Page 667 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 667

666                   DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU







              nologii Żywności, organizatorem i kierownikiem Katedry   fermentacyjna melasów krajowych dla przemysłu spirytu-
              Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, członkiem Senatu   sowego” (promotor – prof. Aleksander Tychowski). Stopień
              (3 kadencje). Należał do organizacji naukowych: New York   naukowy doktora habilitowanego uzyskał w roku 1969 na
              Academy of Sciences, PAN Warszawa, Oddział PAN Wro-    podstawie dorobku naukowego i rozprawy habilitacyjnej
              cław. Przedstawiciel Towarzystwa Mikrobiologów Polskich   pt. „Wpływ przebiegu pogody w czasie wegetacji buraków
              w FEMS w Paryżu, wiceprezes Polskiego Towarzystwa Mi-  na skład chemiczny, właściwości fizyczne i fermentacyjne
              krobiologów, członek Zarządu Głównego Polskiego Towa-  melasów”. Tytuł profesora nadzwyczajnego nadała mu
              rzystwa Gleboznawców oraz Zarządu Światowego Związku   Rada Państwa w 1981 r. W 1989 r. wszczęto postępowanie
              Żołnierzy AK i Dolnośląskiego Związku Sybiraków.       o nadanie tytułu naukowego profesora zwyczajnego, któ-
                    Był opiekunem 75 prac magisterskich, wypromował   rego już nie doczekał.
              5 doktorów. Wykonał 23 recenzje w przewodach habi-           Reprezentował dyscyplinę naukową technologia
              litacyjnych, 30 w przewodach doktorskich, 20 na tytuł   rolna, specjalność przemysły fermentacyjne i cukrownic-
              profesora i 1 recenzję zagraniczną. Jego dorobek naukowy   two. Swoje kwalifikacje zawodowe podwyższał, odbywając
              obejmuje ok. 300 publikacji naukowych, w tym ok. 100   staże naukowe i produkcyjne w kraju oraz staże naukowe
              komunikatów i referatów.                               długoterminowe w Austrii i Anglii.
                    Za działalność naukową był wielokrotnie wyróż-         Pełnił funkcje prodziekana Wydziału Rolniczego
              niany nagrodami Ministra Szkolnictwa Wyższego i Nauki    (1975–1977), pierwszego dziekana Wydziału Technologii
              (4-krotnie), Ministra Rolnictwa USA (2-krotnie), Rektora   Żywności (1977–1981), kierownika Zakładu Technologii
              AR (20-krotnie) oraz otrzymał: Medal Wojska (4-krotnie),   Rolnej (1967–1982) i Zakładu Biotechnologii Żywności
              Krzyż Armii Krajowej (MON Londyn), Krzyż Partyzancki,   (1982–1990), wicedyrektora Instytutu Technologii Rol-
              Medal Weterana Walki o Niepodległość, Krzyż Kawalerski   no-Spożywczej (od 1970 r.), a następnie Instytutu Prze-
              Orderu Odrodzenia Polski, Medal Komisji Edukacji Na-   chwalnictwa i Technologii Żywności (1972–1982), kie-
              rodowej, medal „Zasłużony dla AR we Wrocławiu”, Złotą   rownika Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa
              Odznakę „Zasłużony dla Województwa Wrocławskiego       (1982–1990). Był członkiem Senatu AR i wielu Komisji
              i Miasta Wrocławia”, Złotą Odznakę Stowarzyszenia Ab-  Senackich i Rektorskich, Komitetu Technologii i Chemii
              solwentów Wydziału Rolniczego i wiele innych.          Żywności PAN, Rady Naukowej Instytutu Biotechnologii
                    Zmarł 18 listopada 2000 r. i został pochowany na   Przemysłu Rolno-Spożywczego, Komisji Biologii Mole-
              cmentarzu przy ul. Smętnej.                            kularnej i Biotechnologii PAN, Kolegium Redakcyjnego
                                                                     „Food Chemistry”, przewodniczącym Rady Zakładowej
                                                                     ZNP  (1968–1971),  wiceprzewodniczącym  Zarządu
                                                                     Wojewódzkiego Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego
                                                                     Inżynierów i Techników NOT.
                                                                           Był promotorem 3 rozpraw doktorskich oraz 61
                                                                     prac magisterskich. Autor kilku skryptów z zakresu ogólnej
                                     Gustaw Adolf                    technologii żywności, towaroznawstwa i przechowalnictwa
                                     Sobkowicz                       produktów rolnych i technologii fermentacji.
                                                                           Dorobek naukowy obejmuje ponad 100 publikacji
                                                                     (w tym współautorstwo 2 książek: „Sugar, Science and
                                                                     Technology”, „Control of food quality and analysis” wydaw-
                                                                     nictwa Applied Science Publishers) i dotyczy problematyki
                                                                     przemysłu cukrowniczego i przemysłów fermentacyjnych.
                    Urodził się 26 czerwca 1924 r. w Soninie koło Łań-  Był uznanym specjalistą z zakresu przemysłu rolno-spo-
              cuta. Maturę zdał w 1946 r. w Państwowym Gimnazjum     żywczego i biotechnologii żywności.
              i Liceum im. H. Sienkiewicza w Łańcucie. Studia wyższe       Został odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu
              odbył na Wydziale Rolniczym Uniwersytetu i Politechniki   Odrodzenia Polski, Złotym Krzyżem Zasługi, Medalem
              we Wrocławiu w latach 1946–1951.                       Edukacji Narodowej, Odznaką Budowniczy Wrocławia
                    Stopień doktora nauk rolno-leśnych nadała mu     oraz wieloma innymi.
              Rada Wydziału Rolniczego Wyższej Szkoły Rolniczej we         Zmarł 19 grudnia 1990 r. Pochowany został na
              Wrocławiu w 1960 r. na podstawie rozprawy pt. „Wartość   cmentarzu Grabiszyńskim we Wrocławiu.







         Księga1 DZIEJE UP.indb   666                                                                                    2012-03-05   14:00:57
   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672