Page 737 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 737
736 DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
Po reaktywowaniu Izb Lekarsko-Weterynaryjnych gdzie od 1993 r. kierowała Zakładem Żywienia Człowieka
wybrany został w 1991 r. na pierwszego prezesa Dolno- w Katedrze Technologii Rolnej i Przechowalnictwa.
śląskiej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej z siedzibą we Wro- Stopień doktora nauk farmaceutycznych uzyskała
cławiu. Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna powołała w roku 1968 na Wydziale Farmaceutycznym Akademii
go na Kanclerza Kapituły Medalu Honorowego Krajo- Medycznej we Wrocławiu po przedłożeniu rozprawy
wej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej i przewodniczącego pt. „Wpływ wybranych pestycydów na skład chemiczny
Krajowej Komisji Etyki, Deontologii i Historii Zawodu, oraz aktywność enzymatyczną jęczmienia i słodu” Stopień
a także członka Rady Programowej „Życia Weterynaryjnego” doktora habilitowanego nauk farmaceutycznych w zakresie
oraz członka zespołu redakcyjnego – Biuletynu DIL- bromatologii otrzymała w1979 r. w Akademii Medycznej
-Wet. w Łodzi na podstawie dysertacji habilitacyjnej pt. „Wpływ
Jest odznaczony Krzyżem Kawalerskim Polonia niedoborów żywieniowych na toksyczność ołowiu i kad-
Restituta, Złotym Krzyżem Zasługi, Medalem Edukacji mu”. Tytuł profesora nauk rolniczych uzyskała w roku
Narodowej, Medalem Honorowym za Działalność Spo- 2000.
łeczną w Polskiej Weterynarii, Złotą Odznaką „Zasłu- Odbyła dwa roczne staże naukowe w Nutrition
żony dla Miasta Wrocławia i Województwa”, Medalem Department of National Institute of Research in Dairying
Honorowym „Za Zasługi dla Wydziału Weterynaryjnego w Reading w Anglii.
we Wrocławiu”, Medalem Honorowym Wyższej Szkoły Była członkiem Komisji Bromatologicznej Komitetu
Weterynaryjnej w Brnie, Odznaką za Zasługi dla Mongolii Chemii Analitycznej Polskiej Akademii Nauk (w latach
oraz Złotą Odznaką i członkostwem honorowym Polskiego 1972–1981 była jej sekretarzem) oraz Komisji Higieny
Związku Hodowców Drobnego Inwentarza.Zadziałalność Żywności i Żywienia Komitetu Żywienia Człowieka PAN,
na rzecz studenckiego ruchu naukowego otrzymał dyplom a także Rady Naukowej na Rzecz Dzieci Zagłębia Mie-
honorowy. dziowego. Była aktywnym członkiem Polskiego Towarzy-
Zmarł 4 maja 2010 r. Pochowany został na cmen- stwa Technologów Żywności oraz Polskiego Towarzystwa
tarzu Św. Rodziny we Wrocławiu. Toksykologicznego.
Była promotorem 6 prac doktorskich oraz ponad 70
magisterskich. Wykonała wiele recenzji artykułów do cza-
sopism polskich i zagranicznych oraz grantów naukowych.
Była autorką lub współautorką opublikowanych 162 prac
oryginalnych. Wyniki prac prezentowała na konferencjach
w kraju i za granicą.
Alicja Była cenionym dydaktykiem oraz specjalistą w dzie-
Żechałko-Czajkowska dzinie żywienia człowieka. Jej zainteresowania naukowe
dotyczyły przede wszystkim oceny skażenia żywności me-
talami ciężkimi, wpływu pestycydów na wartość odżywczą
produktów rolno-spożywczych, skutków współdziałania
substancji obcych i składników odżywczych diety oraz
oceny sposobu żywienia różnych populacji na terenie Dol-
Urodziła się 7 sierpnia 1936 r. w Wilnie. Szkołę pod- nego Śląska. Brała aktywny udział w popularyzacji zasad
stawową, a następnie Liceum Ogólnokształcące ukończyła prawidłowego żywienia w aspekcie profilaktyki schorzeń
w Nowej Soli. Studia rozpoczęła w roku 1953 na Wydziale cywilizacyjnych oraz skażenia żywności.
Chemii Politechniki Wrocławskiej. W roku 1955 prze- Odznaczona Złotym Krzyżem Zasługi oraz Krzy-
niosła się na Wydział Chemii Spożywczej Politechniki żem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Wyróżniona
Łódzkiej, gdzie w roku 1959 uzyskała dyplom magistra licznymi nagrodami za osiągnięcia naukowe i dydaktyczne
inżyniera chemii. Rektora Akademii Medycznej we Wrocławiu oraz Rektora
W latach 1959–1987 pracowała kolejno jako asy- Akademii Rolniczej we Wrocławiu.
stent, adiunkt, docent w Katedrze i Zakładzie Bromato- Zmarła 9 grudnia 2008 r. i spoczywa na cmentarzu
logii Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej przy ul. Bardzkiej we Wrocławiu.
we Wrocławiu. W roku 1987 podjęła pracę na Wydziale
Technologii Żywności Akademii Rolniczej we Wrocławiu,
Księga1 DZIEJE UP.indb 736 2012-03-05 14:01:08