Strona główna
MUZEUM

- Doktoraty Honoris Causa nadane przez Uczelnię -

Ángel Antonio
Carbonell Barrachina

Uniwersytet im. Miguela Hernandeza w Elche, 2021 r.

Specjalista z zakresu chemii, twórca hiszpańskiej szkoły analizy sensorycznej, wybitny uczony i pedagog. Od 13 lat współpracuje z uczelnią. Jest przyjacielem i ambasadorem na arenie międzynarodowej całego środowiska akademickiego UPWr.

Prof. Ángel Antonio Carbonell Barrachina urodził się w 1967 r. Jijonie na południu prowincji Alicante. W 1990 roku ukończył studia na Wydziale Chemii Uniwersytetu w Alicante, a pięć lat później otrzymał stopień doktora w dziedzinie chemii. W 2011 roku został profesorem zwyczajnym w dziedzinie nauk o żywności i technologii na Uniwersytecie im. Miguela Hernandeza (UMH) w Elche.

Główne zainteresowania naukowe profesora związane są z jakością żywności i jej bezpieczeństwem, a przede wszystkim z oceną sensoryczną produktów spożywczych. Jest twórcą hiszpańskiej szkoły sensorycznej, która na wielu płaszczyznach współpracuje z rodzimym przemysłem spożywczym. Zajmuje się również analizą chemiczną mało znanych gatunków owoców oraz występowaniem chemicznych zanieczyszczeń w żywności, zwłaszcza arsenu. Na Uniwersytecie im. Miguela Hernandeza (UMH) w Elche stworzył zespół ds. jakości i bezpieczeństwa żywności, którym wciąż kieruje. Pod kierunkiem profesora powstało 15 rozpraw doktorskich.

Naukowiec wielokrotnie uczestniczył w badaniach międzynarodowych zespołów na całym świecie, m. in. na Louisiana State University, Kansas State University, University of Dayton czy University of Sonora. Koordynował wiele projektów finansowanymi przez Unię Europejską, Bank Światowy, Ministerstwa Królestwa Hiszpanii, czy amerykański Departament Rolnictwa (USDA). Za swoją działalność naukową i popularyzatorską był wielokrotnie nagradzany. W 2016 roku wraz ze swoim zespołem zdobył prestiżową nagrodę w ramach XXV edycji BOCOPA dla najlepszej grupy naukowej związanej z analizą sensoryczną w zakresie technologii winifikacji.

Jego dorobek naukowy obejmuje autorstwo wielu książek artykułów naukowych, z których 130 otrzymało najwyższy kwartyl Q1, a  ponad 150 powstało w wyniku międzynarodowej współpracy z zespołami badawczymi (m. in. z pracownikami UPWr). W Hiszpanii w swojej dziedzinie jest jednym z najczęściej cytowanych autorów – liczba cytowań wynosi 6638 (Scopus), 9586 (Google scholar), natomiast indeks Hischa: 43 (Scopus), 53 (Google scholar), 51 (ResearchGate).

Profesor jest członkiem wielu prestiżowych instytucji: Institute of Food Technologists (USA), Society of Sensory Professionals, Spanish Society of Sensory Professionals oraz Spanish Society of Horticulture.

W 2008 roku odbył swój pierwszy staż na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu na ówczesnym Wydziale Rolniczym, współpracując z prof. Adamem Figlem. Od tego czasu aktywnie współpracuje z Wydziałem Biotechnologii i Nauk o Żywności. Pod jego opieką wielu pracowników wydziału odbyło staże naukowe, wielu uczestniczyło w realizacji jego projektów badawczych. Profesor współpracuje również z Wydziałem Przyrodniczo-Technologicznym oraz Instytutem Inżynierii Rolniczej.

Wielokrotnie gościł na UPWr, zarówno prowadząc badania, jak i wygłaszając interesujące wykłady z zakresu szeroko pojętej analizy żywności.

  • Początek
  • Do góry
  • W dół
  • Koniec