Page 473 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 473
472 DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
i członek Rady Programowej „Zeszytów Naukowych PTZ”, dzie konserw groszku” (promotor – prof. A. Tychowski).
od roku 2000 do chwili obecnej jest członkiem kolegiów Docentem był od 1956 r. Tytuł profesora nadzwyczajnego
redakcyjnych i rad naukowych „Electronic Journal of Polish uzyskał w 1968 r.
Agricultural Universities”, „Acta Scientiarum Polonorum”, Bezpośrednio po ukończeniu studiów pracował
„Journal of Environemental Studies” w Budapeszcie. w Naukowej Organizacji Gorzelnictwa w Poznaniu,
Był promotorem 13 zakończonych prac doktorskich, a od 1928 r. był dyrektorem technicznym Fabryki
w tym 2 za granicą. Sprawował opiekę nad 213 pracami Przetworów Owocowo-Warzywnych w Pudliszkach.
magisterskimi, wykonał 8 recenzji habilitacyjnych, 12 W latach 1934–1940 kierował Fabryką Przetworów Owo-
doktorskich w kraju i 2 za granicą, 4 na tytuł naukowy cowo-Warzywnych „Prosna” w Kaliszu, której od 1930 r.
profesora i 2 na stanowisko profesora nadzwyczajnego. Jest był współwłaścicielem. Później, do 1944 r., pracował
autorem 9 skryptów, 193 publikacji, w tym 102 oryginal- w Zakładzie Hydrolizatów Białkowych w Winiarach
nych prac naukowych. Brał udział w 19 międzynarodowych i w Fabryce Czekolady „E. Wedel” w Warszawie. W 1945 r.
kongresach i konferencjach naukowych, w 7 był współor- zorganizował przetwórnię owoców i warzyw koło Zakopa-
ganizatorem i członkiem rady naukowej. Był inicjatorem nego, a w latach 1945–1947 był kierownikiem Delegatury
badań nad anomaliami dziedzicznymi u bydła w Polsce, Zjednoczenia Przemysłu Konserwowego we Wrocławiu.
przeprowadził pionierskie badania cytogenetyczne u bydła, Od 1947 r. aż do śmierci pracował w Katedrze Technologii
zainicjował badania nad szacowaniem wartości użytkowej Rolnej Uniwersytetu i Politechniki Wrocławskiej (później
i hodowlanej koni sportowych i wyścigowych w Polsce, Wyższej Szkoły Rolniczej), równocześnie prowadząc do
jest międzynarodowym sędzią jeździeckim Fédération 1949 r. zajęcia z przetwórstwa owoców i warzyw na Uni-
Equestre Internationale, członkiem Komisji Technicznej wersytecie Jagiellońskim.
Torów Wyścigów Konnych, biegłym sądowym. Był wybitnym specjalistą z zakresu przetwór-
Był wyróżniony 2 nagrodami indywidualnymi stwa owoców i warzyw. Swoje kwalifikacje naukowe
Ministra Nauki, Szkolnictwa Wyższego i Techniki oraz i zawodowe pogłębiał na stażach w Stacji Doświadczal-
23 nagrodami Rektora. Został odznaczony odznakami: nej Przemysłu Owocowo-Warzywnego w Brunszwiku
„Zasłużony dla Województwa Zielonogórskiego”, „Za- w Niemczech (1933) oraz w Anglii i Szwajcarii.
służony dla Rolnictwa” oraz Złotym Krzyżem Zasługi, W latach 1954–1970 kierował Zakładem Prze-
Złotą Odznaką ZNP, Srebrną i Złotą Odznaką Polskiego twórstwa Owoców i Warzyw w Katedrze Technologii
Związku Jeździeckiego, Medalem Komisji Edukacji Na- Rolnej WSR we Wrocławiu, a od 1967 do 1970 był
rodowej. kierownikiem tej Katedry. W połowie lat 50. współ-
organizował Wydział Inżynieryjno-Ekonomiczny
Przemysłu Rolno-Spożywczego Wyższej Szkoły Eko-
nomicznej (Akademii Ekonomicznej) we Wrocławiu
i w latach 1960–1962 pełnił funkcję jego dziekana,
a w latach 1958–1965 był kierownikiem Zakładu Tech-
nologii Przemysłu Spożywczego. W 1947 r. zorganizo-
Karol wał Oddział Wojewódzki Stowarzyszenia Inżynierów
Gerlicz i Techników Przemysłu Spożywczego NOT i został jego
przewodniczącym oraz rzeczoznawcą. W latach 1954–1957
przy Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Rolnictwa
NOT prowadził Ośrodek Konsultacyjny dla kandyda-
tów na stopień inżyniera. Był przewodniczącym Rady
Zakładowej ZNP przy WSR we Wrocławiu i członkiem
Urodził się 18 sierpnia 1903 r. w Zgierzu. Gimna- Rad Naukowych: Instytutu Przemysłu Fermentacyjnego
zjum ukończył w Łodzi w 1923 r. W 1927 r. uzyskał dyplom i Instytutu do Zagadnień Ziem Zachodnich. Był też rzecz-
na Wydziale Rolniczym Uniwersytetu Poznańskiego. Sto- nikiem ds. jakości Ministerstwa Handlu Wewnętrznego
pień doktora otrzymał w 1951 r. na Wydziale Rolniczym i rzeczoznawcą Wojewódzkiej Komisji Cen.
Wyższej Szkoły Rolniczej we Wrocławiu na podstawie Był promotorem 3 prac doktorskich i opiekunem 93
pracy pt. „Kryteria technologiczne oraz gospodarności prac magisterskich. Opublikował kilkanaście prac nauko-
przemysłu warzywno-owocowego rozpatrzone na przykła- wych i jeden podręcznik oraz opracował wiele ekspertyz
Księga1 DZIEJE UP.indb 472 2012-02-01 13:28:12