Page 444 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 444
Profesorowie, docenci i doktorzy habilitowani 443
‘Catawbiense-Hybridum’ i R. ‘Cunningham’s White’ Stopień doktora nauk rolniczych w zakresie tech-
w Polsce”. nologii żywności i żywienia człowieka otrzymała 20 maja
Tytuł profesora nauk rolniczych uzyskał w 1991 r. 1994 r. na Wydziale Technologii Żywności Akademii
Odbył staże naukowe w uniwersytetach w Norwegii, Rolniczej we Wrocławiu. Tematem rozprawy doktorskiej
na Łotwie i w Stanach Zjednoczonych. była „Charakterystyka technologiczna pszenżyta hodowli
Kierownik Katedry Roślin Ozdobnych Akademii polskiej na podstawie metod pośrednich i wypieku la-
Rolniczej w Poznaniu w latach 1984–1993. Założyciel boratoryjnego” (promotor – prof. dr hab. Hanna Subda).
Grupy „Rośliny Wrzosowate” oraz rocznika „Erica Polonica” Stopień doktora habilitowanego nauk rolniczych w zakresie
i jego redaktor naczelny do dzisiaj, redaktor naczelny Rocz- technologii żywności i żywienia nadano jej w 2009 r. na
nika Dendrologicznego” w latach 1993–1998, redaktor dzia- Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego
łu Ogrodnictwo w Wydawnictwie AR w Poznaniu w latach we Wrocławiu na podstawie rozprawy pt. „Charakterystyka
1988–1993 oraz członek rad i redakcji kilku innych czaso- technologiczna mieszanek mąki pszennej z produktami
pism. Twórca polskiej szkoły erikologii (nauka o roślinach przemiału owsa”.
z rodziny wrzosowatych). Członek 7 towarzystw nauko- Od roku 1986 zatrudniona jest na Uniwersytecie
wych, w tym: American Rhododendron Society – od roku Przyrodniczym we Wrocławiu (wcześniej Akademia Rol-
1995 oraz Landscape Plant Development Center (USA) nicza). W roku 1989 odbyła 6-miesięczny staż produkcyjny
– od 1994 r. w Oddziale Produkcji Piekarskiej „Społem” WSS we Wro-
Promotor 3 doktoratów i 72 prac magisterskich. cławiu. Od 2007 r. jest członkiem Polskiego Towarzystwa
Recenzent 10 prac doktorskich, w tym 1 zagranicznej, Technologów Żywności. W 2008 r. została wybrana na
7 habilitacji i 2 opinii na tytuł i stanowisko profesora. prodziekana ds. dydaktyki Wydziału Nauk o Żywności
Opublikował 715 prac, w tym 86 oryginalnych oraz jest w kadencji 2008–2012.
autorem i współautorem podręczników m.in. „Krzewy Promotor 5 prac inżynierskich oraz promotor
ozdobne”, „Krzewy obficie kwitnące”, „Pnącza ozdobne”, 48 prac magisterskich. Recenzent 20 projektów badaw-
„Róże”, „Rośliny ozdobne do dekoracji wnętrz”. czych (grantów KBN).
Za działalność naukową i dydaktyczną w AR Autorka 64 publikacji naukowych, z czego 35 sta-
w Poznaniu otrzymał 24 nagrody Rektora. Odznaczony nowią oryginalne prace twórcze. Wyniki badań przedsta-
Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski, Zło- wiała na 16 konferencjach krajowych i międzynarodowych
tym Krzyżem Zasługi, Medalem Uniwersytetu w Rydze w kraju i za granicą, na których jako autor lub współautor
i medalem „Za Zasługi dla Wydziału Rolniczego AR we prezentowała 28 doniesień naukowych.
Wrocławiu”. Wyróżniona 3 nagrodami Rektora Akademii Rolni-
czej we Wrocławiu oraz odznaką „Zasłużony dla Akademii
Rolniczej” i Srebrnym Medalem za Długoletnią Służbę.
Anna
Czubaszek
Kazimierz
Ćmielewski
Urodziła się 10 września 1962 r. we Wrocławiu.
Szkołę podstawową, a następnie III Liceum Ogólnokształ-
cące ukończyła we Wrocławiu. W 1981 r. podjęła studia Urodził się 28 września 1956 r. w Radziłowie.
na Wydziale Technologii Żywności Akademii Rolniczej W 1976 r. ukończył Technikum Elektryczne im. Romualda
we Wrocławiu, które ukończyła w 1986 r., uzyskując tytuł Traugutta we Wrocławiu. Studia wyższe na Wydziale Me-
magistra inżyniera technologii żywności. lioracji Wodnych Oddziału Geodezji Urządzeń Rolnych
Księga1 DZIEJE UP.indb 443 2012-02-01 13:28:08