Page 535 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 535

534                   DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU








              a następnie studiując zaocznie, uzyskał w 1962 r. tytuł   organiczne formy mikroelementów w żywieniu zwierząt;
              magistra zootechnika. Stopień naukowy doktora nauk    wpływ detoksykantów na jakość paszy i efekty produkcyjne
              rolniczych w 1968 roku nadała mu Rada Wydziału Zoo-   zwierząt.
              technicznego Wyższej Szkoły Rolniczej we Wrocławiu na       Dorobek naukowy obejmuje łącznie 545 publikacji,
              podstawie rozprawy pt. „Wpływ terminów odłączania na   w tym 202 oryginalne prace naukowe, 117 komunikatów
              użytkowość rozpłodową macior, wzrost prosiąt i wyniki   i doniesień naukowych, 38 norm i instrukcji wdrożenio-
              ich tuczu”. Stopień naukowy doktora habilitowanego nauk   wych, 177 artykułów popularnonaukowych. W okresie
              rolniczych w zakresie zootechniki uzyskał w 1977 r. po   (2001–2010) jako pracownik wypromował 4 doktorów.
              przedłożeniurozprawy pt. „Badania nad zastosowaniem         Był członkiem Rady Naukowej Instytutu Uprawy,
              buraków cukrowych i cukrowo-paszowych „Poly-Past”     Nawożenia i Gleboznawstwa; Rady Naukowej Instytutu
              w żywieniu trzody chlewnej”. Tytuł profesora nauk rolni-  Zootechniki; Rady Naukowej Centralnego Laboratorium
              czych otrzymał Uchwałą Rady Państwa w 1986 r.         Przemysłu Paszowego; Rady Naukowo-Technicznej przy
                    Pracę zawodową rozpoczął w 1957 r. w Instytucie   Ministrze Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej; Komisji
              Zootechniki-Zakład Doświadczalny Czechnica k. Wro-    Oceny Pasz; Kolegium Redakcyjnego „Roczników Nauko-
              cławia. Pracował kolejno na stanowiskach: asystenta, ad-  wych Zootechniki, Monografie i Rozprawy”.
              iunkta, docenta, kierownika Centralnej Stacji Oceny Pasz,   Za działalność naukową, dydaktyczną, organiza-
              zastępcy dyrektora ds. naukowo-badawczych, profesora.    cyjną i wdrożeniową otrzymał szereg odznaczeń, w tym
              W 2001 r. podjął pracę na Akademii Rolniczej we Wro-  „Zasłużony Pracownik Rolnictwa”, Złoty Krzyż Zasługi,
              cławiu, Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt, Katedra   Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski, „Zasłużony
              Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa. Był organizatorem,   dla Przemysłu Paszowego”, „Zasłużony dla Instytutu Zoo-
              a następnie przez 23 lata kierownikiem Centralnej Stacji   techniki”, „Zasłużony dla Województwa Wrocławskiego
              Oceny Pasz jako zakładu naukowo-badawczego Instytutu   i Miasta Wrocławia” „Zasłużony dla Akademii Rolniczej
              Zootechniki. Ponadto przez 18 lat pełnił funkcję zastępcy   we Wrocławiu”.
              dyrektora ds. naukowo-badawczych Zakładu Doświad-           W okresie istnienia Centralnej Stacji Oceny Pasz
              czalnego „Czechnica”,  koordynując  prace  badawcze,   przeszkolił i wydał świadectwa uprawniające do wykony-
              wdrożeniowe i szkoleniowe zlokalizowanych tam pracowni    wania analiz i oceny pasz 250 osobom.
              i współpracując bezpośrednio z Ministerstwem Rolnictwa      Jest sympatykiem sportu i opiekunem młodych
              i Gospodarki Żywnościowej w zakresie oceny jakości pasz   sportowców na wsi. Przez okres 15 lat był prezesem klubu
              na potrzeby rolnictwa w całym kraju. W latach 2001–2005   sportowego „Zootechnik” w Żórawinie.
              był zatrudniony w Katedrze Żywienia Zwierząt i Paszo-       Wypromował 4 doktorów.
              znawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
                    Odbył  krótkoterminowe  staże  na  Węgrzech,
              w Finlandii, Wielkiej Brytanii, Czechosłowacji, Niemczech,
              USA, Holandii, Belgii.
                    Prowadził badania w zakresie: żywienie macior
              i prosiąt; produkcja suszów z różnych roślin pastewnych
                                                                                           Barbara
              oraz ich zastosowanie w żywieniu trzody chlewnej, drobiu
              i bydła; poszukiwanie nowych źródeł białka dla zwierząt                      Kosinkiewicz
              monogastrycznych;  określenie  efektywności  nowych
              stymulatorów i probiotyków dla trzody chlewnej, owiec
              i bydła; wpływ różnych konserwantów na jakość mikrobio-
              logiczną pasz i efekty produkcyjne zwierząt; skuteczność
              zakwaszaczy w odchowie prosiąt i warchlaków; efektywność
              preparatów enzymatycznych w żywieniu trzody chlewnej        Urodziła się 30 grudnia 1932 r. we Lwowie. Ukończy-
              i drobiu; produkty rzepakowe w żywieniu trzody i bydła;   ła Wydział Chemii Politechniki Wrocławskiej w 1957 r.
              ocena różnych mieszańców kukurydzy, zbiór, konserwacja      Stopień  naukowy  doktora  nauk  biologicznych
              i udział w dawkach pokarmowych dla trzody i bydła; me-  uzyskała w 1967 r. na podstawie rozprawy pt. „Wpływ
              tody oceny pasz gospodarskich i przemysłowych; tworzenie   niektórych produktów metabolizmu bakterii beztlenowych
              banku informacji o aktualnym składzie chemicznym pasz;   na rośliny”, w Instytucie Biologii Stosowanej Akademii







        Księga1 DZIEJE UP.indb   534                                                                                    2012-02-01   13:28:23
   530   531   532   533   534   535   536   537   538   539   540