Page 501 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 501
500 DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
W latach 1970–1987 był Redaktorem Naczelnym 1982 r. podjął pracę w zespole prof. dr. hab. Zbigniewa
„Wiadomości Parazytologicznych”, przez 10 lat przewod- Dudy w Katedrze Technologii Surowców Zwierzęcych, na
niczył Radzie Redakcyjnej „Zoologica Poloniae”, redagował stanowisku asystenta stażysty. W tym samym roku odbył
publikacje z zakresu biologii w Sprawozdaniach/Semina- 2-miesięczny staż przemysłowy w Zakładach Mięsnych
riach Wrocławskiego Towarzystwa Naukowego, w którym w Rawie Mazowieckiej. Na stanowisko asystenta został
działał od 1967 r. Począwszy od 1991 r. przewodniczył mianowany w 1983 r., zaś dwa lata później na stanowisko
Wydziałowi VIII – Nauk Biologicznych. starszego asystenta.. W latach 1985–1992 odbył czterokrot-
Dorobek naukowy liczy w sumie ok. 180 publikacji, nie 3-miesięczne staże przemysłowe w szwajcarskiej firmie
w tym 51 rozpraw naukowych, współautorstwo w 4 publi- „Gebrüder Kunz-Fleisch und Wurst-produktions” oraz
kacjach książkowych – 2 z zakresu weterynarii i 2 z zakresu w 1988 r. 4-miesięczny staż naukowy w Norwegian Food
biologii. Pod jego redakcją powstał „Przewodnik do ćwiczeń Research Institute w Aas koło Oslo. W roku akademickim
z zakresu fizjologii zwierząt” dla biologów. 1983–1984 ukończył Studium Podyplomowe Kształcenia
Jest autorem 5 tomików wierszy oraz wspomnień i Doskonalenia Dydaktycznego Młodej Kadry Nauczycieli
z okresu okupacji „Przyczynek do historii 1939–1945”. Akademickich przy AR we Wrocławiu. Pracę doktorską
Był promotorem 7 rozpraw doktorskich z zakre- pt. „Określenie przydatności cieplnie denaturowanej
su fizjologii ryb i żab oraz ichtiopatologii na Wydziale plazmy krwi w formie livexu – jako zamiennika mięsa by-
Weterynaryjnym WSR we Wrocławiu, Uniwersytecie dlęcego do produkcji kutrowanej kiełbasy parzonej (badania
Jagiellońskim, Uniwersytecie Wrocławskim i Akademii modelowe)”, której promotorem był prof. dr hab. Zbigniew
Rolniczo-Technicznej w Olsztynie. Ponadto był promo- Duda, obronił w 1991 r. i w tym roku został mianowany
torem 30 prac magisterskich z fizjologii zwierząt zmien- na stanowisko adiunkta. W roku 2005 uzyskał stopień na-
nocieplnych na Uniwersytecie Wrocławskim. ukowy doktora habilitowanego nauk rolniczych w zakresie
Został wyróżniony medalem „Zasłużony dla Wy- technologii żywności i żywienia na podstawie dorobku
działu Medycyny Weterynaryjnej AR we Wrocławiu”, naukowego i rozprawy habilitacyjnej pt. „Zastosowanie
Złotym Medalem Uniwersytetu Wrocławskiego, Medalem Sztucznych Sieci Neuronowych w predykcji fizycznych pa-
im. Konstantego Janickiego za Zasługi dla Parazytologii, rametrów barwy i tekstury modelowych kiełbas”. W 2007 r.
Srebrnym Medalem Jubileuszowym 50-lecia Polskiego To- został mianowany na stanowisko profesora nadzwyczajnego
warzystwa Parazytologicznego, Medalem Komisji Edukacji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Narodowej oraz Medalem Rodła – za umacnianie polskości Przy jego współopiece ( w latach 1982–1993) prace
na Ziemiach Zachodnich, Krzyżem AK oraz członkostwem magisterskie wykonało ponad 30 osób, zaś od roku 1994 był
honorowym Wrocławskiego Towarzystwa Naukowego. promotorem 75 magistrantów. Był 2-krotnie opiekunem
Zmarł 11 października 2008 r. Został pochowany studenckich obozów naukowych Koła Technologów Żyw-
na cmentarzu centralnym w Sanoku. ności. Prowadził wykłady w ramach Europejskiego Projektu
TEMPUS II oraz na wielu szkoleniach regionalnych.
W latach 1984–1990 brał udział w realizacji badaw-
czych programów międzyresortowych i resortowych. Był
pierwszym wykonawcą i kierownikiem grantu badawczego
KBN oraz wykonawcą projektu rozwojowego. Obecnie jest
kierownikiem własnego projektu badawczego i głównym
Andrzej wykonawcą w projekcie UE „OVOCURA”.
Jarmoluk Jego aktualne zainteresowania naukowe ogniskują
się na problematyce uwarunkowań surowcowo-proceso-
wych wytwarzania przetworów mięsnych ze szczególnym
uwzględnieniem wpływu różnorodnych dodatków funk-
cjonalnych, możliwości prognostycznego modelowania
wybranych parametrów jakości wędlin oraz poprawy jakości
Urodził się 19 maja 1955 r. w Jeleniej Górze. i bezpieczeństwa żywnościowego mięsa i jego przetworów.
W 1974 r. ukończył Liceum Ogólnokształcące im. Jest współautorem 36 oryginalnych prac, 5 artykułów
Bolesława Chrobrego w Kłodzku. Studia na Wydziale przeglądowych, 14 prac niepublikowanych, 23 prac zastrze-
Technologii Żywności ukończył w 1982 r. We wrześniu żonych, 2 patentów i 1 zgłoszenia patentowego.
Księga1 DZIEJE UP.indb 500 2012-02-01 13:28:17