Page 749 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 749
748 DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
[2] Badura R., 2005. Wydział Medycyny Weterynaryjnej we Wrocławiu – jego powstanie i twórcy.
Med. Wet. , 51 (11).
[3] Kulak T., Pater M., Wrzesiński W., 2002. Historia Uniwersytetu Wrocławskiego 1702–2002.
Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław, 201–222.
[4] Kozuschek W. (red.), 2002. Historia Wydziałów Lekarskiego i Farmaceutycznego Uniwersytetu
Wrocławskiego. Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław, 44–156.
[5] Prost E.K. (red.), Wybitni polscy lekarze weterynarii XX wieku w nauce i zawodzie. Lubelskie
Towarzystwo Naukowe, Lublin 2005, 18–20, 129–130, 251–251, 282–284, 309–310, 395–396.
[6] Sobota J., Szulc T., Tyszkiewicz J. (red.), 2001. Dzieje Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Wy-
dawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 7–71, 131–156.
[7] Sroka S.T., 1999. Nauki weterynaryjne we Lwowie do roku 1945. Instytut Europejskich Studiów
Społecznych, Rzeszów, 45–215.
[8] Wrocławskie Środowisko Akademickie – Twórcy i ich uczniowie, oprac. zbior. Ossolineum
2005.
[9] Wydział Medycyny Weterynaryjnej we Wrocławiu w latach 1945–2010. Praca zbiorowa. Wy-
dawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław 2010.
[10] Wyrost P., 2005. Sześćdziesiąt lat działalności Wydziału Medycyny Weterynaryjnej we Wrocławiu
(1945–2005). Med. Wet. , 61 (11).
WYDZIAŁ NAUK O ŻYWNOŚCI
[1] Leszczyński W., 1995. Historia Wydziału Technologii Żywności, [w:] Wydział Technologii Żyw-
ności. Uroczystoś ci jubileuszowe i Sesja Naukowa „Nauka i Przemysł”, AR Wrocław, 31–51.
[2] Leszczyński W., 1995. Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, [w:] Wydział Technologii
Żywności. Tradycje i Teraźniejszość, Wyd. AR Wrocław, 19–52.
[3] Leszczyński W., 1998. Naukowe i dydaktyczne tradycje w zakresie biotechnologii żywności Wy-
działu Technologii Żywności Akademii Rolniczej we Wrocławiu, ZN AR Wroc., 328, 9–22.
[4] Leszczyński W., Pałasiński M., 1998. Stulecie badań nad skrobią w Polsce, PTTŻ Kraków.
[5] Smolińska T., Leszczyński W., 1995. Wydział Technologii Żywności, [w:] Wydział Technologii
Żywności. Tradycje i Teraźniejszość, Wyd. AR Wrocław, 11–18.
[6] Sobkowicz G., 1985. Osiągnięcia Wydziału Technologii Żywności, [w:] Dorobek Uczelni
w czterdziestoleciu Polski Ludowej, AR Wrocław, 36–44.
[7] Tychowski A., 1939. Państwowe Kursy Gorzelnicze w Dublanach 1929–1939, Przem. Rol., 5,
467–473.
[8] Wyższa Szkoła Rolnicza we Wrocławiu 1945–1970, (1970) ZN WSR Wroc., 86, 71–74.
WYDZIAŁ PRZYRODNICZO-TECHNOLOGICZNY
[1] Moroz P., Żuławiński J., 1991. Akademia Rolnicza we Wrocławiu 1945–1991. Zarys historyczny,
Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu.
[2] 50 lat Wydziału Rolniczego Akademii Rolniczej we Wrocławiu 1945–1995, Wydawnictwo
Akademii Rolniczej we Wrocławiu, 1995.
NSZZ SOLIDARNOŚĆ
[1] Jara A., 1992. „Pięćdziesiąt siedem godzin”. Wydanie specjalne Biuletynu Informacyjnego NSZZ
„Solidarność” AR we Wrocławiu, Komunikaty, 43.
[2] Rich V., 1983. „Polish Universities. A legacy of repression”, Nature 302, 470.
[3] Weber J., Moje wspomnienia ze stanu wojennego i lat 80. http://www.ar.wroc.pl/~weber/historia.
htm#wojna.
Księga1 DZIEJE UP.indb 748 2012-03-05 14:01:11