Page 651 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 651
650 DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
„Wykaz alfabetyczny łacińsko-polskich nazw gatunkowych oraz staż krótkoterminowy w Czechach (Instytut Mikro-
szkodników roślin użytkowych oraz niektórych ich wrogów biologii Czeskiej Akademii Nauk) w 1986 r.
naturalnych”. Przedstawiciel adiunktów w Radzie Wydziału
Jego dorobek naukowo-badawczy liczy ponad 200 Technologii Żywności w latach 1994–1999. Pełnomoc-
publikacji. W latach 1933–1939 był redaktorem „Rocznika nik Rektora ds. Koordynacji Programów Innowacyjnych
Ochrony Roślin” części B – „Szkodniki roślin” oraz redak- w regionie. Członek Polskiego Towarzystwa Technologów
torem (1955–1961) „Polskiego Pisma Entomologicznego” Żywności oraz Wrocławskiego Towarzystwa Naukowego.
– Seria B – „Entomologia stosowana”. Honorowy Członek Towarzystwa Polsko-Fińskiego.
Był czynnym członkiem Polskiego Towarzystwa W roku 2006 otrzymał tytuł profesora nauk rol-
Entomologicznego, wiceprzewodniczącym Zarządu niczych. Od tego roku pełni funkcję kierownika Katedry
Głównego oraz długoletnim przewodniczącym Oddziału Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności.
Wrocławskiego tegoż Towarzystwa. Promotor 2 doktoratów oraz 25 prac magisterskich.
Za swą działalność naukową i pedagogiczną od- Autor 2 skryptów z zakresu mikrobiologii ogólnej i żywności
znaczony został Złotym Krzyżem Zasługi i Krzyżem oraz 121 publikacji naukowych, w tym 82 oryginalnych prac
Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski. twórczych, z czego 21 w czasopismach z Listy Filadelfijskiej,
Zmarł 14 czerwca 1961 r. Pochowany został na cmen- współautor 2 patentów oraz 2 monografii w języku angiel-
tarzu Św. Wawrzyńca przy ul. Bujwida we Wrocławiu. skim. Wyniki swych prac prezentował na 21 zagranicznych
konferencjach, m.in. w Helsinkach, Grignon, Gandawie,
Barcelonie i Dusseldorf. W latach 2002–2005 wygłosił
wykłady w Finlandii na Politechnice w Hameenlinna.
Jest specjalistą w dziedzinie biosyntezy kwasów or-
ganicznych, zwłaszcza drożdżowej fermentacji cytrynowej.
Pozostałe kierunki badań koncentrują się na zagadnieniach
Waldemar związanych z biosyntezą enzymów i produkcją drożdży
Rymowicz paszowych na surowcach tłuszczowych i glicerolu. Obecnie
zajmuje się biosyntezą erytrytolu z odpadowej gliceryny
przez drożdże Y. lipolytica. Temat ten jest współfinanso-
wany przez Unię Europejską w ramach programu Inno-
wacyjna Gospodarka na lata 2007–2013.
Wyróżniony 12 nagrodami Rektora Akademii
Urodził się 22 lutego 1955 r. we Wrocławiu. Szkołę Rolniczej we Wrocławiu, odznaczony Srebrnym Krzyżem
podstawową, a następnie Technikum Chemiczne ukończył Zasługi.
we Wrocławiu. W roku 1975 rozpoczął studia na Wydziale
Technologii Żywności Akademii Rolniczej we Wrocła-
wiu, które ukończył w roku 1980, uzyskując tytuł magistra
inżyniera technologii żywności.
Stopień doktora nauk rolniczych otrzymał w 1990 r.
na Wydziale Technologii Żywności Akademii Rolniczej
Krzysztof
we Wrocławiu na podstawie rozprawy pt. „Wykorzystanie
drożdży Yarrowia lipolytica do biosyntezy kwasu cytryno- Rypuła
wego z glukozy i hydrolu glukozowego” (promotor – prof.
dr hab. Jerzy Sobieszczański), natomiast stopień doktora
habilitowanego nauk rolniczych – na Wydziale Techno-
logii Żywności Akademii Rolniczej we Wrocławiu po
przedłożeniu rozprawy pt. „Biosynteza kwasu cytrynowego
z glukozy przez wolne i immobilizowane komórki drożdży Urodził się 15 listopada 1967 r. we Wrocławiu. Dy-
Yarrowia lipolytica w systemach ciągłych” w roku 1998. plom lekarza weterynarii uzyskał w 1992 r. W tym samym
Odbył długoterminowe staże naukowe w Finlandii roku odbył staż w Wojewódzkim Zakładzie Weterynarii we
1990, 1991, 1993 (Helsiński Uniwersytet Technologiczny) Wrocławiu. 1 października 1992 r. podjął pracę w Katedrze
Księga1 DZIEJE UP.indb 650 2012-03-05 14:00:55