”.
ścierniskowych w optymalizacji nawożenia azotem jako- Kwalifikacje zawodowe podwyższała w czasie zagra-
ściowej pszenicy jarej” – w 2010 r. na Wydziale Rolniczym nicznych staży: Wyższa Szkoła Techniczno-Chemiczna
Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. w Pradze (Czechosłowacja, 1980 r.); Kansas State Univer-
Jest autorem 98 prac, w tym 49 to oryginalne pra- sity w Manhattan (USA, 1987/1988 r.), a także na specjali-
ce twórcze. Odbył staże naukowe i szkolenia w Austrii stycznych kursach i w szkołach w kraju i za granicą, m.in.:
i Czechach. Instytut Mikrobiologii Łotewskiej Akademii Nauk (Ryga,
Jest także przewodniczącym jury z produkcji roślin- 1978 r.); Uniwersytet w Brnie 1980 r.; Instytut National de
nej Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych szczebla la Recherche Agronomique (Francja, 1995 r.); University
okręgowego oraz dwukrotnie był jurorem szczebla central- of Basilicata (Włochy, 1997 r.)
nego. Od 16 lat pełni także obowiązki skarbnika oddziału W latach 1994–1993 pełniła funkcję p.o. kierownika,
wrocławskiego Polskiego Towarzystwa Agronomicznego. a w latach 1994–2006 kierownika Katedry Biotechno-
Za osiągnięcia w pracy naukowo-badawczej został logii i Mikrobiologii Żywności Akademii Rolniczej we
wyróżniony 5 nagrodami Rektora AR we Wrocławiu oraz Wrocławiu. Tytuł naukowy profesora uzyskała w 2001 r.,
odznaczony Brązowym Krzyżem Zasługi. a w roku 2007 została powołana na stanowisko profesora
zwyczajnego. Od 1999 r. kierownik Studiów Doktoranc-
kich na Wydziale Technologii Żywności, a od 2009 r. także
w dyscyplinie biotechnologia na Wydziale Nauk o Żyw-
ności. Jest członkiem kolegium redakcyjnego czasopisma
„Polish Journal of Food Nutrition Science” (od 2007 r.).
Jej dorobek naukowy obejmuje 226 opracowań
Maria naukowych, w tym 68 oryginalnych prac twórczych, 11
Wojtatowicz artykułów przeglądowych, 6 podręczników i skryptów
oraz 5 patentów i zgłoszeń patentowych. Była pro-
motorem 4 prac doktorskich i opiekunem naukowym
61 prac magisterskich. Wykonała 125 recenzji, w tym
w postępowaniach o nadanie tytułu profesora i mianowanie
na stanowisko profesora nadzwyczajnego, rozpraw habili-
Urodziła się 1 lutego 1945 r. w Mogielnicy k. Grójca. tacyjnych i doktorskich, grantów.
Studia wyższe ukończyła w 1967 r. na Wydziale Techno- Jej działalność naukowa koncentruje się na proble-
logii Rolno-Spożywczej SGGW w Warszawie. W latach matyce biotechnologicznego wykorzystania niekonwen-
1968–1970 pracowała w branży przemysłowej (Lubelskie cjonalnych drożdży, zagadnieniach związanych z okresową
Zakłady Przemysłu Piekarniczego, Mazowieckie Zakłady i ciągłą biosyntezą kwasu cytrynowego i SCP przez droż-
Przemysłu Owocowo-Warzywnego w Tarczynie k. War- dże oraz drożdżowymi szczepionkami dla serowarstwa
szawy). Zatrudniona na Wydziale Technologii Żywności i słodownictwa.
Akademii Rolniczej we Wrocławiu od 1974 r. Wyróżniona 19 nagrodami Rektora UP, 2 nagro-
W latach 1970–1973 była słuchaczką studiów dami NOT i Nagrodą Ministra Przemysłu Spożywczego
doktoranckich z zakresu technologii fermentacji i mikro- i Skupu. W 1993 r. otrzymała odznakę „Zasłużony dla
biologii na Wydziale Chemii Spożywczej Politechniki AR we Wrocławiu”, w roku 2000 – Złoty Krzyż Zasługi,
Łódzkiej. Stopień doktora nauk technicznych uzyskała a w 2006 – Medal Komisji Edukacji Narodowej.
Księga1 DZIEJE UP.indb 721 2012-03-05 14:01:06