Page 519 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 519

518                   DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU








              i Hodowli Zwierząt we Wrocławiu. Uczestniczy w pra-   w Katedrze Technologii Rolnej i Przechowalnictwa pod
              cach ogólnopolskich Komisji ds. Gospodarki Mineralnej    kierunkiem prof. dr hab. Grażyny Lisińskiej.
              u Przeżuwaczy z IŻ PIB w Krakowie. Była członkiem Ko-       Stopień doktora nauk rolniczych w zakresie techno-
              misji Oceniającej Granty KBN (MNiI). Od 2008 r. kieruje   logii żywności i żywienia otrzymała w 1999 r. na Wydziale
              Katedrą Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa. Prowadziła    Technologii Żywności Akademii Rolniczej we Wrocławiu
              i prowadzi wykłady zamawiane na konferencjach na-     na podstawie rozprawy pt. „Wpływ składu chemicznego
              ukowych i szkoleniach z zakresu stosowania dodatków   ziemniaka i rodzaju przypraw na konsystencję czipsów”.
              paszowych i żywienia mineralnego zwierząt. Uczestniczyła    W 2006 r. na podstawie dorobku naukowego i rozprawy
              w badaniach realizowanych w ramach problemów węzłowych   pt. „Wpływ wybranych parametrów technologicznych na
              i resortowych PR-4, CPBR, CLP oraz w latach 1989–2009    jakość smażonych produktów przekąskowych” uzyskała
              w grantach KBN MNiI – w 10 z nich była kierownikiem,   stopień doktora habilitowanego nauk rolniczych w zakresie
              a w 8 głównym wykonawcą.                              technologii żywności i żywienia. Reprezentuje dyscyplinę
                    Jest autorką 308 publikacji naukowych, w tym 165   naukową technologia żywności i żywienia, specjalność:
              oryginalnych prac badawczych. Była promotorem 4 dokto-  technologia żywności pochodzenia roślinnego.
              rantów i 62 prac magisterskich. Recenzowała 4 przewody      Odbyła długoterminowe staże naukowe w Norwegii
              habilitacyjne i 9 przewodów doktorskich oraz 1 wniosek   (Norwegia Food Research Institute) i Hiszpanii (Depart-
              o nadanie tytułu naukowego profesora, a także napisała   ment of Nutrition and Metabolism, Instituto del Frio)
              liczne artykuły i prace do różnych czasopism naukowych   oraz staże krótkoterminowe w Chinach, Grecji, na Litwie
              oraz recenzje projektów badawczych (MNiI).            i w Niemczech. Staż przemysłowy odbyła w Zakładach
                    Otrzymała Nagrodę Ministra Nauki i Szkolnictwa   Tłuszczowych „Bielmar” w Bielsku-Białej.
              Wyższego oraz 18 nagród Rektora Uniwersytetu Przyrod-       Od roku 2009 pełni funkcję Kierownika Zakładu
              niczego we Wrocławiu, odznakę „Zasłużony dla AR we    Technologii Przetworów Ziemniaczanych Katedry Tech-
              Wrocławiu” (1994), Srebrny (1997) i Złoty (2004) Krzyż   nologii Rolnej i Przechowalnictwa. Jest członkiem Sądu
              Zasługi oraz Medal Komisji Edukacji Narodowej (2008).  Koleżeńskiego dla Nauczycieli Akademickich w Komisji
                                                                    Rektorskiej, koordynatorem umowy o współpracy nauko-
                                                                    wej między Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu
                                                                    i Akademią Rolniczą w Kownie (Litwa – od 2007 r.), człon-
                                                                    kiem Wydziałowej Komisji Wyborczej (2002–2012).
                                                                          Od 1997 r. jest członkiem Polskiego Towarzystwa
                                                                    Technologów Żywności sekcji Technologów Węglowoda-
                                     Agnieszka                      nów (członek Zarządu) oraz sekcji Chemii i Technologii
                                     Kita                           Tłuszczów. Od 2009 r. pełni funkcję prezesa Wrocławskie-
                                                                    go Oddziału PTTŻ. Jest członkiem Zarządu Głównego
                                                                    PTTŻ VIII Kadencji (od 2009 r.), European Federation
                                                                    for the Science and Technology of Lipids, American Oil
                                                                    Chemist’s Society i Wrocławskiego Towarzystwa Nauko-
                                                                    wego. Od 2009 r. należy do Rady Programowej „Przeglądu
                    Urodziła się 1 września 1971 r. w Pszczynie. Po   Piekarskiego i Cukierniczego”.
              skończeniu szkoły podstawowej uczęszczała w latach          Jest promotorem 23 prac magisterskich. Wykonała
              1986–1990 do Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesła-   jedną recenzję na stopień doktora habilitowanego i jedną
              wa Chrobrego w Pszczynie. W 1990 r. rozpoczęła studia    pracy habilitacyjnej (Litwa). Recenzowała 17 prac na-
              na Wydziale Technologii Żywności ówczesnej Akademii   ukowych publikowanych w renomowanych czasopismach
              Rolniczej we Wrocławiu, które ukończyła w roku 1995,   zagranicznych, 5 prac w czasopismach krajowych i 2 za-
              uzyskując tytuł magistra inżyniera technologii żywności    graniczne projekty badawcze.
              i żywienia. Po ukończeniu studiów podjęła w 1995 r.         Jej dorobek naukowy obejmuje 148 opracowań,
              pracę w Zespole Szkół Rolniczych im. Karola Miarki    z czego 53 stanowią oryginalne prace twórcze, 8 – rozdziały
              w Pszczynie. W grudniu tego samego roku podjęła studia   w monografiach, 18 artykuły przeglądowe, 2 skrypty dla
              doktoranckie na Wydziale Technologii Żywności Akade-  studentów, 67 komunikaty naukowe prezentowane na
              mii Rolniczej we Wrocławiu. Prace badawcze prowadziła   konferencjach i sympozjach krajowych oraz zagranicznych,







        Księga1 DZIEJE UP.indb   518                                                                                    2012-02-01   13:28:20
   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524