Page 519 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 519
518 DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
i Hodowli Zwierząt we Wrocławiu. Uczestniczy w pra- w Katedrze Technologii Rolnej i Przechowalnictwa pod
cach ogólnopolskich Komisji ds. Gospodarki Mineralnej kierunkiem prof. dr hab. Grażyny Lisińskiej.
u Przeżuwaczy z IŻ PIB w Krakowie. Była członkiem Ko- Stopień doktora nauk rolniczych w zakresie techno-
misji Oceniającej Granty KBN (MNiI). Od 2008 r. kieruje logii żywności i żywienia otrzymała w 1999 r. na Wydziale
Katedrą Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa. Prowadziła Technologii Żywności Akademii Rolniczej we Wrocławiu
i prowadzi wykłady zamawiane na konferencjach na- na podstawie rozprawy pt. „Wpływ składu chemicznego
ukowych i szkoleniach z zakresu stosowania dodatków ziemniaka i rodzaju przypraw na konsystencję czipsów”.
paszowych i żywienia mineralnego zwierząt. Uczestniczyła W 2006 r. na podstawie dorobku naukowego i rozprawy
w badaniach realizowanych w ramach problemów węzłowych pt. „Wpływ wybranych parametrów technologicznych na
i resortowych PR-4, CPBR, CLP oraz w latach 1989–2009 jakość smażonych produktów przekąskowych” uzyskała
w grantach KBN MNiI – w 10 z nich była kierownikiem, stopień doktora habilitowanego nauk rolniczych w zakresie
a w 8 głównym wykonawcą. technologii żywności i żywienia. Reprezentuje dyscyplinę
Jest autorką 308 publikacji naukowych, w tym 165 naukową technologia żywności i żywienia, specjalność:
oryginalnych prac badawczych. Była promotorem 4 dokto- technologia żywności pochodzenia roślinnego.
rantów i 62 prac magisterskich. Recenzowała 4 przewody Odbyła długoterminowe staże naukowe w Norwegii
habilitacyjne i 9 przewodów doktorskich oraz 1 wniosek (Norwegia Food Research Institute) i Hiszpanii (Depart-
o nadanie tytułu naukowego profesora, a także napisała ment of Nutrition and Metabolism, Instituto del Frio)
liczne artykuły i prace do różnych czasopism naukowych oraz staże krótkoterminowe w Chinach, Grecji, na Litwie
oraz recenzje projektów badawczych (MNiI). i w Niemczech. Staż przemysłowy odbyła w Zakładach
Otrzymała Nagrodę Ministra Nauki i Szkolnictwa Tłuszczowych „Bielmar” w Bielsku-Białej.
Wyższego oraz 18 nagród Rektora Uniwersytetu Przyrod- Od roku 2009 pełni funkcję Kierownika Zakładu
niczego we Wrocławiu, odznakę „Zasłużony dla AR we Technologii Przetworów Ziemniaczanych Katedry Tech-
Wrocławiu” (1994), Srebrny (1997) i Złoty (2004) Krzyż nologii Rolnej i Przechowalnictwa. Jest członkiem Sądu
Zasługi oraz Medal Komisji Edukacji Narodowej (2008). Koleżeńskiego dla Nauczycieli Akademickich w Komisji
Rektorskiej, koordynatorem umowy o współpracy nauko-
wej między Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu
i Akademią Rolniczą w Kownie (Litwa – od 2007 r.), człon-
kiem Wydziałowej Komisji Wyborczej (2002–2012).
Od 1997 r. jest członkiem Polskiego Towarzystwa
Technologów Żywności sekcji Technologów Węglowoda-
Agnieszka nów (członek Zarządu) oraz sekcji Chemii i Technologii
Kita Tłuszczów. Od 2009 r. pełni funkcję prezesa Wrocławskie-
go Oddziału PTTŻ. Jest członkiem Zarządu Głównego
PTTŻ VIII Kadencji (od 2009 r.), European Federation
for the Science and Technology of Lipids, American Oil
Chemist’s Society i Wrocławskiego Towarzystwa Nauko-
wego. Od 2009 r. należy do Rady Programowej „Przeglądu
Urodziła się 1 września 1971 r. w Pszczynie. Po Piekarskiego i Cukierniczego”.
skończeniu szkoły podstawowej uczęszczała w latach Jest promotorem 23 prac magisterskich. Wykonała
1986–1990 do Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesła- jedną recenzję na stopień doktora habilitowanego i jedną
wa Chrobrego w Pszczynie. W 1990 r. rozpoczęła studia pracy habilitacyjnej (Litwa). Recenzowała 17 prac na-
na Wydziale Technologii Żywności ówczesnej Akademii ukowych publikowanych w renomowanych czasopismach
Rolniczej we Wrocławiu, które ukończyła w roku 1995, zagranicznych, 5 prac w czasopismach krajowych i 2 za-
uzyskując tytuł magistra inżyniera technologii żywności graniczne projekty badawcze.
i żywienia. Po ukończeniu studiów podjęła w 1995 r. Jej dorobek naukowy obejmuje 148 opracowań,
pracę w Zespole Szkół Rolniczych im. Karola Miarki z czego 53 stanowią oryginalne prace twórcze, 8 – rozdziały
w Pszczynie. W grudniu tego samego roku podjęła studia w monografiach, 18 artykuły przeglądowe, 2 skrypty dla
doktoranckie na Wydziale Technologii Żywności Akade- studentów, 67 komunikaty naukowe prezentowane na
mii Rolniczej we Wrocławiu. Prace badawcze prowadziła konferencjach i sympozjach krajowych oraz zagranicznych,
Księga1 DZIEJE UP.indb 518 2012-02-01 13:28:20