Page 213 - DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
P. 213
212 DZIEJE UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
1968 w obrębie Katedry wydzielono Zakład Higieny
Surowców Zwierzęcych oraz Zakład Mikrobiologii
i Higieny Przetwórstwa.
Początkowo, w 1945 r., głównym obszarem
zainteresowań naukowych i dydaktycznych Katedry
było badanie przed- i poubojowe zwierząt rzeźnych
i mięsa oraz zagrożenia powodowane obecnością w nim
pasożytów i patogennych drobnoustrojów. W związku
z dokonanymi zmianami przepisów prawa żywnościo-
wego, powodowanymi koniecznością dostosowania
go do standardów UE, również te sprawy znalazły się
w programie dydaktycznym Katedry. Szczególne miejsce
zajęły zagadnienia dotyczące organizacji i metod badań
laboratoryjnych żywności, wykonywaniem nadzoru nad
Pracownicy Zakładu Higieny Surowców Zwierzęcych pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka oraz wdrażania
Od lewej stoją: E. Lis, K. Knapik, J. Bania, K. Morzyk, systemów zapewnienia jakości produkcji i jakości ba-
E. Wierzejska-Witko
dań. Uznając, zgodnie z zasadą nadzorowania produkcji
żywności „od pola do stołu”, potrzebę opracowania
standardów sprawowania takiego nadzoru, realizowano
badania nad programem nadzoru produkcji mleka na
poziomie obory oraz nadzoru nad jakością środków
żywienia zwierząt. Można wydzielić następujące
zagadnienia, którymi zajmowali się pracownicy Ka-
tedry: higiena produktów zwierzęcych, mikrobiologia
i higiena przetwórstwa spożywczego, chemia żywności,
prawo sanitarne, higiena i technologia produkcji mleka
i przetworów mlecznych, toksykologia żywności.
W Katedrze wykonano 38 rozpraw doktorskich
i opublikowano w okresie powojennym ponad 500 prac,
w tym. Ośmiu pracowników Katedry uzyskało tytuł
doktora habilitowanego.
Pracownicy Zakładu Mikrobiologii Celem działalności dydaktycznej Katedry jest
Żywności i Higieny Przetwórstwa przygotowanie kadr dla Inspekcji Weterynaryjnej. Realizowany program dydaktyczny dotyczy
Od lewej stoją: A. Malicki, J. Kuczyński, obowiązujących uregulowań prawnych z zakresu organizacji nadzoru nad produkcją żywności,
M. Szpak, J. Molenda, wdrażania systemu wczesnego ostrzegania, wymaganych kwalifikacji pracowników służb
J. Bystroń, M. Szubart
nadzoru oraz organizacji i zadań Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Katedra prowadzi dwa studia specjalizacyjne: Higiena Zwierząt Rzeźnych i Żywności
Pochodzenia Zwierzęcego, Weterynaryjna Diagnostyka Laboratoryjna.
KATEDRA IMMUNOLOGII, PATOFIZJOLOGII I PREWENCJI WETERYNARYJNEJ
Katedra Immunologii, Patofizjologii i Prewencji Weterynaryjnej została utworzona
w 2009 r. w wyniku połączenia dwóch zakładów: Zakładu Prewencji i Immunologii We-
terynaryjnej (pozostającego dotychczas w ramach Katedry i Kliniki Rozrodu, Chorób
Przeżuwaczy oraz Ochrony Zdrowia Zwierząt) z Zakładem Patofizjologii (funkcjonują-
cym od 1995 r. w ramach Katedry Anatomii Patologicznej, Patofizjologii, Mikrobiologii
i Weterynarii Sądowej). Przypomniano w ten sposób o wspólnych korzeniach obydwu jed-
nostek i powrócono do stanu sprzed lat.
Księga1 DZIEJE UP.indb 212 2012-02-01 13:24:39