Page 542 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 542
Profesorowie, docenci i doktorzy habilitowani 541
i udomowionych. Jest także autorem lub współautorem 11
prac przeglądowych oraz 45 doniesień i referatów prezen-
towanych na konferencjach krajowych i zagranicznych.
Grażyna
Krasnowska
Ryszard
Kramkowski
Urodziła się 12 grudnia 1956 r. we Wrocławiu. Szkołę
podstawową oraz III Liceum Ogólnokształcące im. Adama
Mickiewicza ukończyła w rodzinnym mieście. W roku
1975 rozpoczęła studia w Oddziale Technologii Żywności
Wydziału Rolniczego Akademii Rolniczej we Wrocławiu,
Urodził się 4 sierpnia 1944 r. w Grudziądzu w woj. które ukończyła w 1980 r., uzyskując tytuł magistra inży-
toruńskim. I Liceum Ogólnokształcące ukończył w Brzegu niera technologii żywności. W 1982 r. została absolwentką
Opolskim w roku 1962. W tymże roku rozpoczął studia na Studium Podyplomowego Kształcenia i Doskonalenia
Wydziale Chemicznym Politechniki Wrocławskiej, które Pedagogicznego Młodych Nauczycieli Akademickich.
ukończył w roku 1968. W ramach podnoszenia kwalifikacji z zakresu zarządzania
Stopień doktora nauk technicznych otrzymał jakością w latach 2001–2005 uczestniczyła w szeregu szkoleń,
w Instytucie Inżynierii Chemicznej Politechniki Wrocław- m.in. w Polskim Centrum Badań i Certyfikacji w Warszawie
skiej na podstawie rozprawy pt. „Badania nad wnikaniem pt. „Pełnomocnik do systemu zarządzania jakością”.
ciepła w wyparce cienkowarstwowej typu Luwa” w 1975 r., Stopień naukowy doktora nauk rolniczych w zakre-
natomiast stopień doktora habilitowanego nauk rolniczych sie technologii żywności uzyskała w 1990 r. na podstawie
uzyskał na Wydziale Rolniczym Akademii Rolniczej we rozprawy doktorskiej pt. „Wybrane cechy strukturalne
Wrocławiu po przedłożeniu rozprawy pt. „Analiza susze- i fizykochemiczne mięśniówki żołądków wieprzowych”
nia sublimacyjnego wybranych produktów spożywczych” wykonanej pod kierunkiem prof. dr hab. Ireny Górskiej
w 1998 r. Odbywał staże krótkoterminowe w Wyższej na Wydziale Technologii Żywności Akademii Rolniczej
Szkole Technicznej w Bratysławie (Słowacja). we Wrocławiu. Natomiast stopień doktora habilitowa-
Promotor 26 prac magisterskich na Wydziale Che- nego nauk rolniczych w zakresie technologii żywności
micznym Politechniki Wrocławskiej oraz na Wydziale i żywienia nadano jej w roku 2004 na podstawie oceny do-
Rolniczym Akademii Rolniczej we Wrocławiu, gdzie robku naukowego i przedstawionej rozprawy habilitacyjnej
pracował od 1995 r. pt. „Charakterystyka funkcjonalnych i technologicznych
Autor lub współautor 4 skryptów dla studentów Aka- właściwości preparatów kolagenowych uzyskanych metodą
demii Rolniczej, m.in.: „Inżynieria i aparatura przemysłu kwasowo-enzymatyczną” na mocy Uchwały Rady Wydziału
spożywczego” (1997) i „Inżynieria procesowa” (2000). Autor Nauk o Żywności.
lub współautor 42 oryginalnych prac opublikowanych. Podczas ostatniego roku studiów (1979–1980)
Specjalista w zakresie inżynierii procesowej, inży- pracowała jako wolontariusz w Zakładzie Technologii
nierii rolniczej oraz suszarnictwa płodów rolnych. Surowców Zwierzęcych Wydziału Technologii Żywności
Odznaczony Złotą Odznaką Politechniki Wrocław- Akademii Rolniczej we Wrocławiu, a następnie w tej samej
skiej, Srebrnym Krzyżem Zasługi. Wyróżniony Nagrodą jednostce Uczelni na etacie asystenta do roku 1990, w latach
Zespołową NOT oraz Zespołową Nagrodą Ministra Prze- 1990–2008 na etacie adiunkta, a od 2008 r. na stanowisku
mysłu Chemicznego „Za Najlepsze Wdrożenia w Prze- profesora nadzwyczajnego w Katedrze Technologii Surow-
myśle”. Wyróżniony 25 nagrodami Rektorów Politechniki ców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością. W tym czasie
Wrocławskiej oraz Akademii Rolniczej we Wrocławiu. odbyła 3-miesięczny staż naukowo-zawodowy w zakładach
Zmarł w 2004 r. i został pochowany na cmentarzu mięsnych w Bilten w Szwajcarii oraz 3-miesięczny staż
Grabiszyńskim. zawodowy w zakładach mięsnych w Rawie Mazowieckiej.
Księga1 DZIEJE UP.indb 541 2012-02-01 13:28:24