Page 651 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 651

650                   DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU







              „Wykaz alfabetyczny łacińsko-polskich nazw gatunkowych   oraz staż krótkoterminowy w Czechach (Instytut Mikro-
              szkodników roślin użytkowych oraz niektórych ich wrogów   biologii Czeskiej Akademii Nauk) w 1986 r.
              naturalnych”.                                                Przedstawiciel  adiunktów  w  Radzie Wydziału
                    Jego dorobek naukowo-badawczy liczy ponad 200    Technologii Żywności w latach 1994–1999. Pełnomoc-
              publikacji. W latach 1933–1939 był redaktorem „Rocznika   nik Rektora ds. Koordynacji Programów Innowacyjnych
              Ochrony Roślin” części B – „Szkodniki roślin” oraz redak-  w regionie. Członek Polskiego Towarzystwa Technologów
              torem (1955–1961) „Polskiego Pisma Entomologicznego”   Żywności oraz Wrocławskiego Towarzystwa Naukowego.
              – Seria B – „Entomologia stosowana”.                   Honorowy Członek Towarzystwa Polsko-Fińskiego.
                    Był czynnym członkiem Polskiego Towarzystwa            W roku 2006 otrzymał tytuł profesora nauk rol-
              Entomologicznego,  wiceprzewodniczącym  Zarządu        niczych. Od tego roku pełni funkcję kierownika Katedry
              Głównego oraz długoletnim przewodniczącym Oddziału     Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności.
              Wrocławskiego tegoż Towarzystwa.                             Promotor 2 doktoratów oraz 25 prac magisterskich.
                    Za swą działalność naukową i pedagogiczną od-    Autor 2 skryptów z zakresu mikrobiologii ogólnej i żywności
              znaczony został Złotym Krzyżem Zasługi i Krzyżem       oraz 121 publikacji naukowych, w tym 82 oryginalnych prac
              Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.                    twórczych, z czego 21 w czasopismach z Listy Filadelfijskiej,
                    Zmarł 14 czerwca 1961 r. Pochowany został na cmen-  współautor 2 patentów oraz 2 monografii w języku angiel-
              tarzu Św. Wawrzyńca przy ul. Bujwida we Wrocławiu.     skim. Wyniki swych prac prezentował na 21 zagranicznych
                                                                     konferencjach, m.in. w Helsinkach, Grignon, Gandawie,
                                                                     Barcelonie i Dusseldorf. W latach 2002–2005  wygłosił
                                                                     wykłady w Finlandii na Politechnice w Hameenlinna.
                                                                           Jest  specjalistą w dziedzinie biosyntezy kwasów or-
                                                                     ganicznych, zwłaszcza drożdżowej fermentacji cytrynowej.
                                                                     Pozostałe kierunki badań koncentrują się na zagadnieniach
                                     Waldemar                        związanych z biosyntezą enzymów i produkcją drożdży
                                     Rymowicz                        paszowych na surowcach tłuszczowych i glicerolu. Obecnie
                                                                     zajmuje się biosyntezą erytrytolu z odpadowej gliceryny
                                                                     przez drożdże Y. lipolytica. Temat ten jest współfinanso-
                                                                     wany przez Unię Europejską w ramach programu Inno-
                                                                     wacyjna Gospodarka na lata 2007–2013.
                                                                           Wyróżniony  12  nagrodami  Rektora  Akademii
                    Urodził się 22 lutego 1955 r. we Wrocławiu. Szkołę   Rolniczej we Wrocławiu, odznaczony Srebrnym Krzyżem
              podstawową, a następnie Technikum Chemiczne ukończył   Zasługi.
              we Wrocławiu. W roku 1975 rozpoczął studia na Wydziale
              Technologii Żywności  Akademii Rolniczej we Wrocła-
              wiu, które ukończył w roku 1980, uzyskując tytuł magistra
              inżyniera technologii żywności.
                    Stopień doktora nauk rolniczych otrzymał w 1990 r.
              na Wydziale Technologii Żywności Akademii Rolniczej
                                                                                            Krzysztof
              we Wrocławiu na podstawie rozprawy pt. „Wykorzystanie
              drożdży Yarrowia lipolytica do biosyntezy kwasu cytryno-                      Rypuła
              wego z glukozy i hydrolu glukozowego” (promotor – prof.
              dr hab. Jerzy Sobieszczański), natomiast stopień doktora
              habilitowanego nauk rolniczych – na Wydziale Techno-
              logii Żywności Akademii Rolniczej we Wrocławiu po
              przedłożeniu rozprawy pt. „Biosynteza kwasu cytrynowego
              z glukozy przez wolne i immobilizowane komórki drożdży       Urodził się 15 listopada 1967 r. we Wrocławiu. Dy-
              Yarrowia lipolytica w systemach ciągłych” w roku 1998.   plom lekarza weterynarii uzyskał w 1992 r. W tym samym
                    Odbył długoterminowe staże naukowe w Finlandii   roku odbył staż w Wojewódzkim Zakładzie Weterynarii we
              1990, 1991, 1993 (Helsiński Uniwersytet Technologiczny)   Wrocławiu. 1 października 1992 r. podjął pracę w Katedrze







         Księga1 DZIEJE UP.indb   650                                                                                    2012-03-05   14:00:55
   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656