Page 542 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 542

Profesorowie, docenci i doktorzy habilitowani                                         541








                    i udomowionych. Jest także autorem lub współautorem 11
                    prac przeglądowych oraz 45 doniesień i referatów prezen-
                    towanych na konferencjach krajowych i zagranicznych.

                                                                                                 Grażyna
                                                                                                 Krasnowska




                                           Ryszard
                                           Kramkowski
                                                                                 Urodziła się 12 grudnia 1956 r. we Wrocławiu. Szkołę
                                                                           podstawową oraz III Liceum Ogólnokształcące im. Adama
                                                                           Mickiewicza ukończyła w rodzinnym mieście. W roku
                                                                           1975 rozpoczęła studia w Oddziale Technologii Żywności
                                                                           Wydziału Rolniczego Akademii Rolniczej we Wrocławiu,
                          Urodził się 4 sierpnia 1944 r. w Grudziądzu w woj.   które ukończyła w 1980 r., uzyskując tytuł magistra inży-
                    toruńskim. I Liceum Ogólnokształcące ukończył w Brzegu   niera technologii żywności. W 1982 r. została absolwentką
                    Opolskim w roku 1962. W tymże roku rozpoczął studia na   Studium Podyplomowego Kształcenia i Doskonalenia
                    Wydziale Chemicznym Politechniki Wrocławskiej, które   Pedagogicznego Młodych Nauczycieli Akademickich.
                    ukończył w roku 1968.                                  W ramach podnoszenia kwalifikacji z zakresu zarządzania
                          Stopień  doktora  nauk  technicznych  otrzymał    jakością w latach 2001–2005 uczestniczyła w szeregu szkoleń,
                    w Instytucie Inżynierii Chemicznej Politechniki Wrocław-  m.in. w Polskim Centrum Badań i Certyfikacji w Warszawie
                    skiej na podstawie rozprawy pt. „Badania nad wnikaniem   pt. „Pełnomocnik do systemu zarządzania jakością”.
                    ciepła w wyparce cienkowarstwowej typu Luwa” w 1975 r.,      Stopień naukowy doktora nauk rolniczych w zakre-
                    natomiast stopień doktora habilitowanego nauk rolniczych   sie technologii żywności uzyskała w 1990 r. na podstawie
                    uzyskał na Wydziale Rolniczym Akademii Rolniczej we    rozprawy doktorskiej pt. „Wybrane cechy strukturalne
                    Wrocławiu po przedłożeniu rozprawy pt. „Analiza susze-  i fizykochemiczne mięśniówki żołądków wieprzowych”
                    nia sublimacyjnego wybranych produktów spożywczych”    wykonanej pod kierunkiem prof. dr hab. Ireny Górskiej
                    w 1998 r. Odbywał staże krótkoterminowe w Wyższej      na Wydziale Technologii Żywności Akademii Rolniczej
                    Szkole Technicznej w Bratysławie (Słowacja).           we Wrocławiu. Natomiast stopień doktora habilitowa-
                          Promotor 26 prac magisterskich na Wydziale Che-  nego nauk rolniczych w zakresie technologii żywności
                    micznym Politechniki Wrocławskiej oraz na Wydziale     i żywienia nadano jej w roku 2004 na podstawie oceny do-
                    Rolniczym Akademii Rolniczej we Wrocławiu, gdzie       robku naukowego i przedstawionej rozprawy habilitacyjnej
                    pracował od 1995 r.                                    pt. „Charakterystyka funkcjonalnych i technologicznych
                          Autor lub współautor 4 skryptów dla studentów Aka-  właściwości preparatów kolagenowych uzyskanych metodą
                    demii Rolniczej, m.in.: „Inżynieria i aparatura przemysłu   kwasowo-enzymatyczną” na mocy Uchwały Rady Wydziału
                    spożywczego” (1997) i „Inżynieria procesowa” (2000). Autor   Nauk o Żywności.
                    lub współautor 42 oryginalnych prac opublikowanych.          Podczas  ostatniego  roku  studiów  (1979–1980)
                          Specjalista w zakresie inżynierii procesowej, inży-  pracowała jako wolontariusz w Zakładzie Technologii
                    nierii rolniczej oraz suszarnictwa płodów rolnych.     Surowców Zwierzęcych Wydziału Technologii Żywności
                          Odznaczony Złotą Odznaką Politechniki Wrocław-   Akademii Rolniczej we Wrocławiu, a następnie w tej samej
                    skiej, Srebrnym Krzyżem Zasługi. Wyróżniony Nagrodą    jednostce Uczelni na etacie asystenta do roku 1990, w latach
                    Zespołową NOT oraz Zespołową Nagrodą Ministra Prze-    1990–2008 na etacie adiunkta, a od 2008 r. na stanowisku
                    mysłu Chemicznego „Za Najlepsze Wdrożenia w Prze-      profesora nadzwyczajnego w Katedrze Technologii Surow-
                    myśle”. Wyróżniony 25 nagrodami Rektorów Politechniki   ców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością. W tym czasie
                    Wrocławskiej oraz Akademii Rolniczej we Wrocławiu.     odbyła 3-miesięczny staż naukowo-zawodowy w zakładach
                          Zmarł w 2004 r. i został pochowany na cmentarzu   mięsnych w Bilten w Szwajcarii oraz 3-miesięczny staż
                    Grabiszyńskim.                                         zawodowy w zakładach mięsnych w Rawie Mazowieckiej.







        Księga1 DZIEJE UP.indb   541                                                                                    2012-02-01   13:28:24
   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547