Page 722 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 722

Profesorowie, docenci i doktorzy habilitowani                                        721








                     Rolniczym Akademii Rolniczej we Wrocławiu. W 1988 r.   w roku 1974 po przedłożeniu rozprawy pt. „Próby sta-
                     został zatrudniony jako doradca terenowy w Wojewódzkim   bilizacji przetworów pomidorowych przy użyciu nizyny”
                     Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Jeleniej Górze, a od   (promotor – prof. dr hab. Jadwiga Jakubowska). W 1991 r.
                     1990 r. pracuje w Katedrze Ogólnej Uprawy Roli i Roślin   stopień doktora habilitowanego nauk rolniczych w zakresie
                     (ob. Katedra Kształtowania Agroekosystemów i Terenów   technologii żywności – mikrobiologii technicznej został
                     Zieleni).  Pracę  doktorską  pt. „Wpływ  zróżnicowanej   jej nadany uchwałą Rady Wydziału Technologii Żywności
                     uprawy pożniwnej i przedsiewnej z zastosowaniem dwóch   SGGW w Warszawie na podstawie dorobku naukowego
                     dawek nawozów mineralnych na wzrost i plonowanie psze-  i    rozprawy  habilitacyjnej  pt. „Studia  nad  biosyntezą
                     nicy ozimej” (promotor – prof. R. Krężel) obronił w 1998 r.,    kwasu cytrynowego przez szczep drożdży Yarrowia lipo-
                     a rozprawę habilitacyjną pt. „Znaczenie międzyplonów   lytica A-101 i jego mutanty”.
                     ścierniskowych w optymalizacji nawożenia azotem jako-       Kwalifikacje zawodowe podwyższała w czasie zagra-
                     ściowej pszenicy jarej” – w 2010 r. na Wydziale Rolniczym   nicznych staży: Wyższa Szkoła Techniczno-Chemiczna
                     Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.             w Pradze (Czechosłowacja, 1980 r.); Kansas State Univer-
                           Jest autorem 98 prac, w tym 49 to oryginalne pra-  sity w Manhattan (USA, 1987/1988 r.), a także na specjali-
                     ce twórcze. Odbył staże naukowe i szkolenia w Austrii    stycznych kursach i w szkołach w kraju i za granicą, m.in.:
                     i Czechach.                                           Instytut Mikrobiologii Łotewskiej Akademii Nauk (Ryga,
                           Jest także przewodniczącym jury z produkcji roślin-  1978 r.); Uniwersytet w Brnie 1980 r.; Instytut National de
                     nej Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych szczebla   la Recherche Agronomique (Francja, 1995 r.); University
                     okręgowego oraz dwukrotnie był jurorem szczebla central-  of Basilicata (Włochy, 1997 r.)
                     nego. Od 16 lat pełni także obowiązki skarbnika oddziału    W latach 1994–1993 pełniła funkcję p.o. kierownika,
                     wrocławskiego Polskiego Towarzystwa Agronomicznego.   a w latach 1994–2006 kierownika Katedry Biotechno-
                           Za osiągnięcia w pracy naukowo-badawczej został   logii i Mikrobiologii Żywności Akademii Rolniczej we
                     wyróżniony 5 nagrodami Rektora AR we Wrocławiu oraz   Wrocławiu. Tytuł naukowy profesora uzyskała w 2001 r.,
                     odznaczony Brązowym Krzyżem Zasługi.                  a w roku 2007 została powołana na stanowisko profesora
                                                                           zwyczajnego. Od 1999 r. kierownik Studiów Doktoranc-
                                                                           kich na Wydziale Technologii Żywności, a od 2009 r. także
                                                                           w dyscyplinie biotechnologia na Wydziale Nauk o Żyw-
                                                                           ności. Jest członkiem kolegium redakcyjnego czasopisma
                                                                           „Polish Journal of Food Nutrition Science” (od 2007 r.).
                                                                                 Jej  dorobek  naukowy  obejmuje  226  opracowań
                                            Maria                          naukowych, w tym 68 oryginalnych prac twórczych, 11
                                            Wojtatowicz                    artykułów przeglądowych, 6 podręczników i skryptów
                                                                           oraz  5  patentów  i  zgłoszeń  patentowych.  Była  pro-
                                                                           motorem 4 prac doktorskich i opiekunem naukowym
                                                                           61 prac magisterskich. Wykonała 125 recenzji, w tym
                                                                           w postępowaniach o nadanie tytułu profesora i mianowanie
                                                                           na stanowisko profesora nadzwyczajnego, rozpraw habili-
                           Urodziła się 1 lutego 1945 r. w Mogielnicy k. Grójca.   tacyjnych i doktorskich, grantów.
                     Studia wyższe ukończyła w 1967 r. na Wydziale Techno-       Jej działalność naukowa koncentruje się na proble-
                     logii Rolno-Spożywczej SGGW w Warszawie. W latach     matyce biotechnologicznego wykorzystania niekonwen-
                     1968–1970 pracowała w branży przemysłowej (Lubelskie   cjonalnych drożdży, zagadnieniach związanych z okresową
                     Zakłady Przemysłu Piekarniczego, Mazowieckie Zakłady   i ciągłą biosyntezą kwasu cytrynowego i SCP przez droż-
                     Przemysłu Owocowo-Warzywnego w Tarczynie k. War-      dże oraz drożdżowymi szczepionkami dla serowarstwa
                     szawy).  Zatrudniona na Wydziale Technologii Żywności   i słodownictwa.
                     Akademii Rolniczej we Wrocławiu od 1974 r.                  Wyróżniona 19 nagrodami Rektora UP, 2 nagro-
                           W  latach  1970–1973  była  słuchaczką  studiów   dami NOT i Nagrodą Ministra Przemysłu Spożywczego
                     doktoranckich z zakresu technologii fermentacji i mikro-  i Skupu. W 1993 r. otrzymała odznakę „Zasłużony dla
                     biologii na Wydziale Chemii Spożywczej Politechniki   AR we Wrocławiu”, w roku 2000 – Złoty Krzyż Zasługi,
                     Łódzkiej. Stopień doktora nauk technicznych uzyskała   a w 2006 – Medal Komisji Edukacji Narodowej.







         Księga1 DZIEJE UP.indb   721                                                                                    2012-03-05   14:01:06
   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727