Page 664 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 664

Profesorowie, docenci i doktorzy habilitowani                                        663








                           Opiekun 115 prac magisterskich, promotor 3 dokto-  Zwierzęcych Wydziału Technologii Żywności. W latach
                     ratów, recenzent 2 rozpraw doktorskich i 3 habilitacyjnych,   1977–1980 była pierwszym redaktorem wydziałowym
                     współautor podręcznika i skryptu o uprawie roślin oraz   i w tym okresie ukazał się pierwszy Zeszyt Naukowy
                     słownika Agro-Bio-Technicznego.                       Akademii Rolniczej we Wrocławiu z serii „Technologia
                           Prowadził badania z zakresu uprawy roślin polowych.   Żywności”. W latach 1976–1991 pełniła funkcję opiekuna
                     W tym celu odbył szereg wyjazdów do pokrewnych ośrod-  naukowego, a później kuratora wydziałowego SKN Tech-
                     ków naukowych w Czechosłowacji, Związku Radzieckim,   nologów Żywności. Była również pierwszym kierownikiem
                     na Węgrzech oraz w Jugosławii i Bułgarii.             studiów doktoranckich (1995–1999) na Wydziale Tech-
                           Opublikował 98 prac, w tym 44 oryginalne twórcze.   nologii Żywności. W latach 1991–1994 była członkiem
                     Prowadził liczne zawodowe szkolenia i popularyzował   Senatu Akademii Rolniczej. Od początku powstania, tj. od
                     uprawę roślin okopowych.                              1990 r. jest członkiem KZ NSZZ Solidarność. Należy do
                           Otrzymał Nagrodę Ministra Nauki, Szkolnictwa    towarzystwa naukowego „World’s Poultry Science Associa-
                     Wyższego i Techniki oraz 10 nagród Rektora. Odzna-    tion” i Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. Od
                     czony Złotym Krzyżem Zasługi, Krzyżem Kawalerskim     1997 r. pełniła funkcję prezesa Oddziału Wrocławskiego
                     Odrodzenia Polski.                                    PTTŻ, jak również wchodziła w skład Zarządu Głównego
                                                                           PTTŻ.
                                                                                 Dyscyplina naukowo-badawcza: technologia żyw-
                                                                           ności i żywienie człowieka; specjalizacja: technologia su-
                                                                           rowców drobiarskich, ich przetwarzanie, przechowywanie
                                                                           oraz ocena jakości. Twórca szkoły naukowo-dydaktycznej
                                                                           z zakresu technologii surowców drobiarskich, kierownik
                                            Teresa                         wielu  tematów  realizowanych  w  międzyresortowych
                                            Smolińska-Juny                 i centralnych programach badawczych, kierownik grantów
                                                                           KBN oraz autor wielu ekspertyz i opracowań dla przemysłu
                                                                           drobiarsko-jajczarskiego.
                                                                                 Opiekun ponad 160  prac magisterskich, promotor
                                                                           6 prac doktorskich, w tym 1 zagranicznej, z jej inicjatywy
                                                                           2 osoby uzyskały stopień doktora habilitowanego. Wy-
                           Urodziła się 25 kwietnia 1934 r. we Lwowie. Szko-  konała szereg recenzji prac magisterskich, doktorskich,
                     łę podstawową i liceum ogólnokształcące ukończyła we   habilitacyjnych, była recenzentem dorobku naukowego
                     Wrocławiu. Studia wyższe na Wydziale Zootechnicz-     osób ubiegających się o tytuł profesora, również recenzen-
                     nym Wyższej Szkoły Rolniczej we Wrocławiu ukończyła    tem prac kierowanych do druku grantów KBN celowych
                     w 1960 r., uzyskując tytuł magistra inżyniera zootech-  i  naukowych,  była  wykonawcą  lub  współwykonawcą
                     niki. W 1962 r. otrzymała stopień doktora nauk rolni-  wielu ekspertyz i innych opracowań dla przemysłu dro-
                     czych, również na Wydziale Zootechnicznym Akademii    biarskiego.
                     Rolniczej we Wrocławiu pod kierunkiem prof. dr. hab.        W swoim dorobku posiada 200 pozycji opubliko-
                     Mariana  Junego. W  1974  r.  na  podstawie  rozprawy   wanych, w tym ponad 160 prac oryginalnych. Jest współ-
                     habilitacyjnej  pt. „Ważniejsze  procesy  biochemiczne   autorem 3 skryptów akademickich, 1 podręcznika, 1 pa-
                     w okresie pośmiertnym i podczas chłodniczego skła-    tentu z zakresu przetwórstwa jaj.
                     dowania w mięsie zajęczym” uzyskała stopień doktora         Za działalność naukową, dydaktyczną i organiza-
                     habilitowanego nauk rolniczych z zakresu obrotu i oceny   cyjną uzyskała dwie nagrody MNiSWiT oraz 14 nagród
                     surowców rolnych. W 1987 r. uzyskała tytuł profesora   Rektora Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Odznaczona
                     nadzwyczajnego,  a  w  1996  r.  stanowisko  profesora   Złotym Krzyżem Zasługi, Krzyżem Kawalerskim Orderu
                     zwyczajnego na Wydziale Technologii Żywności AR       Odrodzenia Polski, Medalem Edukacji Narodowej oraz od-
                     we Wrocławiu.                                         znaką „Zasłużony dla AR we Wrocławiu”, Złotą Odznaką
                           W trakcie pracy naukowej odbyła staże w byłym   PTTŻ i odznaką „Zasłużonego Członka Stowarzyszenia
                     ZSRR oraz Jugosławii. Od 1979 r. była kierownikiem    Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Prze-
                     zespołu naukowo-dydaktycznego i specjalizacji z zakresu   mysłu Spożywczego NOT”. Jest honorowym członkiem
                     technologii drobiu i jaj w Katedrze Technologii Surowców   WPSA. W 2004 r. przeszła na emeryturę.







         Księga1 DZIEJE UP.indb   663                                                                                    2012-03-05   14:00:57
   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669