- Profesorowie -

Anna
Czubaszek
Dr hab. inż.
Urodziła się 10 września 1962 r. we Wrocławiu. W 1981 roku rozpoczęła studia
wyższe na Wydziale Technologii Żywności Akademii Rolniczej we Wrocławiu, które
ukończyła w 1986 r., uzyskując tytuł magistra inżyniera technologii żywności. W tym
samym roku została zatrudniona jako asystent stażysta w Zakładzie Technologii
Zbóż na Wydziale Technologii Żywności Akademii Rolniczej we Wrocławiu, w
kolejnych latach awansowała na asystenta i starszego asystenta (1987-1994),
adiunkta (1994-2009) adiunkta ze stopniem dr hab. (2009-2016) i profesora
nadzwyczajnego/uczelni (od 2016 r.). W roku 1989 odbyła 6-miesięczny staż
produkcyjny w Oddziale Produkcji Piekarskiej „Społem” WSS we Wrocławiu.
Stopień doktora nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka
otrzymała w 1994 r. na Wydziale Technologii Żywności Akademii Rolniczej we
Wrocławiu. Tematem rozprawy doktorskiej była „Charakterystyka technologiczna
pszenżyta hodowli polskiej na podstawie metod pośrednich i wypieku
laboratoryjnego” (promotor – prof. dr hab. Hanna Subda). Stopień doktora
habilitowanego nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia nadano jej
w 2009 r. na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
na podstawie rozprawy pt. „Charakterystyka technologiczna mieszanek mąki
pszennej z produktami przemiału owsa”. Jest specjalistą z zakresu technologii
żywności i żywienia o specjalności technologia zbóż.
Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności (od 2007r.), Stowarzyszenia
Naukowo-Technicznego Przemysłu Spożywczego (od 2023 r.), Komitetu Nauk o
Żywności i Żywieniu PAN (od 2024 r.).
W latach 2008-2012 prodziekan ds. dydaktyki, a w kadencji 2012-2016 prodziekan
ds. studenckich na Wydziale Nauk o Żywności. W kadencji 2016-2020 dziekan
Wydziału Biotechnologii i Nauko Żywności. W latach 2022-2024 przewodnicząca
Rektorskiej Komisji ds. Zapewnienia Jakości Kształcenia. Od roku 2024 prorektor ds.
studenckich i edukacji w kadencji 2024-2028.
Promotor 3 prac doktorskich, 87 prac magisterskich i 55 prac inżynierskich.
Recenzent w 14 przewodach doktorskich, w 4 postępowaniach habilitacyjnych,
członek Komisji habilitacyjnych w 4 postępowaniach i recenzent osiągnięć na
stanowisko profesora nadzwyczajnego (1). Recenzent projektów badawczych
(grantów KBN) i artykułów naukowych (18 czasopism).
Autorka 134 opracowań naukowych z czego 61 to oryginalne prace twórcze i
monografie, a 52 doniesienia naukowe przedstawiane na konferencjach krajowych i
międzynarodowych w kraju i za granicą.
Odznaczona Medalem Srebrnym i Złotym za Długoletnią Służbę, Odznaką Zasłużony
dla Akademii Rolniczej oraz Medalem „Zasłużony dla Wydziału Biotechnologii i Nauk
o Żywności. Wyróżniona 10 nagrodami JM Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we
Wrocławiu.