Page 457 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 457

456                   DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU








                                                                    (1949–1953), gdzie uzyskał dyplom inżyniera rolnictwa
                                                                    oraz magistra inżyniera technologii rolnej.
                                                                          W latach 1955–1958 studiował w Moskiewskim
                                                                    Technologicznym Instytucie Przemysłu Mięsnego i Mle-
                                     Andrzej                        czarskiego, na którym uzyskał stopień naukowy doktora
                                     Dubiel                         nauk technicznych.
                                                                          Stopień docenta (dr. hab.) otrzymał w 1965 r. na
                                                                    SGGW w Warszawie. Tytuły profesora nadzwyczajnego
                                                                    i zwyczajnego zostały mu nadane, odpowiednio w 1982
                                                                    i 1987 r. Dwukrotnie, w latach 1964–1965 oraz 1966/1967
                                                                    był stażystą, a następnie pracownikiem Instytutu Naukowo-
                    Urodził się 18 marca 1941 r. w Polance Wielkiej koło   -Badawczego Przemysłu Mięsnego w Roskilde w Danii.
              Oświęcimia. Uczęszczał do Liceum Ogólnokształcącego         W latach 1952–1970 był zatrudniony początkowo
              im. Konarskiego w Oświęcimiu, które ukończył z wyróżnie-  w Katedrze Technologii Rolnej, a następnie w Katedrze
              niem. Studia wyższe odbył na Wydziale Weterynaryjnym   Technologii  Mięsa WSR  w  Poznaniu  jako:  asystent,
              we Wrocławiu w latach 1958–1964. Pracę zawodową roz-  st. asystent, adiunkt i docent.
              począł w 1964 roku na stanowisku asystenta w Klinice Po-    W roku akademickim 1969–1970 był dziekanem
              łożniczej Wyższej Szkoły Rolniczej we Wrocławiu, potem   Wydziału Technologii Żywności WSR w Poznaniu.
              starszego asystenta (1965–1970), adiunkta (1970–1979),      W  latach  1970–1975  pracował  w  Organizacji
              docenta (1979–1991) i profesora od 1991 r.            ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w Rzymie na stano-
                    Stopień naukowy doktora nauk weterynaryjnych    wisku eksperta ds. technologii przetwarzania surowców
              nadała mu Rada Wydziału Weterynaryjnego Wyższej       pochodzenia zwierzęcego.
              Szkoły Rolniczej we Wrocławiu w roku 1969 na pod-           We wrześniu 1975 r. podjął praę w WSR (AR) we
              stawie rozprawy doktorskiej pt. „Badania nad płodnością   Wrocławiu
              królic z implantowanymi jajnikami do światła ich macic”.    W latach 1982–1997 był kierownikiem: Zakładu
              Stopień naukowy doktora habilitowanego uzyskał w roku   Technologii Surowców Zwierzęcych AR we Wrocławiu.
              1976, nadany uchwałą Rady Wydziału Weterynaryjnego    Był członkiem: Senatu (1991–1998), Senackiej Komisji
              Akademii Rolniczej we Wrocławiu, na podstawie dorobku   Statutowej (1996–1998), Senackiej Komisji ds. Rozwoju
              naukowego i rozprawy habilitacyjnej pt.„Wpływ chlor-  Kadry Naukowej (1996–1998), przewodniczącym Rektor-
              madinonu i zabiegów operacyjnych na odruchy płciowe    skiej Komisji ds. Współpracy z Zagranicą (1993–1996).
              i ejakulaty knurów”. Jest autorem i współautorem około      Był promotorem 4 rozpraw doktorskich i ponad
              250 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i między-  130 prac magisterskich. Opublikował ponad 378 pozycji
              narodowym. Jest członkiem wielu towarzystw naukowych,   wydawniczych, w tym 80 prac oryginalnych. Ponadto
              w tym Polskiej Akademii Umiejętności.                 w dorobku naukowym posiada: 3 patenty oraz ponad
                                                                    340 recenzji, w tym: wydawnicze (około 118), awansowe
                                                                    (rozprawy doktorskie (20) i habilitacyjne (21), wnioski
                                                                    o nadanie tytułu naukowego prof. nadzw. i zwyczajnego
                                                                    (18), sprawozdania z badań naukowych (59) oraz około
                                                                    40 opinii (recenzji) wniosków o granty KBN. Opiniował
                                                                    2 wnioski o nadanie tytułu doktora honoris causa, recenzo-
                                     Zbigniew                       wał 152 prace magisterskie.
                                     Duda                                 Jest członkiem Norweskiej Akademii Nauk i Li-
                                                                    teratury (od 1993 r. – 5. obywatel Polski wyróżniony
                                                                    członkostwem), członkiem Komitetu Technologii i Che-
                                                                    mii Żywności PAN od 1978 r., Polskiego Towarzystwa
                                                                    Technologii Żywności od 1990 r., w latach 1990–1997
                                                                    Prezesem Wrocławskiego  Oddziału  Polskiego Towa-
                    Urodził się 19 lutego 1929 r. w Jarosławiu. Jest ab-  rzystwa Technologii Żywności, przewodniczącym Rady
              solwentem dwustopniowych studiów na WSR w Poznaniu    Naukowej Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego







        Księga1 DZIEJE UP.indb   456                                                                                    2012-02-01   13:28:10
   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462