Page 571 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 571

570                   DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU








              Rolniczej  we Wrocławiu  po  przedłożeniu  rozprawy    produktów spożywczych, badania nad możliwością wyko-
              pt. „Wpływ zagęszczenia roślin i nawożenia azotem na   rzystania ubocznych artykułów uboju, wysokich ciśnień hy-
              rozwój i plonowanie kilku odmian rzepaku ozimego”, której   drostatycznych w uzyskaniu dobrej jakości mikrobiologicz-
              promotorem była prof. dr hab. Zofia Jasińska. Tytuł doktora   nej produktów spożywczych oraz bezpieczeństwa mikro-
              habilitowanego w dziedzinie nauki rolnicze, dyscyplina –   biologicznego preparatów uzyskiwanych z jaj kurzych.
              agronomia, specjalność – uprawa roślin uzyskał w 2008 r.    Autor kilkunastu patentów, w tym 2 patentów euro-
              na podstawie dorobku naukowego i rozprawy habilitacyjnej   pejskich i 1 kanadyjskiego. Współautor książki pod redakcją
              pt. „Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych na    T. Trziszki „Jajczarstwo. Nauka, Technologia, Praktyka”. Jest
              rozwój i cechy jakościowe plonu odmian rzepaku jarego”.   autorem lub współautorem 170 prac, w tym 70 oryginal-
                    Zatrudniony w Katedrze Szczegółowej Uprawy      nych w czasopismach krajowych i zagranicznych.
              Roślin od 1973 r.                                           Odbył staże w Wyższej Szkole Weterynaryjnej
                    Brał udział w 21 projektach badawczych dotyczą-  w Brnie (1986), Instytucie Przemysłu Mięsnego w Mag-
              cych doskonalenia agrotechniki roślin oleistych i strączko-  deburgu (1988), Wyższej Szkole Rolniczej w Debreczynie
              wych, uczestniczył w 3 konferencjach zagranicznych. Jest   4-krotnie w latach 1988–1990.
              promotorem 33 prac magisterskich.                           Ekspert „Polservice” w zakresie higieny produktów,
                    Autor lub współautor 70 publikacji naukowych. Jest   w Dublinie, Irlandia (1989).
              współautorem 2 rozdziałów książki dotyczących wykorzy-      Za działalność naukową otrzymał Nagrodę Ministra
              stania rzepaku i roślin strączkowych w żywieniu zwierząt.   Edukacji Narodowej i Sportu w roku 2002, Złoty Medal
                    Specjalista z zakresu uprawy roślin oleistych i strącz-  na  Międzynarodowych Targach  Rolno-Spożywczych
              kowych. Jego zainteresowania dotyczą związków między   Polagra-88 (Poznań 1988), Złoty Medal na wystawie
              warunkami uprawy, rozwojem roślin a plonowaniem roślin   Agrokomlex-88 (Nitra, Czechosłowacja) oraz 4 nagrody
              z uwzględnieniem nowych odmian hodowlanych.           Rektora Akademii Rolniczej we Wrocławiu.
                    Za działalność naukową uzyskał 5 nagród Rektora.      Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Nauk We-
                                                                    terynaryjnych, w którym pełni funkcję skarbnika oddziału
                                                                    we Wrocławiu.






                                     Adam
                                     Malicki
                                                                                           Irena
                                                                                           Małunowicz





                    Urodził się 28 lipca 1955 r. w Brzegu. Studia na
              Wydziale Medycyny Weterynaryjnej Akademii Rolniczej
              we Wrocławiu odbył w latach 1975–1980. Po uzyskaniu dy-     Urodziła  się  23  stycznia  1917  r.  w  Piotropolu
              plomu odbył staż w Wojewódzkim Zakładzie Weterynarii   k. Wilna. Studia rozpoczęła na Wydziale Chemicznym na
              w Szczecinie. W październiku 1981 r. został pracownikiem   Uniwersytecie Stefana Batorego w Wilnie, a ukończyła na
              Katedry Higieny Produktów Zwierzęcych (obecnie Kate-  Uniwersytecie im. Mikołaja Kopernika w Toruniu. Dalsze
              dra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Konsumenta).   jej losy związane są z Wrocławiem: w 1948 r. podjęła pracę
              Stopień doktora nauk weterynaryjnych uzyskał w 1989 r.,   w Katedrze Chemii Ogólnej Uniwersytetu Wrocławskiego
              doktora habilitowanego w 2005 r. Od 2007 r. pracuje na   i Politechniki Wrocławskiej.
              stanowisku profesora nadzwyczajnego w Katedrze Higieny      Po podziale wrocławskich uczelni, współorgani-
              Żywności i Ochrony Zdrowia Konsumenta.                zowała w 1952 r. działalność Katedry Podstaw Chemii
                    Prowadzi badania z zakresu higieny i mikrobiologii   Wyższej Szkoły Rolniczej – przede wszystkim w zakresie
              żywności, jakości mikrobiologicznej surowców i gotowych   dydaktyki.







        Księga1 DZIEJE UP.indb   570                                                                                    2012-02-01   13:28:29
   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576