Page 571 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 571
570 DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
Rolniczej we Wrocławiu po przedłożeniu rozprawy produktów spożywczych, badania nad możliwością wyko-
pt. „Wpływ zagęszczenia roślin i nawożenia azotem na rzystania ubocznych artykułów uboju, wysokich ciśnień hy-
rozwój i plonowanie kilku odmian rzepaku ozimego”, której drostatycznych w uzyskaniu dobrej jakości mikrobiologicz-
promotorem była prof. dr hab. Zofia Jasińska. Tytuł doktora nej produktów spożywczych oraz bezpieczeństwa mikro-
habilitowanego w dziedzinie nauki rolnicze, dyscyplina – biologicznego preparatów uzyskiwanych z jaj kurzych.
agronomia, specjalność – uprawa roślin uzyskał w 2008 r. Autor kilkunastu patentów, w tym 2 patentów euro-
na podstawie dorobku naukowego i rozprawy habilitacyjnej pejskich i 1 kanadyjskiego. Współautor książki pod redakcją
pt. „Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych na T. Trziszki „Jajczarstwo. Nauka, Technologia, Praktyka”. Jest
rozwój i cechy jakościowe plonu odmian rzepaku jarego”. autorem lub współautorem 170 prac, w tym 70 oryginal-
Zatrudniony w Katedrze Szczegółowej Uprawy nych w czasopismach krajowych i zagranicznych.
Roślin od 1973 r. Odbył staże w Wyższej Szkole Weterynaryjnej
Brał udział w 21 projektach badawczych dotyczą- w Brnie (1986), Instytucie Przemysłu Mięsnego w Mag-
cych doskonalenia agrotechniki roślin oleistych i strączko- deburgu (1988), Wyższej Szkole Rolniczej w Debreczynie
wych, uczestniczył w 3 konferencjach zagranicznych. Jest 4-krotnie w latach 1988–1990.
promotorem 33 prac magisterskich. Ekspert „Polservice” w zakresie higieny produktów,
Autor lub współautor 70 publikacji naukowych. Jest w Dublinie, Irlandia (1989).
współautorem 2 rozdziałów książki dotyczących wykorzy- Za działalność naukową otrzymał Nagrodę Ministra
stania rzepaku i roślin strączkowych w żywieniu zwierząt. Edukacji Narodowej i Sportu w roku 2002, Złoty Medal
Specjalista z zakresu uprawy roślin oleistych i strącz- na Międzynarodowych Targach Rolno-Spożywczych
kowych. Jego zainteresowania dotyczą związków między Polagra-88 (Poznań 1988), Złoty Medal na wystawie
warunkami uprawy, rozwojem roślin a plonowaniem roślin Agrokomlex-88 (Nitra, Czechosłowacja) oraz 4 nagrody
z uwzględnieniem nowych odmian hodowlanych. Rektora Akademii Rolniczej we Wrocławiu.
Za działalność naukową uzyskał 5 nagród Rektora. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Nauk We-
terynaryjnych, w którym pełni funkcję skarbnika oddziału
we Wrocławiu.
Adam
Malicki
Irena
Małunowicz
Urodził się 28 lipca 1955 r. w Brzegu. Studia na
Wydziale Medycyny Weterynaryjnej Akademii Rolniczej
we Wrocławiu odbył w latach 1975–1980. Po uzyskaniu dy- Urodziła się 23 stycznia 1917 r. w Piotropolu
plomu odbył staż w Wojewódzkim Zakładzie Weterynarii k. Wilna. Studia rozpoczęła na Wydziale Chemicznym na
w Szczecinie. W październiku 1981 r. został pracownikiem Uniwersytecie Stefana Batorego w Wilnie, a ukończyła na
Katedry Higieny Produktów Zwierzęcych (obecnie Kate- Uniwersytecie im. Mikołaja Kopernika w Toruniu. Dalsze
dra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Konsumenta). jej losy związane są z Wrocławiem: w 1948 r. podjęła pracę
Stopień doktora nauk weterynaryjnych uzyskał w 1989 r., w Katedrze Chemii Ogólnej Uniwersytetu Wrocławskiego
doktora habilitowanego w 2005 r. Od 2007 r. pracuje na i Politechniki Wrocławskiej.
stanowisku profesora nadzwyczajnego w Katedrze Higieny Po podziale wrocławskich uczelni, współorgani-
Żywności i Ochrony Zdrowia Konsumenta. zowała w 1952 r. działalność Katedry Podstaw Chemii
Prowadzi badania z zakresu higieny i mikrobiologii Wyższej Szkoły Rolniczej – przede wszystkim w zakresie
żywności, jakości mikrobiologicznej surowców i gotowych dydaktyki.
Księga1 DZIEJE UP.indb 570 2012-02-01 13:28:29