Page 664 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 664
Profesorowie, docenci i doktorzy habilitowani 663
Opiekun 115 prac magisterskich, promotor 3 dokto- Zwierzęcych Wydziału Technologii Żywności. W latach
ratów, recenzent 2 rozpraw doktorskich i 3 habilitacyjnych, 1977–1980 była pierwszym redaktorem wydziałowym
współautor podręcznika i skryptu o uprawie roślin oraz i w tym okresie ukazał się pierwszy Zeszyt Naukowy
słownika Agro-Bio-Technicznego. Akademii Rolniczej we Wrocławiu z serii „Technologia
Prowadził badania z zakresu uprawy roślin polowych. Żywności”. W latach 1976–1991 pełniła funkcję opiekuna
W tym celu odbył szereg wyjazdów do pokrewnych ośrod- naukowego, a później kuratora wydziałowego SKN Tech-
ków naukowych w Czechosłowacji, Związku Radzieckim, nologów Żywności. Była również pierwszym kierownikiem
na Węgrzech oraz w Jugosławii i Bułgarii. studiów doktoranckich (1995–1999) na Wydziale Tech-
Opublikował 98 prac, w tym 44 oryginalne twórcze. nologii Żywności. W latach 1991–1994 była członkiem
Prowadził liczne zawodowe szkolenia i popularyzował Senatu Akademii Rolniczej. Od początku powstania, tj. od
uprawę roślin okopowych. 1990 r. jest członkiem KZ NSZZ Solidarność. Należy do
Otrzymał Nagrodę Ministra Nauki, Szkolnictwa towarzystwa naukowego „World’s Poultry Science Associa-
Wyższego i Techniki oraz 10 nagród Rektora. Odzna- tion” i Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. Od
czony Złotym Krzyżem Zasługi, Krzyżem Kawalerskim 1997 r. pełniła funkcję prezesa Oddziału Wrocławskiego
Odrodzenia Polski. PTTŻ, jak również wchodziła w skład Zarządu Głównego
PTTŻ.
Dyscyplina naukowo-badawcza: technologia żyw-
ności i żywienie człowieka; specjalizacja: technologia su-
rowców drobiarskich, ich przetwarzanie, przechowywanie
oraz ocena jakości. Twórca szkoły naukowo-dydaktycznej
z zakresu technologii surowców drobiarskich, kierownik
Teresa wielu tematów realizowanych w międzyresortowych
Smolińska-Juny i centralnych programach badawczych, kierownik grantów
KBN oraz autor wielu ekspertyz i opracowań dla przemysłu
drobiarsko-jajczarskiego.
Opiekun ponad 160 prac magisterskich, promotor
6 prac doktorskich, w tym 1 zagranicznej, z jej inicjatywy
2 osoby uzyskały stopień doktora habilitowanego. Wy-
Urodziła się 25 kwietnia 1934 r. we Lwowie. Szko- konała szereg recenzji prac magisterskich, doktorskich,
łę podstawową i liceum ogólnokształcące ukończyła we habilitacyjnych, była recenzentem dorobku naukowego
Wrocławiu. Studia wyższe na Wydziale Zootechnicz- osób ubiegających się o tytuł profesora, również recenzen-
nym Wyższej Szkoły Rolniczej we Wrocławiu ukończyła tem prac kierowanych do druku grantów KBN celowych
w 1960 r., uzyskując tytuł magistra inżyniera zootech- i naukowych, była wykonawcą lub współwykonawcą
niki. W 1962 r. otrzymała stopień doktora nauk rolni- wielu ekspertyz i innych opracowań dla przemysłu dro-
czych, również na Wydziale Zootechnicznym Akademii biarskiego.
Rolniczej we Wrocławiu pod kierunkiem prof. dr. hab. W swoim dorobku posiada 200 pozycji opubliko-
Mariana Junego. W 1974 r. na podstawie rozprawy wanych, w tym ponad 160 prac oryginalnych. Jest współ-
habilitacyjnej pt. „Ważniejsze procesy biochemiczne autorem 3 skryptów akademickich, 1 podręcznika, 1 pa-
w okresie pośmiertnym i podczas chłodniczego skła- tentu z zakresu przetwórstwa jaj.
dowania w mięsie zajęczym” uzyskała stopień doktora Za działalność naukową, dydaktyczną i organiza-
habilitowanego nauk rolniczych z zakresu obrotu i oceny cyjną uzyskała dwie nagrody MNiSWiT oraz 14 nagród
surowców rolnych. W 1987 r. uzyskała tytuł profesora Rektora Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Odznaczona
nadzwyczajnego, a w 1996 r. stanowisko profesora Złotym Krzyżem Zasługi, Krzyżem Kawalerskim Orderu
zwyczajnego na Wydziale Technologii Żywności AR Odrodzenia Polski, Medalem Edukacji Narodowej oraz od-
we Wrocławiu. znaką „Zasłużony dla AR we Wrocławiu”, Złotą Odznaką
W trakcie pracy naukowej odbyła staże w byłym PTTŻ i odznaką „Zasłużonego Członka Stowarzyszenia
ZSRR oraz Jugosławii. Od 1979 r. była kierownikiem Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Prze-
zespołu naukowo-dydaktycznego i specjalizacji z zakresu mysłu Spożywczego NOT”. Jest honorowym członkiem
technologii drobiu i jaj w Katedrze Technologii Surowców WPSA. W 2004 r. przeszła na emeryturę.
Księga1 DZIEJE UP.indb 663 2012-03-05 14:00:57