- Profesorowie -

Andrzej
Jarmoluk
Prof. dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk urodził się 19 maja 1955 roku w Jeleniej Górze. W 1982 r. ukończył studia na Wydziale Technologii Żywności Akademii Rolniczej we Wrocławiu uzyskując tytuł magistra inżyniera technologii żywności na podstawie pracy dyplomowej pt. „Charakterystyka rozpuszczalnej frakcji białek tkanki mięśniowej drobiu uzyskanej w wyniku działania siły jonowej µ=0,3” (promotor doc. dr hab. Teresa Smolińska-Juny). Z dniem 1 września 1982 podjął pracę w zespole prof. dr hab. inż. Zbigniewa Dudy w Katedrze Technologii Surowców Zwierzęcych AR we Wrocławiu. W latach 1985, 1987, 1989, 1992 odbył czterokrotnie 3- miesięczne staże przemysłowe w szwajcarskiej firmie „Gebrüder Kunz-Fleisch und Wurst-produktions”, a w 1988 semestralny staż naukowy w Norwegian Food Research Institute w Aas koło Oslo. Pracę doktorską pt. „Określenie przydatności cieplnie denaturowanej plazmy krwi w formie livexu – jako zamiennika mięsa bydlęcego do produkcji kutrowanej kiełbasy parzonej”, której promotorem był prof. dr hab. inż. Zbigniew Duda, obronił w 1991 i od tego roku został zatrudniony na stanowisko adiunkta. Jego ówczesne zainteresowania naukowe ogniskujące się na problematyce uwarunkowań surowcowo-procesowych wytwarzania przetworów mięsnych oraz możliwościach prognostycznego modelowania ich jakości, zostały w 2005 roku zdyskontowane w rozprawie habilitacyjnej pt. „Zastosowanie Sztucznych Sieci Neuronowych w predykcji fizycznych parametrów barwy i tekstury modelowych kiełbas”. Na stanowisko profesora nadzw. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu został mianowany w roku 2007, zaś w czerwcu 2013 uzyskał tytuł profesora. W latach 2016-2023 r. był członkiem Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu, Wydziału II Nauk Biologicznych i Rolniczych PAN.
Prof. A. Jarmoluk pracę naukową realizował w ramach badań własnych, zleconych oraz projektów grantowych międzyresortowych, resortowych, KBN, NCN i NCBiR. Jego zainteresowania naukowe koncentrowały się chronologicznie wokół następujących głównych obszarów tematycznych: wykorzystanie krwi zwierzęcej do celów żywnościowych i paszowych, doskonalenie wysokowydajnych technologii wytwarzania przetworów mięsnych, modelowanie i optymalizacja procesów przetwórstwa mięsa, zastosowania biopolimerów i nanokomponentów w systemach bioaktywnych, jadalnych powłok ochronnych i opakowań do żywności, stabilizacja barwy mięsa surowego z wykorzystaniem immobilizowanego tlenku węgla, zastosowania zimnej plazmy, przepływu prądu stałego i kwasowej wody elektrolizowanej do mikrobiologicznej dekontaminacji produktów żywnościowych, możliwości i skutki zastosowań wody mikroklastrowanej wytwarzanej w atmosferze zimnej plazmy w produkcji żywności funkcjonalnej. Prof. A. Jarmoluka uznać należy za prekursora w ww. obszarach badań.
Za rozwiązania o charakterze aplikacyjnym uzyskał wraz ze swymi doktorantkami, w latach 2012 i 2015 srebrne medale na 40 i 43 Międzynarodowej Wystawie Wynalazków w Genewie; w roku 2012 nagrodę Światowej Organizacji Własności Intelektualnej (WIPO), zaś w roku 2015 złoty medal z wyróżnieniem na IX Międzynarodowej Warszawskiej Wystawie Wynalazków. Istotnym z punktu widzenia współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym jest obszar aktywności prof. A. Jarmoluka, dotyczący realizacji badań zlecanych przez firmy z branży żywnościowej i farmaceutycznej. Prace te związane były głównie z optymalizacją składu preparatów funkcjonalnych dla przetwórstwa mięsa oraz oceną jakości i przydatności technologicznej ich komponentów. Wyniki zastrzeżonych przez zleceniodawców badań, jak i opracowane przeze prof. A. Jarmoluka rozwiązania technologiczno-recepturowe, zostały z powodzeniem wykorzystane przy wytwarzaniu produktów oferowanych przez m.in. takie firmy jak: Agro & Food Technology, AMCO, Avo-Werke, Medsun, Medana-Pharma, Novichem, Żuk-Pol, Prowana, Kulinaria, Kerry, Viskase, Tarczyński przyczyniając się tym samym do poprawy ich pozycji rynkowej.
Dorobek naukowy prof. A. Jarmoluka obejmuje ogółem 201 pozycji (z tego 55 oryginalnych prac twórczych z listy JCR), 10 monografii naukowych, 88 komunikatów, referatów naukowych prezentowanych w materiałach konferencyjnych 42 inne prace (w tym zastrzeżone), oraz 6 patentów. Wyliczony na podstawie danych bazy Web of Science™ sumaryczny IF = 106,710, zaś H–index = 18. Oryginalne publikacje prof. A. Jarmoluka z listy JCR) były cytowane blisko 1k krotnie.
W okresie swojego zatrudnienia Prof. A. Jarmoluk prowadził zajęcia dydaktyczne ze studentami Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, Biologii i Hodowli Zwierząt oraz na studiach podyplomowych dla lekarzy weterynarii. Był prekursorem i propagatorem zajęć realizowanych metodą e-lerningu. Jest współautorem podręcznika akademickiego pt. „Mięso – podstawy nauki i technologii” pod red. A. Pisuli i E. Pospiecha, wyd. SGGW (2011). Był promotorem 7 doktoratów, ponad 100 prac magisterskich i 40 inżynierskich. Cztery z doktorantek prof. A. Jarmoluka zostały pracownikami naukowo-dydaktycznymi Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr we Wrocławiu, z czego jedna jest po habilitacji, trzy są w trakcie przygotowywania materiałów habilitacyjnych, piąta pełni funkcję Prodziekana Wydziału Nauk Medycznych i Technicznych w Karkonoskiej Akademii Nauk Stosowanych w Jeleniej Górze.
Prof. A. Jarmoluk od 1986 do 2004 brał czynny udział w pracach Wydziałowej Komisji Rekrutacyjnej i Wydziałowej Komisji Wyborczej a w latach 2001 – 2004 sprawował funkcję przewodniczącego tej ostatniej. W okresie zatrudnienia na UPWr był również aktywnym członkiem: Rektorskiej Komisji ds. Inwestycji, Remontów i Gospodarki Lokalami (2001 – 2019), Rektorskiej Komisji ds. Oceny Jakości Kształcenia i Akredytacji (2008 – 2012), Komisji ds. Postępowania Etycznego Pracowników UPWr (2021 – 2024) oraz Rady ds. Wiodących Zespołów Badawczych (2019 – 2023). Aktywnie uczestniczył w organizacji Ogólnopolskich Konferencji Komitetu Nauk o Żywności PAN w latach 1993, 2003 będąc w 2017 Przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego. W 2006 pełnił funkcję Członka Zespołu i Grupy Konsultacyjnej MRiRW ds. Wieprzowiny, Wołowiny, Cielęciny, Baraniny i Mięsa Koziego, w 2011 eksperta programu „Work Program 2013” w ramach Komitetu Programowego w obszarze 7. PR „Żywność, Rolnictwo, Rybołówstwo i Biotechnologia (PC KBBE) w projektach UE, zaś w 2018 członka powołanego przez Ministra Nauki Szkolnictwa Wyższego Interdyscyplinarnego zespołu ds. projektów zgłoszonych w ramach programu „Wsparcie dla czasopism naukowych”. W latach 1999-2001 sprawował funkcję Seniora budowy budynku dla Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarzadzania Jakością (KTSZiZJ). Od 2000 do 2011 roku pełnił funkcję Kierownika Laboratorium Technologii i Oceny Jakości Przetworów Mięsnych. Od 2011 do 2015 kierował pracą Laboratorium Rozwoju Technologii Produktów Mięsnych, zaś od 2015 do 2021 pełnił funkcję kierownika KTSZiZJ (do roku 2018), którą w roku 2019 przekształcił w Katedrę Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych.
Prof. A. Jarmoluk był 15-krotnie wyróżniany nagrodami JM Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu za działalność naukową oraz 6-krotnie za działalność organizacyjną i dydaktyczną. W 2001 roku został wyróżniony Odznaką „Zasłużony dla Akademii Rolniczej we Wrocławiu”, w 2008 „Medalem srebrnym za długoletnią służbę”, w 2019 odznaką „Zasłużony dla Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności”, zaś w 2025 medalem „Za zasługi dla Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu”.