Page 533 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 533
532 DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
Towarzystwie Ekonomicznym i Towarzystwie Naukowym uzyskał w roku 1999 na Wydziale Technologii Żywności
Organizacji i Kierowania. Akademii Rolniczej we Wrocławiu, po przdłożeniu roz-
Był promotorem 13 prac doktorskich oraz 137 prac prawy pt. „Charakterystyka biofizykochemiczna i właści-
magisterskich. Recenzował 15 rozpraw habilitacyjnych wości żelujące precypitatów aktomiozyny mięśni kurcząt”.
i 10 doktorskich oraz wielokrotnie opiniował całokształt W roku 2008 nadano mu tytuł naukowy profesora.
dorobku naukowego docentów i profesorów. Odbył długoterminowe staże naukowe w Instytucie
Autor i współautor 5 pozycji zwartych, m.in. „Eko- Biologii Doświadczalnej PAN im. Nenckiego w Warszawie,
nomika i organizacja gospodarstw rolnych w zarysie”, w Norweskim Instytucie Badania Żywności, w Instytucie
(PWRiL, 1962), 3 skryptów z zakresu ekonomiki i organi- Badawczo-Rozwojowym Drobiarstwa w Beekbergen
zacji gospodarstw rolnych oraz 117 publikacji naukowych w Holandii oraz na Wydziale Technologii Żywności
i 50 popularnonaukowych. Wyniki swoich badań prezen- Uniwersytetu Stanowego New Jersey – Rutgers Univer-
tował na licznych konferencjach w Brnie, Moskwie, Halle sity i w Centrum Zaawansowanej Technologii Żywności
i Szwajcarii. Współpracował z praktyką rolniczą, utrzymy- w New Brunswick, New Jersey, USA. Staże zawodowe,
wał stały kontakt z przedsiębiorstwami rolniczymi. w łącznym wymiarze 1,5 roku, odbywał we Wrocławskich,
Wybitny uczony z dziedziny ekonomiki rolnictwa. Olsztyńskich (Iława) i Pomorskich (Toruń) Zakładach
Oryginalna metodyka i zakres badań Profesora Kopcia Drobiarskich oraz firmie „Gebr. Kunz Fleisch u: Fleischwa-
zyskały miano wrocławskiej szkoły ekonomiki rolnictwa. ren” Bilten w Szwajcarii.
Za pracę naukową, dydaktyczną i organizacyjną Jest redaktorem i współautorem skryptu „Odpady
został odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi, Krzyżem specjalne” oraz autorem (współautorem) ponad 200 opra-
Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski, Medalem Ko- cowań naukowych, w tym 80 oryginalnych prac twórczych,
misji Edukacji Narodowej. z których istotną część opublikowano w renomowanych
Zmarł 22 sierpnia 1987 r. we Wrocławiu. Pochowany czasopismach międzynarodowych. Brał czynny udział
jest na cmentarzu przy ul. O. Bujwida we Wrocławiu. w 11 kongresach organizowanych przez Światowe Stowa-
rzyszenie Wiedzy Drobiarskiej (WPSA), m.in. na kongres
w New Delhi w 1996 r. został imiennie zaproszony w celu
wygłoszenia referatu. Łącznie jest współautorem 37 refe-
ratów i komunikatów naukowych prezentowanych na 20
międzynarodowych konferencjach naukowych.
Badania związane z jego zainteresowaniami nauko-
Wiesław wymi były w znacznej swej części realizowane w ramach
Kopeć prac umownych i projektów KBN (20 tematów), z czego
2 stanowiły projekty celowe. Był kierownikiem projektu
celowego oraz projektu badawczego dotyczącego procesów
oksydacji białek mięśniowych, aktualnie kieruje projektem
badawczo-rozwojowym.
Pod jego kierunkiem 69 studentów wykonało prace
Urodził się 9 listopada 1955 r. we Wrocławiu, magisterskie. Jest promotorem 3 prac doktorskich.
gdzie uczęszczał do szkoły podstawowej i Technikum Był członkiem Senatu AR we Wrocławiu jako przed-
Chemicznego. Studia wyższe z zakresu technologii stawiciel adiunktów Wydziału (1991–1994), członkiem
żywności ukończył w 1980 r. na Wydziale Technologii Komisji Rektorskiej ds. Rolniczych Zakładów Doświad-
Żywności Akademii Rolniczej we Wrocławiu, uzyskując czalnych (dwie kadencje). Jest członkiem Światowego Sto-
tytuł magistra inżyniera. W 1986 r. otrzymał stopień warzyszenia Wiedzy Drobiarskiej WPSA oraz członkiem
doktora nauk technicznych na tym samym Wydziale na Zarządu Oddziału Wrocławskiego Polskiego Towarzystwa
podstawie rozprawy pt. „Rola białek mięśni piersiowych Technologów Żywności od 1996 r. W latach 1994–1996
i udowych kurcząt w kształtowaniu układów dyspersyjnych należał do Rady Naukowej Ośrodka Badawczo-Rozwo-
w zależności od siły jonowej” (promotor – prof. dr hab. jowego Maszyn dla Przemysłu Mięsnego we Wrocławiu.
Teresa Smolińska). Stopień doktora habilitowanego nauk Kierował szkoleniami dotyczącymi legislacji europejskiej
rolniczych ze specjalnością naukową technologia żywności w przemyśle mięsnym i drobiarskim w programie Tempus
i żywienia (technologia żywności pochodzenia zwierzęcego) finansowanym ze środków funduszu Phare. Z powyższego
Księga1 DZIEJE UP.indb 532 2012-02-01 13:28:22