Page 622 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 622
Profesorowie, docenci i doktorzy habilitowani 621
Przemysłu Ziemniaczanego. We wrześniu 1972 r.,
po rozwiązaniu umowy z ZPZ „Kąty”, podjął pracę
w Technikum Rolniczym w Krzyżowicy k. Wrocławia na
stanowisku nauczyciela mechanizacji rolnictwa. Pracując
w Technikum, ukończył równocześnie Podyplomowe Anna
Studia Mechanizacji Rolnictwa na Akademii Rolniczej Pęksa
we Wrocławiu.
W roku 1974 został zatrudniony w Instytucie Me-
chanizacji Rolnictwa Akademii Rolniczej we Wrocławiu
jako starszy asystent. Stopień doktora nauk rolniczych
otrzymał w roku 1981 na Wydziale Rolniczym Akademii
Rolniczej we Wrocławiu, po przedłożeniu rozprawy pt. Urodziła się 5 lutego 1959 r. we Wrocławiu. Po
„Wymiana masy podczas suszenia wycierki ziemniaczanej ukończeniu szkoły podstawowej uczęszczała do XII
w modelu suszarki bębnowej”. Stopień doktora habilitowa- Liceum Ogólnokształcącego. Studia odbyła na Akade-
nego nauk rolniczych w zakresie inżynierii rolniczej nadała mii Rolniczej We Wrocławiu, otrzymując tytuł magi-
mu Rada Wydziału Rolniczego Akademii Rolniczej we stra inżyniera technologii żywności. Bezpośrednio po
Wrocławiu w roku 1996 na podstawie dorobku naukowe- studiach została zatrudniona w Katedrze Technologii
go i rozprawy habilitacyjnej pt. „Analiza procesu suszenia Rolnej i Przechowalnictwa, początkowo jako stażysta,
wycierki ziemniaczanej na kulach inertu”. Od 1999 r. jest a następnie na stanowisku asystenta – stażysty. W latach
zatrudniony na stanowisku profesora nadzwyczajnego 1984 – 1990 pracowała w tej samej Katedrze kolejno na
w Instytucie Inżynierii Rolniczej. stanowiskach asystenta (do 1987 r.) i starszego asystenta.
W 2002 r. otrzymał tytuł naukowy profesora nauk Ukończyła kurs pedagogiczny organizowany dla pracow-
rolniczych. ników naukowych Akademii Rolniczej we Wrocławiu.
Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Inżynierii W roku 1990 uzyskała stopień naukowy doktora nauk rol-
Rolniczej od 1994 r., oraz Polskiego Towarzystwa Agro- niczych w zakresie technologii żywności po przedłożeniu
fizycznego od 1997 r. rozprawy pt. „Wpływ czynników uprawowych i warunków
Jest promotorem 5 rozpraw doktorskich, 90 prac przechowywania ziemniaków na skład chemiczny bulw
magisterskich, recenzentem 1 rozprawy habilitacyjnej, i jakość otrzymanych z nich czipsów” (promotor –prof.
11 prac doktorskich, 2 podręczników naukowych, 2 wnio- dr hab. Grażyna Lisińska. W 1991 r. mianowana na
sków o tytuł naukowy profesora, 16 publikacji naukowych, stanowisko adiunkta w Katedrze Technologii Rolnej
6 projektów badawczych (grantów). Jego dorobek naukowy i Przechowalnictwa. W roku 2006, na podstawie dorobku
obejmuje 218 publikacji, których jest autorem lub współ- naukowego oraz rozprawy pt. „Ocena jakości preparatów
autorem, w tym 108 oryginalnych prac twórczych. Jest białka ziemniaczanego otrzymanych w różnych warunkach
współautorem 2 skryptów z zakresu techniki cieplnej oraz technologicznych i ich przydatności w produkcji wyrobów
niekonwencjonalnych źródeł energii. ekstrudowanych”, uzyskała stopień doktora habilitowanego
Jest specjalistą z zakresu suszarnictwa płodów rol- w zakresie technologii żywności i żywienia, a następnie
nych i żywności. Autor i współautor 1 opatentowanego została mianowana profesorem nadzwyczajnym.
wzoru użytkowego, 2 wniosków racjonalizatorskich i 31 Reprezentuje dyscyplinę naukową technologia
ekspertyz. żywności i żywienia, specjalność technologia żywności
Odznaczony Srebrnym Krzyżem Zasługi oraz me- pochodzenia roślinnego. Odbyła 2 długoterminowe staże
dalem „Za Zasługi dla Wydziału Nauk o Żywności Akade- naukowe w Norweskim Uniwersytecie Rolniczym w Aas
mii Rolniczej we Wrocławiu”. Wyróżniony 13 nagrodami na Wydziale Crop Science, a następnie Food Science.
Rektora Akademii Rolniczej we Wrocławiu. W roku 1996 była zatrudniona na Wydziale Food Science
jako główny wykonawca projektu badawczego, na stano-
wisku naukowo-dydaktycznym na Norweskim Uniwersy-
tecie Rolniczym. Odbyła staż przemysłowy w Zakładach
Przemysłu Ziemniaczanego w Kątach Wrocławskich oraz
staż produkcyjny w Zakładzie Produkcji Czipsów Rex –
Pol w Oławie.
Księga1 DZIEJE UP.indb 621 2012-02-01 13:28:38