Page 213 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 213

212                   DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU








                                                                        1968 w obrębie Katedry wydzielono Zakład Higieny
                                                                        Surowców Zwierzęcych oraz Zakład Mikrobiologii
                                                                        i Higieny Przetwórstwa.
                                                                             Początkowo,  w  1945  r.,  głównym  obszarem
                                                                        zainteresowań naukowych i dydaktycznych Katedry
                                                                        było badanie przed- i poubojowe zwierząt rzeźnych
                                                                        i mięsa oraz zagrożenia powodowane obecnością w nim
                                                                        pasożytów i patogennych drobnoustrojów. W związku
                                                                        z dokonanymi zmianami przepisów prawa żywnościo-
                                                                        wego, powodowanymi koniecznością dostosowania
                                                                        go do standardów UE, również te sprawy znalazły się
                                                                        w programie dydaktycznym Katedry. Szczególne miejsce
                                                                        zajęły zagadnienia dotyczące organizacji i metod badań
                                                                        laboratoryjnych żywności, wykonywaniem nadzoru nad
            Pracownicy Zakładu Higieny Surowców Zwierzęcych             pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka oraz wdrażania
            Od lewej stoją: E. Lis, K. Knapik, J. Bania, K. Morzyk,     systemów zapewnienia jakości produkcji i jakości ba-
            E. Wierzejska-Witko
                                                                        dań. Uznając, zgodnie z zasadą nadzorowania produkcji
                                                                        żywności „od pola do stołu”, potrzebę opracowania
                                                                        standardów sprawowania takiego nadzoru, realizowano
                                                                        badania nad programem nadzoru produkcji mleka na
                                                                        poziomie obory oraz nadzoru nad jakością środków
                                                                        żywienia  zwierząt.  Można  wydzielić  następujące
                                                                        zagadnienia, którymi zajmowali się pracownicy Ka-
                                                                        tedry: higiena produktów zwierzęcych, mikrobiologia
                                                                        i higiena przetwórstwa spożywczego, chemia żywności,
                                                                        prawo sanitarne, higiena i technologia produkcji mleka
                                                                        i przetworów mlecznych, toksykologia żywności.
                                                                             W Katedrze wykonano 38 rozpraw doktorskich
                                                                        i opublikowano w okresie powojennym ponad 500 prac,
                                                                        w tym. Ośmiu pracowników Katedry uzyskało tytuł
                                                                        doktora habilitowanego.
            Pracownicy Zakładu Mikrobiologii                                 Celem działalności dydaktycznej Katedry jest
            Żywności i Higieny Przetwórstwa  przygotowanie kadr dla Inspekcji Weterynaryjnej. Realizowany program dydaktyczny dotyczy
            Od lewej stoją: A. Malicki, J. Kuczyński,   obowiązujących uregulowań prawnych z zakresu organizacji nadzoru nad produkcją żywności,
            M. Szpak, J. Molenda,      wdrażania systemu wczesnego ostrzegania, wymaganych kwalifikacji pracowników służb
            J. Bystroń, M. Szubart
                                       nadzoru oraz organizacji i zadań Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.
                                             Katedra prowadzi dwa studia specjalizacyjne: Higiena Zwierząt Rzeźnych i Żywności
                                       Pochodzenia Zwierzęcego, Weterynaryjna Diagnostyka Laboratoryjna.


                                         KATEDRA IMMUNOLOGII, PATOFIZJOLOGII I PREWENCJI WETERYNARYJNEJ


                                             Katedra Immunologii, Patofizjologii i Prewencji Weterynaryjnej została utworzona
                                       w 2009 r. w wyniku połączenia dwóch zakładów: Zakładu Prewencji i Immunologii We-
                                       terynaryjnej (pozostającego dotychczas w ramach Katedry i Kliniki Rozrodu, Chorób
                                       Przeżuwaczy oraz Ochrony Zdrowia Zwierząt) z Zakładem Patofizjologii (funkcjonują-
                                       cym od 1995 r. w ramach Katedry Anatomii Patologicznej, Patofizjologii, Mikrobiologii
                                       i Weterynarii Sądowej). Przypomniano w ten sposób o wspólnych korzeniach obydwu jed-
                                       nostek i powrócono do stanu sprzed lat.







        Księga1 DZIEJE UP.indb   212                                                                                    2012-02-01   13:24:39
   208   209   210   211   212   213   214   215   216   217   218