Page 687 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 687

686                   DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU







              AR we Wrocławiu na podstawie rozprawy pt. „Badania
              wybranych typów dojarń w aspekcie ich przydatności
              do warunków krajowych”, a w 1987 r. stopień doktora
              habilitowanego nauk rolniczych w zakresie mecha nizacji
              rolnictwa  po  przedłożeniu  rozprawy  pt. „Studia  nad                       Tadeusz Michał
              wybranymi elementami budowy i użytkowania aparatu                             Szmańko
              udojowego”.
                    Tytuł profesora otrzymał w 1994 r., a stanowisko
              profesora zwyczajnego w 2000 r. Jest specjalistą w dzie-
              dzinie mechanizacji produkcji zwierzęcej, a w szczegól-
              ności specjalizuje się w problematyce doju mechanicznego
              krów.                                                        Urodził się 29 września 1949 r. w Zielonej Górze.
                    Odbył staże naukowe w Jugosławii (Uniwersytet    W 1967 r. ukończył liceum  w Zielonej Górze. W latach
              w  Nowym  Sadzie),  Czechosłowacji  (WŠZ  w  Brnie),   1968–1972 odbył studia wyższe na Wydziale Zootechnicz-
              Szwecji  (Alfa  Laval  (Tumba)  i  dwukrotnie  w  Nor-  nym Wyższej Szkoły Rolniczej we Wrocławiu. Pracę dy-
              wegii  (Swedish  University  of  Agricultural  Science    plomową z zakresu specjalizacji ocena i przechowalnictwo
              w Uppsali).                                            surowców pochodzenia zwierzęcego wykonał w Katedrze
                    Członek Komisji Uczelnianej ds. Dyscyplinarnych,   Obrotu i Oceny Surowców Zwierzęcych, później prze-
              prodziekan Wydziału  Rolniczego,  dziekan Wydziału     kształconej w Katedrę Technologii Surowców Zwierzęcych
              Rolniczego (1993–1996), prorektor ds. nauki (1996–1999;   i Zarządzania Jakością Wydziału Nauk o Żywności. W roku
              1999–2000-2002;  2005–2008;  od 2008  r.). Współor-    1972 podjął pracę w Akademii Rolniczej we Wrocławiu
              ganizator czasopisma elektronicznego polskich uczelni   w Oddziale Technologii Rolno-Spożywczej.
              rolniczych  pod  nazwą „Electronic  Journal  of  Polish      Stopień doktora nauk technicznych nadała mu Rada
              Agricultural Universities”. Jest wieloletnim członkiem   Wydziału Technologii Żywności Akademii Rolniczej we
              Komitetu Techniki Rolniczej PAN, Wrocławskiego To-     Wrocławiu w roku 1981 na podstawie rozprawy doktor-
              warzystwa Naukowego, przewodniczącym Wrocławskie-      skiej pt. „Wpływ zamrażalniczego przechowania szynek
              go Oddziału Polskiego Towarzystwa Inżynierii Rolniczej,   wieprzowych nie puszkowanych na wybrane parametry
              członkiem Sekcji Nauk Rolniczych WTN we Wrocławiu,     fizykochemiczne,  histologiczne  oraz  poziom  lotnych
              czwartą kadencję członkiem Rady Naukowej IBMER,        N-nitrozoamin”.
              a od roku 2010 Instytutu Technologiczno-Przyrodniczego       Stopień naukowy doktora habilitowanego nauk rol-
              w Warszawie. Jest członkiem Kolegium Redakcyjnego      niczych w zakresie technologii żywności i żywienia uzyskał
              „Problemy Inżynierii Rolniczej” oraz „Inżynierii Rolni-  w 1998 r. na Wydziale Technologii Żywności Akademii
              czej”, a także EJPAU seria „Agricultural Engineering”,   Rolniczej we Wrocławiu na podstawie dorobku naukowe-
              Technika Agraria. Jest członkiem Centralnej Komisji ds.   go i rozprawy pt. „Ocena efektywności przechowywania
              Stopni i Tytułów Naukowych.                            wędzonek w temperaturze bliskiej krioskopowej oraz
                    Promotor  4  przewodów  doktorskich,  opiekun    w stanie zamrożonym (badania modelowe)”.
              naukowy  2  doktorantów.  Wykonał  12  recenzji  prac        Tytuł naukowy profesora nauk rolniczych w zakresie
              doktorskich, 17 wniosków o nadanie stopnia doktora     technologii żywności i żywienia otrzymał w 2009 r.
              habilitowanego, 14 recenzji wniosków o nadanie tytułu        W latach 1980–1994 odbył trzymiesięczne staże
              naukowego profesora, 6 superrecenzji dla CK, 87 wnio-  naukowe w University of Bristol w Anglii oraz Bunden-
              sków  projektów  badawczych  krajowych  oraz  recenzji    sanstalt für Fleischforschung w Kulmbach w Niemczech,
              2 projektów zagranicznych.                             a ponadto dwunastomiesięczny staż zawodowy w przedsię-
                    Jest autorem i współautorem 3 skryptów oraz autorem    biorstwie przemysłu mięsnego Fleisch + Wurstproduktion
              i współautorem 214 pozycji prac naukowych, w tym 110   AG, Gebrüder Kunz w Szwajcarii
              pozycji prac oryginalnych, 1 patentu oraz 93 opracowań       Jego dorobek naukowy stanowi 140  pozycji, w tym
              i ekspertyz.                                           61 stanowią oryginalne prace twórcze, 14 prace przeglą-
                    Wyróżniony Nagrodą Ministra SWNiT, 19 nagro-     dowe, 3 monografie w języku angielskim oraz 3 wzory
              dami Rektora, odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi oraz   użytkowe. Prace publikował w czasopismach zagranicznych
              Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.          oraz krajowych o zasięgu międzynarodowym. Oprócz tego







         Księga1 DZIEJE UP.indb   686                                                                                    2012-03-05   14:01:01
   682   683   684   685   686   687   688   689   690   691   692